ImageColumn

Corona paniek.

ImageLeestijd 3 minuten

24-01-2020

Vorige week keek ik met mijn oudste zoon de film 12 Monkeys, niet wetende dat een week later de film werkelijkheid lijkt te worden. In 12 Monkeys minimaliseert een virus het leven op aarde. Bruce Willis keert terug in de tijd om het virus te bestrijden. Maar de cirkel bleek onomkeerbaar. Bruce Willis zat gevangen in een timeloop. Net als in de film is het goed om eens in het verleden te kijken. In 2003 was er de grote SARS virusuitbraak. Er waren 8360 mensen besmet en er waren 764 doden. Door de angst voor verdere verspreiding daalden de koersen. Met name in het verre Oosten. De economische groei kwam tot stilstand. In Hongkong daalde de economie met maar liefst 7% in het tweede kwartaal van 2003. Dat is net zoveel als tijdens de kredietcrisis van 2008. Zorgwekkend is wel dat Corona-virus zich snel verspreidt en dat het Chinese Nieuwe jaar net is begonnen. Dan reizen honderden miljoenen Chinezen terug naar hun familie. Als je verspreiding van het virus wil voorkomen is dit in epidemisch opzicht een nachtmerrie.

In 2003 begonnen de koersen pas echt te dalen toen de eerste berichten de Amerikaanse media bereikten. Daarna gingen de aandelenkoersen met nog eens 10% naar beneden. Het dieptepunt werd op 12 maart bereikt. Precies op de dag dat de World Health Organisation een officiële waarschuwing liet uitgaan. Toen men meldde dat het virus op zijn hoogtepunt was, waren de koersen al weer flink gestegen. Aandelenkoersen hebben geen last van mededogen. Een goede belegger scheidt zijn gevoelens van zijn beleggersacties. Sinds SARS zijn er nog diverse andere virus uitbraken geweest, zoals het MERS virus in 2015 en de vogelgriep in 2017. Ook toen reageerden beleggers heftig op de uitbraak. Maar in alle gevallen waaide het over en herstelde de markten zich binnen een halfjaar. Er één groot verschil met de SARS uitbraak van 2003. Toen probeerde de Chinese regering de uitbraak onder de pet te houden, waardoor het virus zich snel kon verspreiden. Nu komt het in een veel eerder stadium naar buiten en werken ze samen met de WHO. Daardoor is de kans op een massale uitbraak wat kleiner. Maar mocht er toch een paniekgolf in de aandelenmarkt uitbreken als gevolg van het Corona-virus, dan weet u nu alvast hoe de bodem bel klinkt. In de vorm van de WHO waarschuwing.

Ook China heeft net als Bruce Willis een kijkje in het verleden genomen. Gelukkig zitten zij niet in een timeloop. Dat geeft in ieder geval een veel betere kans op een goede afloop dan bij de 12 Monkeys.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


Dit artikel is gepubliceerd op 24 januari 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

De restitutievariant valt van de plank!

Onder het nieuwe stelsel vervalt de restitutievariant. Maar is dat wel in het belang van deelnemers?

Leestijd 5 minuten

Haal meer uit uw spaargeld.

Wilt u geld apart houden voor later? Lees hier welke aandachtspunten belangrijk zijn om meer uit uw spaargeld te halen.

Leestijd 5 minuten

Samenwonen en partner­pensioen.

U gaat samenwonen. Naast het verhuizen is het verstandig om even stil te staan bij uw pensioen en dat van uw partner. In dit artikel leest u waar u op moet letten en wat u kunt doen.

Leestijd 3 minuten

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividend­rendement zoveel hoger was dan men op zijn spaar­rekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividend­rendement nog hoger.

Leestijd 3 minuten

Geen wc-papier, geen beurs?

Ik heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel.

Leestijd 3 minuten

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Leestijd 3 minuten

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?