Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Bouwt u via uw werkgever pensioen op bij Zwitserleven? Dan krijgt u elk jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van ons. Daarop staat het pensioen voor uzelf en wat er geregeld is bij uw overlijden en arbeidsongeschiktheid. Alle verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken dezelfde indeling voor het UPO. Zo kunt u pensioenbedragen van dezelfde soort pensioenregelingen gemakkelijk bij elkaar optellen.

In MijnZwitserleven vindt u uw UPO bij uw documenten. Ook vindt u er een compleet overzicht van uw pensioenen.

Informatie over uw UPO 2019

In uw UPO 2019 leest u welke wijzigingen er zijn ten opzichte van uw vorige UPO. U leest bijvoorbeeld wat uw pensioenrichtleeftijd is. Dat is de pensioenleeftijd die in uw pensioenregeling is afgesproken. Ook ziet u het pensioen dat u naar verwachting kunt opbouwen als u bij deze werkgever blijft werken tot uw pensioenrichtleeftijd.

In uw UPO ziet u nu duidelijk of het partnerpensioen vervalt als u uit dienst gaat bij uw werkgever. En u vindt meer informatie over de gevolgen van een scheiding en waar u aanvullende informatie kunt krijgen als het UWV u arbeidsongeschikt verklaart.

Pensioenoverzicht toont ook mee- en tegenvallers

Iedereen die pensioen opbouwt, heeft sinds september 2019 een beter inzicht in de hoogte van het pensioeninkomen die hij of zij later kan verwachten. In MijnZwitserleven worden drie verschillende bedragen getoond; deze zijn berekend volgens een verwacht scenario, een goed weer en een slecht weer scenario. Op het UPO dat u volgend jaar ontvangt, worden de scenario's ook getoond. Bekijk de video voor meer uitleg.

close

Vragen die u misschien nog heeft over uw UPO

Waar download ik mijn UPO?

U downloadt uw laatste Uniform Pensioenoverzicht (UPO) in MijnZwitserleven. U vindt uw UPO bij Documenten. Selecteer bij Type document Uniform Pensioenoverzicht.

U logt in als Particulier op MijnZwitserleven met uw DigiD of met uw e-mailadres en wachtwoord.

Goed om te weten

In uw UPO ziet u soms gegevens van meerdere pensioenen samen. In de voorbrief van uw UPO leest u uit welke contract- en polisnummers uw UPO bestaat.

Waarom ontvang ik een UPO?

U ontvangt een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) zodat u inzicht krijgt in uw pensioenopbouw. U heeft uw UPO ook nodig als u een (hypotheek)lening aanvraagt. 

In uw UPO vindt u bijvoorbeeld de volgende informatie:

De hoogte van uw pensioen bij Zwitserleven
Informatie over wat er is geregeld is bij uw overlijden en arbeidsongeschiktheid
Hoe zeker uw pensioen is en of uw pensioen stijgt
Uw factor A. Deze heeft u soms nodig voor uw belastingaangifte

Goed om te weten

Alle verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken dezelfde indeling voor het UPO. Zo zijn alle UPO’s vergelijkbaar en kunt u van dezelfde soort pensioenregelingen gemakkelijk bedragen bij elkaar optellen.

Kan ik mijn UPO ook per post ontvangen?

U kunt uw uniform pensioenoverzicht (UPO) digitaal raadplegen. Ontvangt u uw UPO toch liever per post? Geef uw voorkeur door via MijnZwitserleven of geef uw voorkeur online aan ons door.

In MijnZwitserleven past u uw voorkeuren eenvoudig aan. Log in met uw DigiD of e-mailadres en wachtwoord.

 1. Ga naar Overzicht
 2. Kies Voorkeuren instellen
 3. Bij Kies voor digitale communicatie vinkt u Nee aan
Wat is er vanaf 2019 veranderd op het UPO?

In 2019 is het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) aangepast. De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • U ziet wat uw pensioenrichtleeftijd is.
 • U leest wat de belangrijkste wijzigingen zijn in uw pensioenregeling, ten opzichte van uw vorige UPO.
 • U ziet het pensioen dat u naar verwachting kunt bereiken als u bij dezelfde werkgever blijft werken tot uw pensioenrichtleeftijd.
 • Er wordt duidelijk vermeld of het partnerpensioen eventueel vervalt als u uit dienst gaat bij uw werkgever. Of dat het opgebouwde deel premievrij verzekerd blijft.
 • U vindt informatie over de gevolgen van een scheiding op uw pensioen.
 • U leest waar u aanvullende informatie kunt krijgen als het UWV u arbeidsongeschikt verklaart.
Waarom staat de naam van mijn kind niet op het UPO?

De naam van uw kind vermelden wij niet op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Op uw UPO ziet u wel of er wezenpensioen verzekerd is. Ziet u op uw UPO geen wezenpensioen staan? Dan is er geen wezenpensioen verzekerd.

In een pensioenregeling met onbepaald wezenpensioen wordt voor iedereen wezenpensioen meeverzekerd. Ook als u geen kinderen heeft. Het wezenpensioen is het bedrag dat ieder kind bruto per jaar ontvangt bij uw overlijden.

Pensioenregeling op basis van beleggingen

Heeft u een pensioenregeling op basis van beleggingen? Dan is het belangrijk dat u uw jongste kind aanmeldt via uw persoonlijke online omgeving MijnZwitserleven. U logt in op MijnZwitserleven met uw DigiD of met uw e-mailadres en wachtwoord. Kies bij uw pensioen voor Bekijk polis en dan Wijzigingen doorgeven.

Voorwaarden om uw jongste kind aan te melden

 • U neemt deel aan een pensioenregeling op basis van beleggingen.
 • U bent nog in dienst bij de werkgever die u heeft aangemeld in de pensioenregeling.
 • In de regeling kan wezenpensioen verzekerd worden.
 • U meldt alleen uw jongste kind aan. Al uw kind(eren) zijn dan meeverzekerd.

Goed om te weten

 • U vindt uw Pensioen 1-2-3 in uw persoonlijke online omgeving MijnZwitserleven bij Documenten. Hierin leest u meer informatie over het wezenpensioen in uw pensioenregeling.
 • In de meeste pensioenregelingen is het wezenpensioen verzekerd zolang u in dienst bent. Treedt u uit dienst of wijzigt uw pensioenregeling? Dan is er minder of geen wezenpensioen verzekerd. Ook hierover vind u informatie in uw Pensioen 1-2-3.
Waarom staan de gegevens van mijn partner niet (juist) op het UPO?

Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn als de gegevens van uw partner niet (juist) op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staan vermeld:

 • Staat bij uw persoonlijke gegevens onder het kopje ‘Uw partner/echtgenoot/echtgenote’: “De gegevens van uw (eventuele) partner hebben we nu nog niet nodig?” Dan is er partnerpensioen verzekerd. In een pensioenregeling met onbepaald partnerpensioen wordt voor iedereen partnerpensioen meeverzekerd. Ook als u geen partner heeft. U hoeft niets te doen.
 • Staat bij uw persoonlijke gegevens onder het kopje ‘Uw partner/echtgenoot/echtgenote’: “Geen partner bekend?” Dan is er geen partnerpensioen voor uw partner verzekerd. Heeft u wel een partner en bouwt u nog pensioen op in de pensioenregeling waar dit UPO over gaat? Meld uw partner dan zo snel mogelijk alsnog aan voor uw pensioenregeling. Stel dit niet uit!
 • Staat bij uw persoonlijke gegevens onder het kopje ‘Uw partner/echtgenoot/echtgenote’ alleen de naam of alleen de geboortedatum van uw partner? Dan is er partnerpensioen verzekerd. U hoeft niets te doen.
Hoe vaak staat er een nieuwe UPO digitaal voor mij klaar?

In de volgende gevallen krijgt u elk jaar van ons een bericht dat uw nieuwe Uniform Pensioenoverzicht (UPO) digitaal voor u klaarstaat:

 • U werkt bij uw werkgever en bouwt bij Zwitserleven pensioen op, of
 • U bent arbeidsongeschikt en de opbouw van uw pensioen gaat nog steeds door, of
 • U ontvangt pensioeninkomen van Zwitserleven.

Heeft u aangegeven dat u het UPO per post wilt ontvangen? Dan krijgt u het UPO eenmaal per jaar thuisgestuurd.

In de volgende gevallen zetten we vanaf 2019 elk jaar een UPO digitaal voor u klaar, maar u ontvangt eenmaal per 5 jaar bericht:

 • U bouwt geen pensioen meer op bij Zwitserleven, of
 • U bent arbeidsongeschikt en de opbouw van uw pensioen is gestopt, of
 • U bent gescheiden van de werknemer die pensioen opbouwde en u heeft (voorwaardelijk) recht op pensioen van Zwitserleven

Heeft u aangegeven dat u de UPO per post wilt ontvangen? Dan krijgt u de UPO eenmaal per 5 jaar thuisgestuurd.

Wat doe ik met mijn UPO?

Leest u het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) altijd goed door. U kunt hierbij letten op het volgende: 

 • Vergelijk uw pensioen met het inkomen dat u nu heeft. Ga voor uw totale pensioen naar MijnZwitserleven of naar mijnpensioenoverzicht.nl
 • Controleer elk jaar bij ‘Wat krijgen uw partner/echtgenoot/echtgenote en kinderen als u overlijdt?’ of er pensioen voor uw nabestaanden verzekerd is.
Zijn de gegevens in mijn UPO actueel?

U vindt in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) uw pensioengegevens per 31 december van het afgelopen jaar. Alle aanpassingen op of na 1 januari van dit jaar, bijvoorbeeld in uw salaris, ziet u op uw UPO van volgend jaar. De gegevens in uw UPO zijn dus niet altijd actueel. 

Op mijnpensioenoverzicht.nl en MijnZwitserleven worden uw gegevens elk kwartaal aangepast.

Goed om te weten

 • Als uw pensioen aangepast wordt, dan ontvangt u een nieuw pensioenoverzicht van de wijziging van uw gegarandeerd pensioen.
 • Heeft u een pensioen op basis van beleggingen? Dan ontvangt u bericht van de wijziging in uw berichtenbox in MijnZwitserleven bij Bekijk polis.
Waarom is de brief over mijn UPO naar mijn vorige adres gestuurd?

Als u verhuist, krijgen wij uw nieuwe adres automatisch door van de gemeente. Er zit soms tijd tussen het maken en verzenden van de brieven. Hierdoor kan het gebeuren dat we de brief naar een oud adres verzenden.

Goed om te weten

 • Heeft u uw verhuizing binnen Nederland doorgegeven aan de gemeente? Dan hoeft u uw nieuwe adres niet meer door te geven aan Zwitserleven. We krijgen daar automatisch een melding van.
 • Verhuist u naar of in het buitenland? Dan moet u dit zelf doorgeven aan Zwitserleven. U kunt uw adreswijziging eenvoudig online doorgeven.