Beleggingsvorm VrijBeleggen.

Bij de beleggingsvorm VrijBeleggen bent u zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van de beleggingen. Wij bepalen uw beleggerprofiel aan de hand van de vragenlijst die u invult.

U mag van uw beleggerprofiel afwijken bij de keuze van de beleggingen. U bouwt zelf het risico van de beleggingen af. Een keer per jaar ontvangt u van ons informatie over uw beleggingen. Zwitserleven vergelijkt de risicospreiding van uw beleggingen elk jaar met de risicospreiding die hoort bij uw beleggerprofiel en de looptijd tot uw pensioenrichtdatum.

Hoe werkt VrijBeleggen?

Hoe werkt VrijBeleggen?

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

U bepaalt zelf hoe u belegt.

U kunt beleggen in diverse fondsen. Namelijk alle Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen, en de ASN-fondsen. U kunt zelf online orders opgeven om de beleggingsportefeuille aan te passen. Als u het risico van de beleggingen wilt wijzigen kunt u de beleggingsmix aanpassen. De afbouw van het risico richting de pensioenrichtdatum gebeurt niet automatisch.

Uw beleggerprofiel biedt u houvast voor de samenstelling van de beleggingsmix. Als u bijvoorbeeld een defensief beleggerprofiel heeft, adviseren wij u minder in aandelenfondsen te beleggen. Zwitserleven vergelijkt de risicospreiding van uw beleggingen minimaal 1x per jaar met de risicospreiding die hoort bij uw beleggerprofiel en de looptijd tot uw pensioenrichtdatum. Natuurlijk informeren wij u hierover, waarna u zelf besluit of uw beleggingen aanpast. Ook kunt u eerst opnieuw uw beleggerprofiel bepalen door de vragenlijst opnieuw in te vullen.

VrijBeleggen is niet voor iedereen weggelegd. Voor VrijBeleggen moet u wel ervaring en kennis van beleggen hebben. De deelnemers die willen VrijBeleggen zijn zelf verantwoordelijk en moeten zelfstandig keuzes maken. Zwitserleven adviseert deelnemers niet. U kunt natuurlijk wel een adviseur om hulp vragen. Het is belangrijk om bij het beleggen op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in de economie. Het is dus van groot belang dat u de informatie kunt vinden om de beleggingsbeslissingen te nemen.

Let op!

Beleggen met pensioengeld is altijd risicovol! Het pensioen is niet gegarandeerd. Dit geldt voor alle beleggingsvormen.