Waardeoverdracht van uw pensioen.

Heeft u een nieuwe baan en bouwt u pensioen op bij Zwitserleven? Dan kunt u de waarde van uw eerder opgebouwde pensioen(en) meenemen naar uw nieuwe pensioenverzekering. Dit heet waardeoverdracht. Hoe vraagt u het aan? Is waardeoverdracht altijd gunstig? Wanneer gaat waardeoverdracht automatisch? U leest er hier meer over. 

Hoe vraagt u waardeoverdracht aan?

U kunt waardeoverdracht aanvragen bij uw werkgever of bij ons. Een adviseur kan samen met u bekijken of waardeoverdracht voor u gunstig is.

Is waardeoverdracht altijd gunstig?

Of waardeoverdracht voor u gunstig is hangt af van de verschillen tussen uw oude en uw nieuwe pensioenregeling. Vergelijk ze daarom goed met elkaar.

Wanneer kiezen voor waardeoverdracht?

Er zitten voordelen en nadelen aan waardeoverdracht. Of het gunstig voor u is, hangt dus af van de verschillen tussen uw oude en uw nieuwe pensioenregelingen. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kan denken aan waardeoverdracht.

Voordelen

 • U heeft uw pensioen onder één dak en minder verschillende pensioenen. Hierdoor houdt u uw administratie overzichtelijk.

 • U bepaalt zelf of u de waarde van uw oude pensioen wil overdragen. Alleen bij een klein pensioen is het wettelijk bepaald dat de pensioenuitvoerder kan kiezen om dit automatisch over te dragen.

 • Vaak is het ook mogelijk om de waarde over te dragen van premievrije pensioenen uit heel oude dienstverbanden.

Nadelen

 • Gaat u van een uitkeringsovereenkomst met een gegarandeerd pensioen over naar een pensioenregeling op basis van beschikbare premie? Dan hangt de hoogte van uw pensioen af van beleggingsresultaten en is het niet meer gegarandeerd.

 • Gaat u van een pensioenregeling met beschikbare premie over naar een gegarandeerd pensioen? Dan hangt de hoogte van uw pensioen voor een belangrijk deel af van de rente op dat moment. Die kan ongunstig zijn.

 • Het risico is weliswaar klein, maar als u al uw pensioen bij één pensioenuitvoerder onderbrengt en deze komt in financiële problemen, dan kan u uw opgebouwde pensioen (deels) verliezen. Door pensioen bij meerdere pensioenuitvoerders te hebben, spreidt u dit risico.

Past mogelijk bij u als:

 • u bereid bent de oude en nieuwe regeling goed met elkaar te vergelijken om te kijken welke het beste past bij uw persoonlijke situatie en wensen. Dit kan bijvoorbeeld met de Pensioenvergelijker. Kijk hierbij naar de verschillende keuzemogelijkheden die u heeft in de regelingen. En in hoeverre de pensioenen worden aangepast aan toekomstige prijsstijgingen (indexatie).

 • de kosten van de regeling bij Zwitserleven lager zijn dan die van de oude, premievrije regeling.

 • u vaak van baan bent gewisseld en daardoor veel verschillende pensioenen heeft en u ze samen wilt voegen.

 • u hiermee het partnerpensioen meer passend kan maken bij uw persoonlijke situatie.

Past mogelijk niet of minder bij u als:

 • uw premievrije pensioenregeling een overlijdensdekking bevat. Deze extra dekking bij overlijden kan na waardeoverdracht lager uitvallen.

 • u 60 jaar of ouder bent en van een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen overgaat naar een pensioenregeling op basis van beleggingen.

 • u van zekerheid houdt en u van een pensioenregeling met een gegarandeerd pensioen overgaat naar een pensioenregeling op basis van beleggingen.

Wanneer gaat waardeoverdracht automatisch?

Heeft u bij een andere pensioenuitvoerder een klein pensioen (2023: € 594,89 bruto per jaar) opgebouwd en bouwt u nu pensioen op bij ons? Dan mag uw vorige pensioenuitvoerder de waarde van dit kleine pensioen overdragen aan Zwitserleven. Als de pensioenuitvoerder hiervan gebruikmaakt, gebeurt dit automatisch. U hoeft hiervoor niks te doen en krijgt bericht als de waarde van uw kleine pensioen is overgedragen.

Heeft u een klein pensioen opgebouwd bij Zwitserleven? Dan blijft uw kleine pensioen bij ons. We dragen dit niet automatisch over naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. U kunt wel zelf waardeoverdracht aanvragen via uw nieuwe pensioenuitvoerder.

Offerte waardeoverdracht uploaden

Heeft u de waardeoverdracht aangevraagd en bent u akkoord met de offerte? U kunt de ondertekende offerte eenvoudig uploaden.

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.