Wat is pensioen?

U bouwt via uw werkgever pensioen op voor later. Maar wat is pensioen eigenlijk? Ontdek het hier.

Wat is pensioen?

Wat is pensioen?

Bekijk de video.

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

Zo werkt pensioen

Pensioen in Nederland bestaat uit 3 pijlers: pensioen via de overheid, via uw werkgever en verzekeringen of bankspaarproducten die u zelf voor uw inkomen voor later regelt.

1. Overheid: AOW

Iedereen die in Nederland woont ontvangt een basispensioen via de Algemene Ouderdomswet (AOW). Dit wordt maandelijks uitgekeerd door de SVB. U ontvangt dit wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. Bekijk hier wat uw AOW-leeftijd is.

2. Werkgever: ouderdomspensioen

De meeste werknemers bouwen pensioen op via hun werkgever. Vaak betaalt de werkgever een deel van de pensioenpremie, en u betaalt de rest via het (bruto)salaris. In MijnZwitserleven vindt u hoeveel pensioen u nu opbouwt en uw verwachte pensioeninkomen. Op Mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een overzicht van alle pensioenen. Dus ook wat u heeft opgebouwd bij eerdere werkgevers.

Binnen uw pensioenregeling kunt u keuzes maken die van invloed kunnen zijn op uw inkomen voor later. Bekijk hieronder uw mogelijkheden. Dit kan per regeling verschillen. 

3. U zelf: eigen aanvullingen

Bovenop het pensioen van de overheid en uw werkgever kunt u zelf ook het extra inkomen voor later aanvullen. Bijvoorbeeld met sparen, beleggen of bancaire lijfrentes. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

Webinar terugkijken: ‘Hoeveel pensioen mag ik verwachten en wanneer?

Meer weten over uw pensioen en MijnZwitserleven? Of weten hoe u meer pensioen kan opbouwen? Kijk dan het webinar terug en ga aan de slag met uw pensioen. 

Kies hieronder welke situatie voor u van toepassing is

Pensioen opbouwen

Misschien duurt het nog even voordat u kunt stoppen met werken, maar toch is het verstandig om u nu al te verdiepen in uw pensioen­regeling. Wat kunt u bijvoorbeeld nu al regelen voor uw inkomen voor later?

Bijna met pensioen

Uw pensioendatum komt dichterbij. Een belangrijk moment in uw leven. U heeft misschien al plannen gemaakt, of u wilt nog wat langer doorwerken. De keuze is aan u. 

U bent met pensioen

Als u met pensioen bent kunt u genieten van het aanbod van Zelect en meedoen aan diverse activiteiten. Maar we zijn er ook voor u als u iets wilt regelen voor uw pensioeninkomen.

PensioenAvond webinars

Meer weten over uw pensioen? Tijdens de PensioenAvond geven we u meer inzicht in uw pensioensituatie. Ook staan we stil bij bepaalde levensmomenten, zoals bijna met pensioen gaan.

Inzicht in uw pensioen met MijnZwitserleven

Met MijnZwitserleven heeft u inzicht in uw pensioensituatie. Wat zijn uw verwachte inkomsten en uitgaven? En hoe kunt u een tekort oplossen? Stap in je financiële toekomst..

Wat betekent de Wet toekomst pensioenen  voor uw pensioen?

Wat betekent de Wet toekomst pensioenen voor uw pensioen?

We zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij. 

Wat als uw situatie verandert?

Uw pensioen klinkt misschien nog ver weg, maar toch is het verstandig om op sommige momenten hier alvast over na te denken. Bekijk hieronder welke van deze momenten voor u van belang kunnen zijn. 

Uw privésituatie verandert