Beleggingsmail van mijn toekomstige ik

Beleggingsmail van mijn toekomstige ik

Mijn oudste zoon kreeg laatst een mail van zichzelf. Dat klinkt raar, maar het was een mail van de website futureme.org. Daarin kun je een mail naar jezelf sturen in de toekomst. Een aantal jaar geleden heeft hij een mail geschreven met zijn doelen in het leven die hij toen voor ogen had. En hoe zijn leven er toen uit zag. Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk wel dat je hetzelfde e-mailadres aanhoudt. Voor beleggers is dit misschien ook een ideale manier van zelfreflectie.

Beschrijf in de mail bijvoorbeeld hoe uw portefeuille er op dit moment uitziet. Of op welk niveau u bepaalde aandelen of beleggingsfondsen zou willen kopen of verkopen. U zult zien dat sommige van deze niveaus achteraf gezien belachelijk laag of belachelijk hoog waren. Koersen blijken soms veel verder te kunnen stijgen of dalen dat u van tevoren mogelijk had gehouden.

Ook kunt u verwachtingen voor de economie of de beurs over wat langere tijd beschrijven. Beleggers (en andere mensen) hebben nogal eens de neiging om te denken dat ze de ontwikkelingen altijd wel hadden zien aankomen. In de psychologie noemen ze dat 'hindsight bias'.

Ook kunt u opschrijven waar de markt op dit moment erg bang voor is. Sommige grote beleggersangsten hebben de neiging voorbij te waaien. Weet u nog dat de beurzen in augustus 2016 sterk daalden vanwege paniek over de hoogte van de Chinese schulden? In de tussentijd zijn die schulden alleen maar verder gestegen, maar de angst ervoor is verdampt. Of de afscheiding van Catalonië? De staat Spanje zou opgebroken worden en dat zou dramatisch voor de Europese Unie zijn. Er is nog steeds geen oplossing, maar we maken ons er geen zorgen meer over. Tot de Spaanse verkiezingen van 28 april natuurlijk.

Ook kunt u uw grote beleggingsfouten van de afgelopen tijd omschrijven. Schrijf er dan vooral ook bij wat u gaat doen om deze fouten niet meer te maken. Dat lijkt me erg leerzaam als u over een of twee jaar die mail leest. Een mens heeft immers een selectief geheugen. Als je iemand vraagt naar zijn portefeuillerendement is dat meestal een stuk hoger dan hij of zij in het echt heeft verdiend. Dat geeft niet, het is menselijk.
Nu nog een omgekeerde versie van deze site zien te vinden. Een waarbij de toekomstige ik een mail aan mijn huidige ik stuurt. Met een fotootje van de koerspagina van die dag er bij. Dat zou echt leuk zijn. Maar ja, dan is er ook geen kunst meer aan.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.