Virushandel.

ImageLeestijd 3 minuten

In de afgelopen maanden heb ik regelmatig beleggers horen verzuchten dat men wel weer eens wat beweging in de aandelenmarkt zou willen zien. Je moet altijd oppassen met wat je wenst, het zou zomaar uit kunnen komen. En aldus gebeurde.

Dat het coronavirus de oorzaak zou zijn, had niemand kunnen voorspellen. Veel economen proberen een inschatting te maken wat de effecten op de wereld economie zullen zijn. Dat is eigenlijk niet goed mogelijk. Je hebt immers geen flauw benul of het daadwerkelijk tot een pandemie zal ontwikkelen of niet.

Hetzelfde geldt voor de verwachte winsten. Het heeft daarom ook niet zoveel zin om naar koers-winstverhoudingen of dergelijke ratio’s te kijken. Er is nog geen analist die zijn winstschattingen op basis van het virus heeft aangepast. Maar dat die winsten hard gaan dalen, dat is wel zeker. De vraag is vooral hoe tijdelijk het effect is.

Het opvallende aan de koersbewegingen van de afgelopen dagen is dat het in korte stevige golven met veel handelsvolume komt. Dat impliceert dat het grote partijen zijn die in één keer van hun positie af willen. Er zijn veel specifieke hedge funds die door hun risico parameters schieten en verplicht moeten verkopen. Zoals trendvolgende hedge funds. Deze kopen als koersen stijgen en verkopen als de beurs daalt. Het klinkt als een domme strategie, maar blijkbaar werkt het.

Morgan Stanley heeft uitgerekend dat er bij een daling van 3% ongeveer $16 miljard aan verkooporders van dit soort hedgefondsen naar de markt komt. Het probleem is dat ze met deze verkopen een koersdaling teweeg brengen, waardoor ze nog meer moeten verkopen. En zo versterkt de beweging zichzelf.

Gelukkig zitten we aan het einde van de maand. Dan treden er tegenovergestelde effecten op. Veel grote institutionele beleggers houden een vaste verdeling van hun beleggingsportefeuille aan. Als aandelen zo hard gedaald zijn, moeten ze weer kopen om hun procentuele weging terug op hetzelfde percentage te brengen. De zakenbank schat dat deze aankooporders ongeveer $20 miljard zullen bedragen. Dat zou de koersen weer omhoog brengen.

Het is altijd leuk als er partijen zijn die automatisch gaan kopen of verkopen. Als er maar genoeg van zijn, kun je met een dosis gezond verstand daarop anticiperen en zo wat extra rendement maken.

Op basis van uw verwachtingen over het virusverloop je beleggingsbeslissingen maken is een verspilling van tijd en energie. Niemand weet immers hoe het verloop van het virus zal zijn. Zelfs virologen niet. Het is bovendien een overschatting van eigen kennis en kunde van de belegger.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


Dit artikel is gepubliceerd op 28 februari 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

De restitutievariant valt van de plank!

Onder het nieuwe stelsel vervalt de restitutievariant. Maar is dat wel in het belang van deelnemers?

Leestijd 5 minuten

Haal meer uit uw spaargeld.

Wilt u geld apart houden voor later? Lees hier welke aandachtspunten belangrijk zijn om meer uit uw spaargeld te halen.

Leestijd 5 minuten

Samenwonen en partner­pensioen.

U gaat samenwonen. Naast het verhuizen is het verstandig om even stil te staan bij uw pensioen en dat van uw partner. In dit artikel leest u waar u op moet letten en wat u kunt doen.

Leestijd 3 minuten

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividend­rendement zoveel hoger was dan men op zijn spaar­rekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividend­rendement nog hoger.

Leestijd 3 minuten

Geen wc-papier, geen beurs?

Ik heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel.

Leestijd 3 minuten

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Leestijd 3 minuten

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?