Als u met pensioen gaat is een van de mogelijkheden die u heeft een tijdelijk hoger pensioen. Hiermee krijgt u de eerste jaren van uw pensioen een wat hoger inkomen dan u anders zou krijgen. Dit kan fijn zijn, bijvoorbeeld als u in het begin van uw pensioen nog hogere lasten heeft. Daarna wordt uw inkomen lager. Daarom heet deze keuzemogelijkheid ook wel ‘hoog/laag’. Hieronder leest u hoe een tijdelijk hoger pensioen werkt en wat er verder bij komt kijken.

Tijdelijk hoger pensioen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Tijdelijk hoger pensioen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Bekijk de video

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

Tijdelijk hoger pensioen: zo werkt het

U kiest hoeveel jaar u een hoger pensioeninkomen wilt ontvangen. Dit kan maximaal 10 jaar zijn, geldend vanaf de start van uw pensioen. Na die tijd gaat uw pensioeninkomen omlaag. Hoeveel pensioen u ontvangt hangt af van het aantal jaar dat u het hogere bedrag ontvangt. Bij Zwitserleven is de verhouding tussen het hoge en het lage pensioeninkomen 100:75. Dat betekent dat na de hoge periode uw pensioeninkomen 25% omlaag gaat. Bij de start van uw pensioen staan beide bedragen al vast, dus het hoge pensioeninkomen en het lagere pensioeninkomen. Sommige pensioenuitvoerders bieden ook de mogelijkheid om eerst een lager pensioeninkomen te ontvangen en daarna een hoger. In de praktijk kiezen heel weinig mensen hiervoor. Zwitserleven biedt deze mogelijkheid dan ook niet aan.

Tijdelijk hoger pensioen en partnerpensioen

Heeft u gekozen voor een Tijdelijk hoger pensioen en komt u in de hogere periode te overlijden? Als u partnerpensioen heeft geregeld ontvangt uw partner voor de rest van de deze periode ook een hoger partnerpensioen. Daarna gaat het partnerpensioen omlaag en ontvangt uw partner levenslang het afgesproken percentage partnerpensioen van uw lagere pensioeninkomen.

Wanneer kiezen voor een Tijdelijk hoger pensioen?

Er zijn voor- en nadelen aan een Tijdelijk hoger pensioen. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En van uw financiële situatie na pensionering. Bekijk eerst op mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel pensioeninkomen u kunt verwachten en hoeveel uw eventuele partner krijgt. Dit is het uitgangspunt voor de keuzes die u voor uw pensioen maakt.

In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kunt denken aan een Tijdelijk hoger pensioen.

Voordelen

 • Aan het begin van uw pensioen meer financiële ruimte en mogelijkheden.

 • Binnen is binnen. Oftewel: wat u eenmaal heeft gekregen kan u niet meer worden afgenomen. U weet immers niet hoe lang u leeft.

Nadelen

 • U betaalt mogelijk meer belasting. Doordat u meer inkomen ontvangt tijdens de hoge periode, kan het zijn dat u in een hogere belastingschijf terecht komt.
 • De kans is groot dat u went aan het hogere pensioeninkomen. Vaak geven we ook meer uit, als we meer geld te besteden hebben. En eerlijk is eerlijk: voor veel mensen is het lastig om dan na een tijdje weer een stap terug te moeten doen.
 • U kunt op oudere leeftijd mogelijk meer zorgkosten hebben terwijl u dan een lager pensioeninkomen krijgt.
 • U kunt een Tijdelijk hoger pensioen niet combineren met de keuze voor Bedrag ineens.

Past mogelijk bij u als:

 • u met pensioen gaat voor u de AOW-leeftijd bereikt. Tot uw AOW betaalt u namelijk mogelijk meer belasting. Bovendien ontvangt u dan nog geen AOW. Hierdoor is het pensioeninkomen dat u die eerste tijd krijgt lager. Door te kiezen voor een Tijdelijk hoger pensioen kunt u dit opvangen.
 • u in de eerste jaren dat u met pensioen bent hogere lasten heeft, bijvoorbeeld voor een hypotheek of lening die nog afgelost moet worden of studiekosten van kinderen.
 • u om medische redenen verwacht dat u niet heel oud wordt, waardoor het aantrekkelijk is om nu al zoveel mogelijk pensioen te ontvangen.
 • u plannen heeft om in de beginjaren van uw pensionering extra uitgaven te doen aan leuke uitstapjes, een hobby of andere dingen.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • uw maandelijkse pensioeninkomen na de periode van het hogere pensioeninkomen te laag wordt om uw vaste lasten te kunnen blijven betalen.
 • u al extra inkomen heeft, bijvoorbeeld uit een lijfrenteverzekering.
 • u later een lening nodig heeft. Met een lager pensioeninkomen kan u minder lenen.
 • u verwacht lang te leven, waardoor het aantrekkelijk is om ook op latere leeftijd een zo hoog mogelijk pensioeninkomen te blijven ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u mogelijk extra zorgkosten heeft.

Welke mogelijkheden heeft u?

 • Keuzerondjes

  Eerder of later met pensioen

  Wilt u uw pensioen ontvangen op de pensioendatum? Of kiest u om eerder of later pensioen te ontvangen?

 • Verschillende vormen

  Vast of variabel pensioen

  Wilt u een vast of variabel pensioeninkomen of een combinatie hiervan?

 • Ogen

  Partnerpensioen

  Heeft u een partner? Dan kunt u ervoor kiezen dat uw partner levenslang pensioen ontvangt als u overlijdt.

 • Munten

  Tijdelijk hoger pensioen

  Tijdelijk een hoger pensioen voor bijvoorbeeld hypotheeklasten, verre reizen of een periode zonder AOW.

 • Stapel munten

  Bedrag ineens

  Tot 10% in één keer op te nemen. Na aftrek van belastingen mag u dit geld besteden zoals u wilt.

 • Portemonnee

  Afkopen van een klein pensioen

  Een klein pensioen dat maximaal € 594,89 bruto per jaar oplevert mag u afkopen op de pensioendatum.

 • Winkelmandje

  Shoprecht

  Koop een pensioeninkomen bij een andere verzekeraar dan waar u het kapitaal opgebouwd heeft.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.