Wichelroedelopen op de beursvloer

Wichelroedelopen op de beursvloer

De beurs is moeilijk te voorspellen omdat emoties zo'n grote rol spelen. Daarom hebben querulanten, waarzeggers en andere charlatans vrij spel. Elke keer als ik weer mooie correlaties voorbij zie komen, dan denk ik na over wat de achterliggende fundamentele reden voor deze beleggingsregel is. Bij beleggen is een bepaalde dosis achterdocht gecombineerd met gezond verstand essentieel. Want de mens heeft een buitengewoon vermogen patronen te zien, ook waar ze niet zijn. Als ik de grafiek van tienduizend keer een munt opgooien van Feller uit 1950 zie, ben ik ook geneigd daar een technische analyse op los te laten.

Laatst was ik wat papierwerk aan het opruimen en kwam ik de cyclusgrafiek van George Tritch tegen, een zakenman uit Denver die met zijn familie een groothandel exploiteerde. Hij gaf een populair spiekbriefje uit dat beleggers precies vertelde wanneer je aandelen moest verkopen. Dat moet je doen in de de jaren dat alles goed gaat en de bomen tot in de hemel lijken te groeien, adviseerde hij. Aandelen kopen doe je als het slecht gaat. Vervolgens is het wachten tot er weer een 'boom' komt en dan weer alles verkopen. Het kaartje van Tritch uit 1872 met de periodes waarin het volgens hem het moment is om te verkopen en de andere periodes waarin beleggers juist moet kopen.

Op zich een logische strategie en u kunt ook nog bedenken waarom het werkt. Het bijzondere aan deze aanpak van Tritch is dat hij al in 1872 wist aan te geven wanneer deze jaren zouden komen. En als slagroom op de taart gaf hij ook nog eens de paniekjaren aan. De laatste paniekjaren waren 1927, 1945, 1965, 1981, 1999 en dan volgt ... 2019.

Als u in 1927 had verkocht, had u de grote crash van 1929 gemist. Tritch vertelde dat u pas in 1931 weer moest gaan kopen. Dat zou achteraf gezien een briljante timing zijn geweest. Voor de twijfelaars: Tritch is in 1925 al overleden. Na 1965 volgden enkele decennia zonder rendement en 1999 was het hoogtepunt van de internetboom en dus een ideaal verkoopmoment. En dan blijft dat 2019 van Tritch' lijstje toch in je hoofd rondzingen.

Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat dit onder het kopje wichelroedelopen valt. Er zit geen enkel onderbouwd fundamenteel gegeven onder. Toch zijn de genoemde jaartallen dermate accuraat en intrigerend dat ik ze u niet wilde onthouden. Laat vervolgens uw eigen achterdocht en gezond verstand er maar op los.

2019 is wat dat betreft een mooi testjaar. Als er dit jaar daadwerkelijk paniek uitbreekt, dan is het genoeg reden om deze cyclusgrafiek op Google even op te zoeken, uit te printen en boven uw bed te hangen. En dan hoeft u alleen maar op het volgende paniekjaar te wachten. Dat is 2035. De bodem wordt overigens al in 2023 bereikt. Dat u het even weet.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.