Pensioenpotjes samenvoegen? Dit is hoe het werkt!

Heeft u een nieuwe baan en bouwt u pensioen op bij Zwitserleven? Dan kunt u de waarde van uw oude pensioen(en) meenemen naar uw nieuwe pensioenverzekering. Dit heet waardeoverdracht. 


Zo heeft u meer overzicht, krijgt u post van slechts één verzekeraar, en ziet u meteen hoeveel u heeft opgebouwd. Het kan ook zijn dat uw pensioen na een waardeoverdracht duurzamer wordt belegd. En dat u een pensioen krijgt dat beter past bij uw persoonlijke situatie. Hoe dat allemaal werkt, leest u hier.

Waardeoverdracht in een paar stappen

Vergelijk eerst het pensioen van uw oude en nieuwe werkgever en check wat er voor u en uw nabestaanden is geregeld. Lees ook de voor- en nadelen van waardeoverdracht op deze pagina. Lijkt een waardeoverdracht u wat? In een aantal eenvoudige stappen vraagt u een vrijblijvende offerte aan:

 1. Log in op MijnZwitserleven.
 2. Vraag een offerte aan zonder ergens aan vast te zitten.
 3. Lees ons voorstel en ga na of waardeoverdracht voor u interessant is.
 4. Onderteken de offerte.
 5. Verstuur de getekende offerte via dit formulier.

Is waardeoverdracht iets voor mij?

Bent u na 1 januari 2015 met een nieuwe baan begonnen? Dan kunt u meestal uw pensioenpotjes samenvoegen. Of waardeoverdracht past bij u, hangt af van de verschillen tussen uw oude en uw nieuwe pensioenregeling. De voorwaarden van uw nieuwe pensioenregeling kunnen gunstiger zijn dan de voorwaarden van uw oude pensioenregeling. Maar andersom kan ook het geval zijn. Vergelijk ze daarom goed met elkaar.

Waar moet u op letten?

Als u goed weet wat de verschillen tussen uw oude en uw nieuwe pensioenregelingen zijn, kunt u zelf bepalen of een waardeoverdracht iets voor u is. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kan denken aan waardeoverdracht.

Voordelen

 • U heeft uw pensioen onder één dak. Hierdoor heeft u een beter overzicht.

 • U bepaalt zelf of u de waarde van uw oude pensioen wil overdragen. Alleen bij een klein pensioen is het wettelijk bepaald dat de pensioenuitvoerder kan kiezen om dit automatisch over te dragen.

 • Draagt u een pensioen over van een pensioenfonds? Dan krijgt u een pensioeninkomen dat niet gekort zal worden.

Nadelen

 • Gaat u van een uitkeringsovereenkomst met een gegarandeerd pensioen over naar een pensioen op basis van beleggingen (beschikbare premieregeling)? Dan verliest u die zekerheid over het pensioeninkomen. De hoogte van uw pensioen hangt dan af van beleggingsresultaten. Gaat u van een pensioenregeling met beschikbare premie over naar een gegarandeerd pensioen? Dan hangt de hoogte van uw pensioen voor een belangrijk deel af van de rente op dat moment. Die kan ongunstig zijn.

 • Het risico is weliswaar klein, maar als u al uw pensioen bij één pensioenuitvoerder onderbrengt en deze komt in financiële problemen, dan kan u uw opgebouwde pensioen (deels) verliezen. Door pensioen bij meerdere pensioenuitvoerders te hebben, spreidt u dit risico.

Past mogelijk bij u als:

 • u bereid bent de oude en nieuwe regeling goed met elkaar te vergelijken zodat u weet welke het beste past bij uw persoonlijke situatie en wensen. Dit kan bijvoorbeeld met de Pensioenvergelijker. Kijk hierbij naar de verschillende keuzemogelijkheden die u heeft in de regelingen. En in hoeverre de pensioenen worden aangepast aan toekomstige prijsstijgingen (indexatie).

 • de kosten van de regeling bij Zwitserleven lager zijn dan die van de oude, premievrije regeling.

 • u vaak van baan bent gewisseld en daardoor veel verschillende pensioenen heeft en u ze samen wilt voegen.

 • u hiermee het partnerpensioen meer passend kan maken bij uw persoonlijke situatie.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • uw premievrije pensioenregeling een nabestaandenpensioen heeft. Dit extra pensioen bij uw overlijden kan na waardeoverdracht lager uitvallen.

 • u 60 jaar of ouder bent en van een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen overgaat naar een pensioenregeling op basis van beleggingen.

 • u van zekerheid houdt en u van een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen overgaat naar een pensioenregeling op basis van beleggingen.

Wanneer gaat waardeoverdracht automatisch?

Heeft u bij een andere pensioenuitvoerder een klein pensioen (2024: € 592,51 bruto per jaar) opgebouwd en bouwt u nu pensioen op bij ons? Dan mag uw vorige pensioenuitvoerder de waarde van dit kleine pensioen overdragen aan Zwitserleven. Als de pensioenuitvoerder hiervan gebruikmaakt, gebeurt dit automatisch. U hoeft hiervoor niks te doen en krijgt bericht als de waarde van uw kleine pensioen is overgedragen.

Heeft u een klein pensioen opgebouwd bij Zwitserleven? Dan blijft uw kleine pensioen bij ons. We dragen dit niet automatisch over naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. U kunt wel zelf waardeoverdracht aanvragen via uw nieuwe pensioenuitvoerder.

Offerte waardeoverdracht uploaden

Heeft u onze offerte ontvangen en gaat u akkoord? Deze kunt u dan ondertekenen en uploaden.

Hulp nodig bij het lezen van uw offerte?

Heeft u hulp nodig bij het lezen van uw offerte? Plan dan een gratis en vrijblijvend PensioenMomentje in met één van onze pensioenexperts. We mogen geen advies geven, maar we kunnen u wel helpen om de offerte goed te begrijpen. 

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.