Aramco houden of weggeven?

Aramco houden of weggeven?

22-11-2019

De beursgang van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco had een groot succes moeten worden. Prins Mohammed bin Salman wilde aanvankelijk dat het bedrijf een beurswaarde van $2000 mrd zou krijgen. Hij kan een hoop willen, beleggers haakten af bij die waardering. De verwachte totale beurswaarde is deze week teruggebracht naar $1600 mrd tot $1700 mrd. En de emissie is verlaagd tot slechts 1,5% van de uitstaande aandelen, veel minder dan eerder gedacht.

De teleurstelling rond de grootste beursgang ooit kwam vooral vanwege tegenvallende vraag naar deze aandelen. Logisch, de lijst argumenten om de stukken niet te kopen is lang. Natuurlijk is Saoedi Arabië een van de betrouwbaarste producenten van olie. Maar met de recente aanval op olie-installaties, opgeëist door Jemenitische strijders, is in dat betrouwbare imago een flinke deuk gekomen.

Bovendien is de waardering op zijn minst stevig te noemen. U krijgt een bescheiden 4,4% dividendrendement. Het sectorgemiddelde ligt op 6,5%. Ook de koers-winstverhouding is erg hoog. Voor Aramco betaalt u bij de beursgang ongeveer 15x de winst. Het aandeel Shell kunt u krijgen voor 11 maal de verwachte winst.

Over de inspanningen van Saudi Aramco rond ESG (criteria voor duurzaam en verantwoord beleggen) kunnen we kort zijn. Dat begrip lijkt men daar nog niet te kennen.

Toch dient een belegger zich ook af te vragen wat de aandelen wel interessant zou maken. Het bedrijf heeft de laagste kostprijs. Als de olieprijs hard daalt en alle oliemaatschappijen failliet zijn, maakt dit bedrijf nog winst. Daarnaast heeft dit aandeel waarschijnlijk een hele hoge correlatie met de olieprijs, nog meer dan bij Shell of BP. En wie kan op korte termijn de olieprijs sterk beïnvloeden? Inderdaad, Saoedi Arabië. Het zou mij niets verbazen als de olieprijs in de komende weken om onverklaarbare redenen gaat stijgen.

Het aandeel krijgt zijn eerste notering op 11 december. Laat dat nou net één dag zijn voor de deadline van indexmaker MSCI. Als Aramco voor 12 december een beursnotering krijgt, zal het aandeel worden opgenomen in de MSCI emerging markets index. En dus moeten de indexfondsen die deze index volgen, deze aandelen kopen. Gelukkig worden alleen de aandelen meegenomen die daadwerkelijk op de beurs verhandelbaar zijn. Alleen de genoteerde 1,5% tellen dus mee. Daardoor krijgt Aramco een weging van 0,5% in deze index.

Wie gaat dit aandeel nog meer aanschaffen? Er is veel druk op rijke Saoedische families om stukken aan te kopen. En banken worden verplicht krediet beschikbaar te stellen zodat de Saoedi's deze aandelen kunnen kopen.

Al met al is het een vrij gekunstelde beursintroductie, met genoeg reden om voorzichtig te zijn. Maar let u wel op de troefkaarten zoals de olieprijs die Saoedi Arabië nog in handen heeft.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.