Duurzaamheid.

Zwitserleven en Het Zwitserleven Gevoel is onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. We willen allemaal genoeg inkomen hebben om later van te leven, maar wél in een wereld die de moeite waard is. Ontdek hoe we dat doen.

Puur voor Later.

Zwitserleven investeert in groener Nederland

Zwitserleven heeft onlangs belegd in de groene obligatie van de Nederlandse staat. De succesvolle bijdrage aan deze obligatie onderstreept de rol van ACTIAM als duurzame belegger.

We gaan in gesprek om ontbossing tegen te gaan

Bedrijven in de soja- en veeteelt zijn grotendeels verantwoordelijk voor de ontbossing in het Amazonegebied. ACTIAM voert gesprekken met bedrijven in deze sectoren om ontbossing tegen te gaan.

Duurzaamheidsscore beleggings­fondsen

Omdat we open en transparant zijn over ons beleggingsbeleid staan nu ook de ESG-scores, CO2-uitstoot en watergebruik van onze beleggingsfondsen op onze fondsenpagina.

Hoe werken we aan een betere wereld?

Zwitserleven vindt dat de financiële sector een leidende rol moet nemen in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. Samen met ACTIAM, onze vermogensbeheerder, werken we aan een betere wereld. Onze vermogensbeheerder belegt namens ons in duurzame fondsen en oefent ook invloed uit door bedrijven te stimuleren om duurzamer te worden. ACTIAM is beloond met o.a. de Cash Publieksprijs en diverse Lipper Awards.

Screening

We selecteren beleggingen die bijdragen aan een leefbare wereld.

ESG-integratie

We geven landen en bedrijven waarin we beleggen een ESG-score.

Engagement

We gaan het gesprek aan met bedrijven waarin we beleggen.

Uitsluiting

Dit is het laatste middel dat we inzetten. We gaan liever het gesprek aan met bedrijven.

close

Duurzaam beleggingsbeleid

Ons duurzame beleggingsbeleid is helemaal ingericht om positief bij te dragen aan de wereld waarin we leven.

"Wij kunnen nu nog nauwkeuriger aandelen selecteren die goed scoren op ESG-criteria én een hoog rendement bieden."
– Dennis van der Putten, Hoofd Verantwoord Beleggen bij ACTIAM

Fondsen

Bekijk de koersen van alle beleggingsfondsen die door Zwitserleven en haar fondsbeheerders worden aangeboden. Bij een aantal fondsen ziet u ook de ESG-scores, CO2-uitstoot en het watergebruik.

Zwitserleven investeert in een Frans windmolenpark.

Een goed voorbeeld van een groen obligatieproject dat Zwitserleven heeft gefinancierd, is het windmolenpark bij het Franse Perpignan. De elektriciteitsproducent haalde met de lening in totaal €1,4 miljard op. Dit geld is nu volledig besteed aan windmolenparken, zonnevelden en een biogas-project.

Wat bijzonder is aan het ontwerp van de windmolens in dit park, is dat ze vrijwel onzichtbaar zijn voor radarsystemen. Hierdoor veroorzaken ze geen storingen op de radarbeelden. Het project is dus niet alleen groen, maar ook vernieuwend en innovatief.

5x op rij de meest verantwoorde belegger.

Zwitserleven is sinds 2012 vijf keer op rij uitgeroepen tot de meest verantwoorde belegger onder verzekeraars. In 2019 heeft het duurzame beleggingsbeleid van onze holding VIVAT een hoge beoordeling gekregen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). 

Eerste verzekeraar met Eurosif kenmerk.

Het doel van Eurosif is om de financiële sector bewust te maken van de noodzaak om duurzaam te ondernemen. Zwitserleven voert als eerste en enige pensioenverzekeraar het keurmerk voor haar gehele fondsenlijn.