Nabestaanden­pensioen.

Wat betekent het voor uw partner en kinderen als ze niet van de wettelijke voorzieningen voor nabestaanden gebruik kunnen maken? Sommige nabestaanden ontvangen een uitkering uit een privéverzekering. Maar de meeste achterblijvende partners of gezinnen zijn voor financiële stabiliteit op een nabestaanden­pensioen of partner­pensioen aangewezen. Dit nabestaanden­pensioen kan betrekking hebben op partner­pensioen en/of wezen­pensioen:

 • Partner­pensioen: gebruikelijk is dat een partner 70% van het ouderdoms­pensioen ontvangt als partner­pensioen. Als de partner overlijdt stopt het partner­pensioen
 • Wezen­pensioen: gebruikelijk is dat kinderen 14% van het ouderdoms­pensioen ontvangen tot een bepaalde leeftijd. Als beide ouders zijn overleden kan de uitkering verdubbelen.
 • Tijdelijke partner­pensioen (nabestaandenoverbruggings­pensioen): Deze uitkering stop als de partner de AOW-leeftijd bereikt.

Middelloon of eindloon­regeling

Bij een middelloon of eindloon­regeling is het afgeleid van het ouderdoms­pensioen. Voor partner­pensioen is het gebruikelijk dat een partner 70% van het ouderdoms­pensioen ontvangt als partner­pensioen. En wordt uitbetaald totdat de partner overlijdt.Het wezen­pensioen is vaak 14% van het ouderdoms­pensioen. De wezen ontvangen de uitkering tot een bepaalde leeftijd. Als beide ouders zijn overleden kan de uitkering verdubbelen.

Beschikbare premie­regeling

Voor het partner- en wezen pensioen gaat men bij een beschikbare premie­regeling vaak uit van het gemiddelde salaris dat de werknemer verdient (middelloon). Ook wordt rekening gehouden met hoe lang uw werknemer al bij u werkt. En hoeveel jaar hij nog moet werken tot zijn pensioen.

Nabestaanden­pensioen voor werknemers

Een nabestaanden­pensioen kan collectief door de werkgever geregeld worden. En vergeet u als directeur-grootaandeelhouder uw eigen nabestaanden niet? Hieronder hebben we de pensioenmogelijkheden voor u verzameld.

Alle pensioenproducten met nabestaanden­pensioen op een rij

 • In het i-Pensioen is een nabestaanden­pensioen automatisch meeverzekerd bij Middelloon.
 • In het Exclusief Pensioen en het Nu Pensioen, onze meest transparante pensioen­regelingen, betaalt u naast de premie voor pensioen een premie voor de verzekerde risico’s bij overlijden.
 • Nu PensioenRekening is anders dan andere pensioen­regelingen. Als een werknemer voor zijn pensioen overlijdt, gaat het belegde geld naar pensioen voor de partner en kinderen. Daar bovenop ontvangt de partner een eenmalig extra bedrag. Dat is een aantal maal het jaarsalaris. De partner kan daarmee doen wat hij wil.
 • De Collectieve Overlijdensrisico­verzekering, is geen pensioenproduct, maar betaalt bij overlijden een eenmalige uitkering aan de achtergebleven partner. Dit is onder meer geschikt wanneer werknemers door het wisselen van werkgever een lager nabestaanden­pensioen hebben.
 • Directeuren-grootaandeelhouders kunnen met de Overlijdensrisico­verzekering en Zwitserleven Pensioen Individueel zorgen dat zij hun nabestaanden goed achterlaten.

Is Nabestaanden­pensioen geschikt voor u?

Pensioen is complex en vereist advies. Laat u daarom goed adviseren over uw pensioen­regeling. Zwitserleven werkt hiervoor al jaren samen met professionele, onafhankelijke adviseurs. Zij kunnen u adviseren over pensioenoplossingen van verschillende aanbieders. Zoekt u een onafhankelijke adviseur? Vul dan uw postcode in in onze adviseur zoekfunctie.

U kunt ook te­recht bij Zwitserleven voor advies over uitsluitend Zwitserleven oplossingen. Houd er rekening mee dat u kosten voor advies betaalt. Heeft u een aanvraag voor een afspraak gemaakt? Dan gaan we als volgt te werk:

 • Binnen 5 werkdagen nemen we contact met u op.
 • We inventariseren uw wensen. U kunt kiezen uit onafhankelijk advies van een externe adviseur of advies van Zwitserleven.
 • Kiest u voor een onafhankelijke adviseur? Wij helpen u een adviseur bij u in de regio te vinden.
 • Kiest u voor Zwitserleven? Dan maakt één van onze Zwitserleven pensioenspecialisten een persoonlijke afspraak met u.