Trump heeft gelijk

Ik ben geen Trumpfan. Maar ik probeer zijn acties objectief te beoordelen. Dat valt niet helemaal mee, maar objectiviteit is belangrijk voor succes in beleggingsland. Met zijn acties lijkt een handelsoorlog onvermijdbaar. Iedereen weet dat in een handelsoorlog er alleen maar verliezers zijn. Trump begint als een tweedehands auto handelaar. Mijn excuus als ik hiermee tweedehands auto handelaren beledig. Hij legt een extreem bod neer en kijkt wat de tegenpartij doet. Terug kan altijd nog. De Europese Unie heeft zich hard en duidelijk opgesteld en hield de gelederen gesloten. Dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Maar met China lijkt het uit de hand te lopen. Dit zijn geen schoten voor de boeg meer.

Maar ik snap Trump wel. Hij doet het natuurlijk vooral voor politiek gewin. 6 november zijn de tussentijdse verkiezingen. 70% van de republikeinse stemmers vindt zijn tactiek een goed idee, slechts 13% is tegen. Maar strategisch kan het ook nuttig zijn. In de handelsrelatie met China gaan beide partijen er weliswaar op vooruit. Maar China pakt het leeuwendeel van de voordelen. En een bedrijf overnemen in China kan wel, maar volledig bezit is uitgesloten. Ook de intellectuele eigendomsrechten worden in China niet gerespecteerd. En diverse industrieën, zoals bijvoorbeeld staal en zonnepanelen worden aantoonbaar gesubsidieerd. In de handelsrelatie met China staat China met 10 – 0 voor. Daar wil Trump wat aan doen. Dus op lange termijn is het wellicht goed om een groter deel van de koek van de handelsstromen op te eisen. Of het ook daadwerkelijk gaat lukken is een heel andere vraag.

Moeten beleggers in Amerikaanse aandelen zich zorgen maken? Op het eerste gezicht wel. General Motors verkoopt tegenwoordig meer auto's in China dan in de US. Maar als u wat verder kijkt valt het effect wel mee. Al die auto's worden ook in China gemaakt. Het zelfde geldt voor bijvoorbeeld Apple. Apple heeft een omzet van U$ 48 miljard in China, maar China importeerde voor slechts U$ 1 miljoen aan Amerikaanse telefoons. De verkochte Iphones zijn gewoon Chinese telefoons. De Iphone 6 kostte destijds U$ 549. De bruto winstmarges was U$ 334. Die ging naar de US. China verdiende er U$ 10 aan. Dat waren met name loonkosten.

Maar uiteindelijk is een handelsoorlog natuurlijk slecht. Het belemmert de wereldhandel en dat is slecht voor de wereldeconomie. Dat schaadt weer de winsten en dus gaan koersen omlaag. Mr Market regeert dan ook negatief, want hij weet meestal heel goed het effect van de factoren in te schatten. Of zoals Benjamin Graham al zei; "In the short run, the market is a voting machine, but in the long run, it is a weighing machine". Mr. Market is dus tegen Trump's acties en waarschijnlijk is hij de enige man in Oval Office waar Trump wel naar luistert.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.