Beleggingsvorm VrijBeleggen.

Bij de beleggingsvorm VrijBeleggen bepaalt u zelf de mix van uw beleggingen en hoeveel risico u wil nemen. Het is daarom belangrijk dat u uw beleggerprofiel bepaalt. Een beleggerprofiel geeft aan wat voor belegger u bent. Het is verstandig om volgens dit beleggerprofiel te beleggen, maar u mag ook een andere keuze maken.

Bij de mix van de beleggingen bepaalt u zelf de mate waarin u het beleggingsrisico afbouwt hoe dichter u bij uw pensioendatum komt. Dit betekent dat u de verdeling van fondsen verandert zodat het beleggingsrisico afneemt.

Hoe werkt VrijBeleggen?

Hoe werkt VrijBeleggen?

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

U bepaalt zelf hoe u belegt

U kan beleggen in diverse fondsen. Namelijk in geselecteerde Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen en ASN-fondsen. Een complete lijst van alle fondsen waaruit u kan kiezen, inclusief de duurzaamheidsambities, vindt u in het overzicht hieronder. U kan zelf in MijnZwitserleven opdrachten opgeven om de mix van de beleggingen aan te passen. Als u het risico van de beleggingen wil wijzigen kan u de beleggingsmix aanpassen. De afbouw van het risico richting de pensioenrichtdatum gebeurt niet automatisch.

Uw beleggerprofiel biedt houvast

Uw beleggerprofiel biedt u houvast voor de mix van de beleggingen. Als u bijvoorbeeld een defensief beleggerprofiel heeft, adviseren wij u minder in aandelenfondsen te beleggen. Zwitserleven controleert elk jaar of de mix van uw beleggingen past bij uw beleggerprofiel en informeert u daarover. Daarna besluit u zelf of u uw beleggingen aanpast. Ook kan u eerst opnieuw uw beleggerprofiel bepalen door de vragenlijst opnieuw in te vullen.

VrijBeleggen past bij ervaren beleggers

VrijBeleggen is niet voor iedereen weggelegd. Voor VrijBeleggen moet u wel ervaring en kennis van beleggen hebben. De deelnemers die willen VrijBeleggen zijn zelf verantwoordelijk en moeten zelfstandig keuzes maken. Zwitserleven adviseert deelnemers niet. U kan natuurlijk wel een adviseur om hulp vragen. Het is belangrijk om bij het beleggen op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in de economie. Het is dus van groot belang dat u de informatie kan vinden om de beleggingsbeslissingen te nemen.

Overzicht van fondsen waarin u kan beleggen

Fondsen en duurzaamheidsambities
Beleggingsfonds Duurzaamheidsambitie (indeling volgens Europese regels)
ASN Duurzaam Aandelenfonds Duurzaam beleggen tot doel
ASN Duurzaam Obligatiefonds Duurzaam beleggen tot doel
ASN Milieu & Waterfonds Duurzaam beleggen tot doel
iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc) Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie
iShares Core MSCI Pacific ex-Japan UCITS ETF Geen duurzaamheidsambitie

iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Geen duurzaamheidsambitie

Zwitserleven Credits Fonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Europa

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Noord-Amerika

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Opkomende Landen

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Index Aandelenfonds Pacific

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Europees Aandelenfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Government Bonds 10+ Fonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Impact Wereld Aandelenfonds

Duurzaam beleggen tot doel

Zwitserleven Index Wereld Aandelenfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Kortlopend Obligatiefonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Mixfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Obligatiefonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Selectie Fonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Vastgoedfonds

Promoten ES-kenmerken

Zwitserleven Wereld Aandelenfonds

Promoten ES-kenmerken

Wanneer kiezen voor VrijBeleggen?

Er zitten voordelen en nadelen aan VrijBeleggen. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En welke mogelijkheden u heeft binnen uw pensioenregeling. Bekijk daarom eerst in MijnZwitserleven voor welke beleggingsvormen u kan kiezen. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kan denken aan VrijBeleggen.

Voordelen

 • U houdt rekening met hoeveel risico u zelf wil en kan dragen. En wat past bij uw persoonlijke situatie en wensen. Op deze manier zorgt u zelf voor de mix van de beleggingen.
 • U kan beleggen in diverse fondsen. Namelijk geselecteerde Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen en ASN-fondsen. Een complete lijst van alle fondsen waaruit u kan kiezen, inclusief de duurzaamheidsambities, vindt u in het overzicht hierboven.
 • VrijBeleggen geeft een kans op een hoger pensioeninkomen.
 • U bepaalt zelf wanneer en met welk deel van uw pensioenkapitaal u een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt (met de ZekerheidZwitch).
 • U bepaalt zelf welk deel van uw beleggingswaarde u wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.
 • U bent vrij om tussentijds uw beleggingsvorm aan te passen naar HorizonBeleggen of ProfielBeleggen, als dat kan binnen uw pensioenregeling.

Nadelen

 • U heeft kennis nodig van beleggen om de risico’s in te kunnen schatten. U krijgt geen advies van Zwitserleven.
 • U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u een beleggerprofiel bepaalt en ervoor zorgt dat dit past bij uw persoonlijke situatie. U moet het profiel minimaal één keer per vijf jaar en bij belangrijke gebeurtenissen (zoals trouwen, een scheiding of pensionering) opnieuw bepalen.
 • Met VrijBeleggen loopt u het risico op een lager pensioeninkomen als de beleggingen dalen en/of de rente daalt vlak voor de pensioendatum. De afbouw van het risico richting de pensioenrichtdatum gebeurt niet automatisch. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.
 • Zwitserleven is niet verantwoordelijk voor de opbrengst van de beleggingen en of dit voldoende pensioen oplevert.
 • U kan niet beleggen in andere fondsen dan de fondsen die Zwitserleven geselecteerd heeft.

Past mogelijk bij u als u:

 • Kennis en ervaring heeft met beleggen.
 • Wil beleggen in een of meer van de geselecteerde Zwitserleven-fondsen, iShares-fondsen of ASN-fondsen.
 • Uw beleggingsbeleid beter wil laten aansluiten bij het risico dat u zelf wil en kan dragen en uw persoonlijke situatie en wensen.
 • Zelf wil bepalen wanneer en met welk deel van uw pensioenkapitaal u een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt.
 • Zelf wil bepalen welk deel van uw beleggingswaarde u wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

Past waarschijnlijk minder bij u als u:

 • Geen kennis en ervaring heeft met beleggen.
 • Niet de verantwoordelijkheid wil nemen over de mix van uw beleggingen tot aan de pensioendatum.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.