Verkiezingszorgen in Londen

Verkiezingszorgen in Londen

15-11-2019

Zoals ieder jaar heb ik ook dit jaar een rondje in de Londense City gemaakt bij de grote investment banks. Een waar genoegen om al die kennis te mogen opzuigen en erachter te komen wat de grote thema's zijn die hier leven. Zes verschillende banken, achttien verschillende experts. De consensus dit jaar is duidelijk: 2020 wordt een rustig jaar.

Het tussentijdse dieptepunt in de economie is achter de rug, aldus de experts. Vanaf nu gaat het voorzichtig beter. Er komt dus in 2020 geen recessie, niet in de VS en niet in de eurozone. Natuurlijk kan er altijd een rare Trump-tweet tussendoor komen. Maar in principe gaan de economische indicatoren omhoog. En dan moet je in aandelen beleggen.

Wel zijn enkele komende verkiezingen een risico. Allereerst die op 6 december, wanneer in Duitsland bepaald wordt wie de nieuwe leider van de SPD zal worden. Als de partijleden Scholz kiezen, is er niet veel aan de hand. Maar als het nummer 2 wordt, Norbert Walter-Borjans, is het waarschijnlijk snel gedaan met 'Groko', de grote coalitie tussen de CDU/CSU en de SPD. En dat betekent nieuwe Duitse verkiezingen. Die onzekerheid kan een flinke impact op de rente en de Europese politiek hebben.

Daarna hebben we de Britse stembusgang op 12 december, oftewel de brexitverkiezingen, in het vizier. Na de trip naar Londen is duidelijk dat men er niet van overtuigd is dat de Tories van premier Boris Johnson ook daadwerkelijk gaan winnen. Het spel gaat bovendien dan ook pas echt beginnen. Want er zijn na de stembusgang slechts elf maanden om tot een handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te komen. Eind 2020 moet het rond zijn. De algemene verwachting is dat ook deze deadline uiteindelijk weer naar voren verschoven wordt. Mocht dat niet gebeuren dan kan het nog tot een harde brexit komen, maar de meeste beleggers houden hier al geen rekening meer mee.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van november volgend jaar zullen de grootste impact op de aandelenmarkten hebben. Bij een overwinning van de Democraten Elizabeth Warren of Bernie Sanders zullen de beurzen hard dalen. Hun beleid is bijna op alle aspecten negatief voor Amerikaanse bedrijven. Opmerkelijk vond ik vooral de gedachte in Londen dat bij een Trump-overwinning de beurzen in 2021 zullen dalen. Dan verwacht men een Trade War deel II. En die zal heel wat meer economische schade opleveren dan deel I. Maar ja, Trump hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over zijn herverkiezing.

De conclusie na het rondje banken in de Londense City: er komt geen recessie en dus moet je in aandelen beleggen, maar verkiezingen geven beleggers weer genoeg nieuwe redenen tot zorg.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.