Wat betekent bedrag ineens, en wat als u hiervoor kiest?

U heeft er misschien al van gehoord: in één keer een deel van uw pensioen opnemen.  De precieze voorwaarden zijn nu nog niet bekend. Op dit moment is de verwachte ingangsdatum van de wet 1 januari 2025. Maar wat houdt bedrag ineens nou eigenlijk in? En nog belangrijker: wat betekent het als u hiervoor kiest?

Bedrag ineens opnemen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Bedrag ineens opnemen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Bekijk de video.

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

Tot 10% van het ouderdomspensioen vrij besteden

De Wet bedrag ineens biedt u de mogelijkheid om op uw pensioendatum maximaal 10% van het ouderdomspensioen in één keer op te nemen. Dat klinkt aantrekkelijk. Het grote voordeel van een bedrag ineens opnemen, is de flexibiliteit die u hiermee krijgt als u met pensioen gaat. Na aftrek van belastingen mag u dit geld besteden zoals u dat wilt. Bijvoorbeeld uw huis verbouwen, een stukje hypotheek aflossen of uw droomreis maken. Maar reken uzelf nog niet rijk. Er komt namelijk meer bij kijken.

Meer flexibiliteit, maar ook nadelen

Het bedrag ineens biedt u meer flexibiliteit, maar u loopt ook risico op financiële nadelen. Welke nadelen dat zijn en hoe groot het effect is, hangt af van uw persoonlijke financiële situatie. Dit zijn de nadelen:

 • Lager pensioeninkomen. Als u kiest voor een bedrag ineens, dan wordt het bedrag dat overblijft voor uw pensioeninkomen lager. U moet dan rond zien te komen met minder geld per maand.
 • Meer belasting. Houdt u er rekening mee dat u over het bedrag ineens ook belasting betaalt in het jaar waarin u het bedrag ineens laat uitbetalen. Mogelijk zelfs tegen een hoger tarief, bijvoorbeeld als uw inkomen in dat jaar zo hoog is dat u in een andere belastingschijf terecht komt. Ook betaalt u meer belasting als u vóór uw AOW-leeftijd met pensioen gaat. Daarover leest u hieronder meer.
 • Verlies recht op toeslagen. Ontvangt u nu toeslagen? Als u dan kiest voor een bedrag ineens, dan wordt het bedrag dat u ontvangt opgeteld bij uw jaarinkomen. Door dit tijdelijk hogere jaarinkomen kan het zijn dat u uw recht op toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag geheel of gedeeltelijk verliest.

Bedrag ineens: de basisregels

Heeft u de voor- en nadelen afgewogen en lijkt een bedrag ineens u wel wat? Dan zijn dit de basisregels die op dit moment bekend zijn. De wet over het bedrag ineens is nog niet definitief.

 • U mag maximaal 10% van uw ouderdomspensioen in één keer opnemen.
 • U kunt ook een kleiner deel opnemen. Bijvoorbeeld 5%.
 • Door opname van het bedrag ineens mag het overgebleven ouderdomspensioen niet onder de afkoopgrens uitkomen. Dit houdt in dat u minstens € 592,51* bruto per jaar aan pensioen moet overhouden. (*bedrag in 2024)
 • U kunt het bedrag ineens niet combineren met de keuze voor hoog-laag. Hoog-laag betekent dat u de eerste jaren van uw pensioen een hogere uitkering krijgt en de jaren erna een lagere. Deze mogelijkheid vervalt dus als u kiest voor een bedrag ineens.

Bedrag ineens opnemen vóór of ná AOW-leeftijd: verschil in belastingtarief

U kunt ervoor kiezen om het bedrag ineens op de pensioendatum op te nemen. Hoeveel belasting u betaalt over het bedrag ineens hangt af van uw leeftijd. Heeft u de AOW-leeftijd bereikt? Dan betaalt u belasting over uw inkomen tegen een lager tarief. Dit komt doordat uw werkgever of uitkerende instantie geen AOW-premie meer inhoudt vanaf de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt.

Voorbeeld 1: opnemen ná AOW-leeftijd

Als Kees 70 jaar is en met pensioen gaat, heeft hij inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Als hij het bedrag ineens laat uitbetalen op zijn pensioendatum betaalt hij het lagere belastingtarief.

Voorbeeld 2: opnemen vóór AOW-leeftijd

Marjon wil al met 65 jaar met pensioen. Het lagere belastingtarief geldt pas vanaf AOW-leeftijd. Als zij ervoor kiest om het bedrag ineens op haar pensioendatum te laten uitbetalen, betaalt zij belasting tegen een hoger tarief dan wanneer zij haar AOW-leeftijd al wel had bereikt.

Welke mogelijkheden heeft u?

 • Keuzerondjes

  Eerder of later met pensioen

  Wilt u uw pensioen ontvangen op de pensioendatum? Of kiest u om eerder of later pensioen te ontvangen?

 • Verschillende vormen

  Vast of variabel pensioen

  Wilt u een vast of variabel pensioeninkomen of een combinatie hiervan?

 • Ogen

  Partnerpensioen

  Heeft u een partner? Dan kunt u ervoor kiezen dat uw partner levenslang pensioen ontvangt als u overlijdt.

 • Munten

  Tijdelijk hoger pensioen

  Tijdelijk een hoger pensioen voor bijvoorbeeld hypotheeklasten, verre reizen of een periode zonder AOW.

 • Stapel munten

  Bedrag ineens

  Tot 10% in één keer op te nemen. Na aftrek van belastingen mag u dit geld besteden zoals u wilt.

 • Portemonnee

  Afkopen van een klein pensioen

  Een klein pensioen dat maximaal € 594,89 bruto per jaar oplevert mag u afkopen op de pensioendatum.

 • Winkelmandje

  Shoprecht

  Koop een pensioeninkomen bij een andere verzekeraar dan waar u het kapitaal opgebouwd heeft.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.