Keuzes voor uw Zwitserleven pensioen

Heeft u een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen? Dan is de hoogte van uw pensioeninkomen al bekend. U kunt nog wel keuzes maken over uw pensioen, afhankelijk van de afspraken die in uw pensioenregeling staan. Op deze pagina vindt u de meest voorkomende keuzes. U kunt deze keuzes zelf maken, of met een adviseur.

Bekijk voordat u keuzes gaat maken altijd eerst uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) U vindt dit in MijnZwitserleven onder Documenten. In uw UPO ziet u de belangrijkste kenmerken van uw pensioen, zoals de hoogte uw pensioendatum en informatie over eventuele toeslag.

Wat betekent dit voor u?

U ontvangt 6 maanden voor uw pensioendatum van ons een brief of een e-mail met een uitnodiging om in MijnZwitserleven keuzes te maken voor uw pensioeninkomen. U kunt eerst voorlopige keuzes maken. Als het tijd is om een definitieve keuze aan te geven, ontvangt u van ons een herinnering. Zodra wij uw keuzes hebben ontvangen, zorgen wij voor de verdere afhandeling.

Als de pensioendatum bereikt is, ontvangt u van ons uw pensioeninkomen volgens uw keuzes. Heeft u geen keuzes doorgegeven? Dan ontvangt u het standaardpensioen zoals u dat nu in MijnZwitserleven kunt zien. Afhankelijk van de pensioenregeling krijgt u de uitkering per maand of per kwartaal uitgekeerd. Dit kunt u teruglezen in de pensioeningangsbrief. De manier waarop we uitkeren (per maand of per kwartaal) is helaas niet te wijzigen, omdat dit is vastgelegd in het pensioenreglement.

In een aantal gevallen is het nog niet mogelijk om keuzes door te geven in MijnZwitserleven. Als dat voor u geldt, vindt u bij uw brief een vragenformulier. Nadat u dit formulier heeft ingevuld, kunt het eenvoudig en veilig uploaden.

Hoe werkt het?

Rendement Created with Sketch.
Informatie

 U ontvangt 6 maanden van tevoren van ons een brief met informatie over de hoogte en de ingangsdatum van uw pensioen.

Keuzes

U heeft ook een aantal keuzes wat betreft uw pensioen. Uw pensioen kunt u hiermee aanpassen aan uw persoonlijke situatie.

Pensioeninkomen

U ontvangt uw pensioeninkomen 3 weken na einddatum pensioenverzekering.

Welke keuzes heeft u?

U kunt uw pensioeninkomen aanpassen aan uw persoonlijke situatie. Afhankelijk van uw pensioenreglement heeft u bepaalde keuzemogelijkheden. Deze keuzes geeft u aan ons door via het formulier dat u bij de brief van ons ontvangt. Wij raden u aan om u hierbij te laten adviseren.‚Äč Hieronder vindt u de meest voorkomende keuzes.

Een klein pensioen afkopen

Een opgebouwd pensioen van tussen de €2 en €592,51 (2024) bruto per jaar kunt u afkopen. U ontvangt vanzelf 6 maanden voor uw pensioendatum een voorstel hiervoor. Kiest u voor afkoop? Dan ontvangt u de afkoopwaarde van uw klein pensioen in één keer, in plaats van een maandelijks pensioeninkomen.

Lees meer over een klein pensioen afkopen

Uw pensioen uitstellen of vervroegen

Misschien wilt u uw pensioen uitstellen en werkt u nog langer door. Of wilt u de uitbetaling van uw pensioen op hetzelfde moment laten ingaan als uw AOW. Als u wilt stoppen met werken voordat uw AOW ingaat, dan kunt u uw pensioen vervroegen. Wilt u later met pensioen gaan dan kunt u uw pensioen uitstellen. Zorg ervoor dat u uw keuze voor uw pensioendatum doorgeeft via het formulier dat u bij de brief vindt.

Lees meer over uw pensioendatum kiezen

Wanneer wilt u met pensioen?
 • AOW
 • Pensioen

Gedeeltelijk met pensioen?

Misschien wilt u nu nog niet uw volledige pensioen, Bijvoorbeeld omdat u gedeeltelijk blijft werken. U kunt dan kiezen voor deeltijdpensioen. Hiermee laat u een deel van uw pensioen ingaan op een door u gekozen datum. Wilt u kiezen voor deeltijdpensioen? Neem dan contact met ons op.

Uitruil partnerpensioen

U kunt het pensioen na pensioendatum afstemmen op uw persoonlijke situatie door pensioen uit te ruilen.

 • Als er een partnerpensioen is opgebouwd en er geen partnerpensioen nodig is kan het partnerpensioen uitgeruild worden naar een hoger ouderdomspensioen. Uw partner ontvangt dan bij uw overlijden minder of geen pensioen. Uw partner moet daar wel akkoord op geven.
 • Als er geen partnerpensioen is opgebouwd en er wel behoefte is aan partnerpensioen na uw overlijden, kan een gedeelte van het ouderdomspensioen worden uitgeruild naar een partnerpensioen. Het partnerpensioen kan niet hoger zijn dan 70% van het ouderdomspensioen. U ontvangt een lager ouderdomspensioen bij het uitruilen van ouderdomspensioen naar partnerpensioen.

  Houdt u er rekening mee dat partnerpensioen (gedeeltelijk) niet uitruilbaar kan zijn. Dit geldt meestal voor partnerpensioen dat is opgebouwd vóór 1 januari 2002. Partnerpensioen dat is opgebouwd na deze datum is over het algemeen uitruilbaar.

Lees meer over partnerpensioen regelen voor uw partner

Wel of geen partnerpensioen?
 • AOW
 • Pensioen

Uw pensioen­inkomen

 • AOW
 • Pensioen

Pensioen­inkomen van uw partner

Nieuwe factoren voor uitruil en afkoop van pensioen

Hoeveel pensioen krijgt u als u partnerpensioen ruilt voor extra ouderdomspensioen? Of een deel van uw ouderdomspensioen voor partnerpensioen? Gebruik hiervoor de tabellen hieronder. 

Bedrag ineens: tot 10% van het ouderdomspensioen vrij besteden

De Wet bedrag ineens biedt u de mogelijkheid om op uw pensioendatum maximaal 10% van het ouderdomspensioen in één keer op te nemen. Dat klinkt aantrekkelijk. Het grote voordeel van een bedrag ineens opnemen, is de flexibiliteit die u hiermee krijgt als u met pensioen gaat. Na aftrek van belastingen mag u dit geld besteden zoals u dat wilt. Bijvoorbeeld uw huis verbouwen, een stukje hypotheek aflossen of uw droomreis maken.

Lees meer over bedrag ineens opnemen

Tijdelijk een hoger pensioeninkomen

Heeft u bijvoorbeeld nog hypotheeklasten, wilt u verre reizen maken of een periode zonder AOW opvangen? Dan kunt u kiezen voor een tijdelijk hoger pensioeninkomen, maximaal 10 jaar. De verhouding tussen het hoge en het lage pensioen moet 100:75 zijn. Oftewel het laagste inkomen is minimaal 75% van het hoogste inkomen.

Lees meer over een tijdelijk hoger pensioen

Wilt u tijdelijk een hoger pensioen?
 • AOW
 • Pensioen

MijnZwitserleven

Wilt u alvast zien welk effect de verschillende keuzes hebben op uw pensioen? Bekijk in MijnZwitserleven hoeveel pensioeninkomen u ontvangt en maak goed voorbereid uw keuzes.

Persoonlijk advies?

Een financieel adviseur kan u onafhankelijk advies geven over pensioenoplossingen van Zwitserleven en andere aanbieders. Zij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.