Bescheiden verwachtingen

Bescheiden verwachtingen

Ieder jaar vragen wij bij ACTIAM aan een groep beursprofessionals wat ze van het komende beursjaar verwachten. Het was het 26e jaar dat we deze enquête hielden.
Vorig jaar was men uitermate bescheiden met hun AEX-verwachting. De experts gingen toen uit van een stijging van slechts 2,5%. Dat was beslist geen uitbundige verwachting, maar die bescheidenheid was nog lang niet bescheiden genoeg. De AEX is vorig jaar naar 488 punten gedaald, een koersverlies van 10,4%. Daarmee heeft Nederland het overigens in Europees perspectief niet eens zo heel slecht gedaan. De Euro Stoxx 600 daalde met 15%.

AEX die met een 6 begint
Voor 2019 verwachten de professionals gemiddeld een stijging naar 502 punten. Dat is opnieuw geen royale stijging: slechts 2,9%. Meestal gaan de experts uit van een stijging van tussen de 8 en de 10%. Ongeveer een derde van de ondervraagden denkt zelfs dat de AEX in 2019 lager zal eindigen. Ruim 20% verwacht een AEX-stand van boven de 550 op oudejaarsdag. Drie profs gaan er zelfs van uit dat de Amsterdamse index met een 6 zal beginnen.

De meeste experts verwachten dat 2019 een jaar zal worden met veel politieke onzekerheid, meer bewegelijkheid in de koersen, een continu lage, maar iets stijgende rente en een lagere economische groei. Veel zal natuurlijk afhangen van hoe Brexit zal verlopen en - misschien wel belangrijker - hoe de handelsbesprekingen tussen de VS en China zullen eindigen. Ook denken diverse experts dat de markt op korte termijn wel even genoeg is gedaald.

Gezien de extreme daling in de waardering van de AEX kan ik me die redenering voorstellen. De koers/winstverhouding van de AEX is het afgelopen jaar gedaald van 16,3 naar nu 11,9. Een dergelijke afwaardering komt niet vaak voor.

Aandelen favoriet
Ondanks de magere verwachte vooruitzichten zijn aandelen toch nog favoriet bij deze experts. Maar liefst 66% kiest voor aandelen, als ze mogen kiezen tussen aandelen, cash, obligaties, onroerend goed of obligaties. Obligaties waren de minst favoriete keuze.

We hebben ze ook naar hun favoriete 2019 aandelen gevraagd. Boven aan de lijst met verwachte toppers staan Galapagos en ASML. Galapagos was dat vorig jaar ook al, en het aandeel steeg toen 2%. Het minst favoriete aandeel voor 2019 is Altice.
In de huidige tijdsgeest worden experts nogal eens gewantrouwd en dat moet u bij deze antwoorden ook doen. Immers, niemand weet hoe de toekomst er uit ziet. En inderdaad waren de adviezen van de experts in het verleden niet altijd even succesvol. Maar de afgelopen vier jaar hebben ze meer dan uitstekende keuzes gemaakt. Dat compliment mag deze getergde beroepsgroep ook wel eens ontvangen.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.