Afscheid van de laatste beer.

ImageLeestijd 3 minuten

16-01-2020

Deze week had het moeten plaats vinden. Het Woodstock bear-fest van Societe General. Het jaarlijkse evenement in Londen waar de SocGen strateeg Alberts Edwards ieder jaar vertelt dat de economie zoals we die kennen tot een einde komt. Maar het feest is dit jaar op het laatste moment gecanceld. SocGen is wat vaag over de reden; ‘various reasons’. Maar op het Twitter account van Edwards zelf is te lezen dat hij het er in ieder geval niet mee eens is. Sinds 2009 is het ieder jaar gehouden. En ondanks de bull market die we sindsdien hebben gezien was dit berenfeestje erg populair. Vorig jaar waren er 750 professionele beleggers.

Als de beurzen alleen maar omhoog gaan, waarom zou je nog zo’n überbear naar luisteren? Net als met iedere beleggingsvoorspelling, gaat het niet om de voorspelling zelf maar veel meer om de achterliggende argumentatie. Zet de voorspeller je aan het denken? Heeft hij argumenten of een denkwijze die je eerder nog niet hebt gehoord? Bij Albert Edwards krijg je zeker originele visies te horen. Daarnaast heeft het een hoog entertainment gehalte. Edwards heeft standaard een bloemetjes shirt aan van het soort waar je meestal alleen 65 plussers in ziet rond lopen. Bovendien zijn er optimistische verhalen genoeg. Dus als je een ander geluid wilt horen is het bear-fest de juiste plek. Een van zijn bekendste voorspelling is dat alle QE alleen maar voor bubbels in de financiële markten zorgen. En als die bubbels ploffen krijg je deflatie, precies dat wat de centrale banken met alle macht willen voorkomen.

Bovendien heeft hij niet helemaal ongelijk gehad. Hij voorspelde de afgelopen decennia een structureel zwakke economische groei, in zijn termen ‘ice age’, die zou leiden tot zeer lage rentes. Een Japan scenario, maar dan voor de hele Westerse wereld. Dat is zeker uitgekomen. Menig pensioenfonds had gewild dat ze naar hem hadden geluisterd. Alleen de andere kant van het verhaal was dat je dan niet in aandelen moest zitten. Logisch, een zwakke economie leidt tot zwakke winsten. Echter dat is zeker niet het geval geweest. Sinds het eerste Woodstock bear-fest is het rendement op wereldwijde aandelen maar liefst 332% geweest. Op wereldwijde obligaties heeft u slechts 56% verdiend.

Als u naar vage tekens zoekt waarom dit wel eens de top van de huidige bull markt zou kunnen zijn, dan is dit er misschien wel één van. Als het feestje van de laatste beren niet meer door gaat, is er niemand meer over om nog te draaien van somber naar optimistisch en gaan koersen niet meer omhoog.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


Dit artikel is gepubliceerd op 16 januari 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

De restitutievariant valt van de plank!

Onder het nieuwe stelsel vervalt de restitutievariant. Maar is dat wel in het belang van deelnemers?

Leestijd 5 minuten

Haal meer uit uw spaargeld.

Wilt u geld apart houden voor later? Lees hier welke aandachtspunten belangrijk zijn om meer uit uw spaargeld te halen.

Leestijd 5 minuten

Samenwonen en partner­pensioen.

U gaat samenwonen. Naast het verhuizen is het verstandig om even stil te staan bij uw pensioen en dat van uw partner. In dit artikel leest u waar u op moet letten en wat u kunt doen.

Leestijd 3 minuten

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividend­rendement zoveel hoger was dan men op zijn spaar­rekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividend­rendement nog hoger.

Leestijd 3 minuten

Geen wc-papier, geen beurs?

Ik heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel.

Leestijd 3 minuten

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Leestijd 3 minuten

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?