Zwitserleven Variabel Pensioen nu volledig in de markt.
ImageProducten

Zwitserleven Variabel Pensioen nu volledig in de markt.

ImageLeestijd 6 minuten

Vraag & Antwoord met Marcel Rozema  

Directeur Pensioenoplossingen bij Zwitserleven

Waarom zet Zwitserleven Variabel Pensioen nu in de markt?   

Goede vraag, want we hadden dit graag eerder gedaan. Maar we hebben er bewust voor gekozen eerst onze producten in de opbouwfase te verbeteren: Zwitserleven Exclusief Pensioen (ZEP) en Zwitserleven Nu Pensioen (PPI). Dit in verband met de Wet Verbeterde Premieregeling. 

Direct daarna wilden we het variabel uitkeringsproduct introduceren. Maar de tijd haalde ons in. Enkele aanbieders waren al live gegaan toen de toezichthouders met nieuwe eisen kwamen. Die hebben we eerst moeten verwerken - met succes. En met als voordeel dat we goed konden kijken wat er al in de markt stond. Zo hebben we een mooi compleet product kunnen lanceren waarin onze klant echt specifieke, eigen keuzes kan maken.  

Hoe past dit product in de strategie van Athora Netherlands/Zwitserleven (Ambition 2025)? 

Athora’s statement is “We are a sustainable partner for life, taking care of your tomorrow”. Wij beloven goed renderende producten voor onze klanten. Ons variabele pensioen past daar perfect bij. Het sluit ook naadloos aan op heel diverse financiële omstandigheden. Waar de meeste aanbieders maar een paar percentages hanteren, kan de klant bij Zwitserleven Variabel Pensioen van 1% tot 100% variabel kiezen. Daarin zijn we uniek. Ook iedere klant is uniek. Door veel keus te bieden, krijgt elke klant een persoonlijke oplossing. Een op de tien kiest nu voor een combinatie van vast pensioen en deels of geheel doorbeleggen. Wij verwachten dat dit nog zal toenemen. De klant bepaalt. Met een goed passend aanbod streven wij naar een stevige marktpositie.  

Wat maakt Zwitserleven Variabel Pensioen anders dan die van de concurrenten?   

 MoneyWise, een vooraanstaande adviseur in deze markt, noemde ons product ‘’het meest uitgebreide op de markt’’. Vooral door die flexibele, fijnmazige keuze van het variabele deel. Dat deel ligt vervolgens vast, maar bij bijzondere gebeurtenissen kan de klant wel zijn beleggingsprofiel wijzigen. Door aan te sluiten op die life events en zijn beleggingsmix te herzien, willen we hem weer de geruststelling geven dat zijn pensioen past bij zijn nieuwe financiële situatie.   

Waarom kan Zwitserleven Variabel Pensioen alleen via adviseurs afgesloten worden? 

 Bij variabele uitkeringsproducten is echt een persoonlijk advies nodig is. De klant moet goed begrijpen hoe dit pensioen werkt en of het bij hem past. Bijvoorbeeld met de wettelijke term ‘vaste daling’. Dat is zo complex. De adviseur kan die klantsituatie het beste beoordelen en producten van verschillende aanbieders vergelijken. Als verzekeraar mogen wij geen advies geven. Toch laat ons klantonderzoek een grote adviesbehoefte zien. Daarom bieden we ons variabel pensioen niet direct aan. 

Marcel Rozema
Marcel Rozema, Directeur Pensioenoplossingen bij Zwitserleven 

 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Hoe zorgt Zwitserleven ervoor dat deelnemers niet te veel risico lopen met hun pensioen?

Dit is een deel van de oplossing waar ik echt trots op ben. We nemen de klant, via zijn adviseur, aan de hand mee. Stap voor stap geeft hij aan wat zijn voorkeur heeft. Zo verzamelen we alle informatie om inkomen, uitgaven en risicobereidheid bij elkaar te brengen. Het resultaat is een grafiek die de verwachte uitkering zichtbaar maakt. Niet alleen bij mooi weer, maar ook in het meest ongunstige scenario. Als de klant onder de opgegeven inkomensgrens komt, kan hij het percentage beleggingen verlagen om zijn risico te beperken.  

Wanneer de klant 82 wordt, zetten we sowieso zijn variabele beleggingsdeel in maandelijkse stapjes om in vast pensioeninkomen. Vanaf zijn 92ste levensjaar zijn die beleggingen afgebouwd en staat zijn maandelijkse pensioeninkomen vast voor de rest van zijn leven.

Hoe wordt het variabele deel belegd?

In drie fondsen: Zwitserleven VP Credit voor 15%, Zwitserleven VP Wereld Aandelen voor 50% en Zwitserleven VP Selectie voor 35%. De rendementen publiceren wij dagelijks. Die mix verandert dus alleen door een life event of door de vijfjaarlijkse check van het risicoprofiel. Dan voegen we bijvoorbeeld een obligatiefonds toe aan de mix. Zo past het product weer optimaal bij de nieuwe financiële situatie van de klant.  

Het Zwitserleven Variabel Pensioen is nu beschikbaar voor iedereen met een beschikbaar pensioenkapitaal. Wat zijn de volgende stappen in de ontwikkeling van dit product?

We blijven natuurlijk kijken wat we nog kunnen verbeteren. De feedback van onze klanten en adviseurs is daarbij cruciaal. Bijvoorbeeld over het gemak waarmee de adviseur zijn klanten kan informeren. Daarnaast ontwikkelen we MijnZwitserleven steeds verder. De gepensioneerde krijgt hierin een prominente plek. Hij moet alle benodigde informatie daar eenvoudig kunnen vinden. 

De komende tijd gaan we intensief inzetten op marketing - van ons variabel pensioen tot aan de PensioenPlanner en mogelijkheden als PensioenAanvullen.

Wat wil je zelf verder nog kwijt? 

Ik ben vooral heel trots dat ons variabel pensioen nu volledig in de markt staat. Dit is echt een grote innovatie. Iedereen in ons bedrijf heeft hier hard aan gewerkt. Een nieuw product ontwerpen, bouwen en lanceren is geweldig, maar vaak ook een bumpy road. Samen hebben we echt iets moois gerealiseerd. Als ik onze collega’s zelf hoor uitleggen waarom dit product zo gaaf is, dan straalt hun trots er vanaf. Ik wil iedereen enorm bedanken voor al hun inzet!


Dit artikel is gepubliceerd op 27 september 2022

Misschien vindt u dit ook interessant:

Nieuwe MijnZwitserleven werkgever

In 2023 is het werkgeversportaal in MijnZwitserleven verbeterd en getest door 40 werkgevers, met nieuwe functionaliteiten vanaf eind juli.

Leestijd 2 minuten

Eind in zicht voor nieuwe DB-contracten

Eind in zicht voor nieuwe DB-contracten

Leestijd 2 minuten

DC-tarieven wijzigen per 1 juli 2024

Op 1 juli wijzigen onze tarieven voor onze DC-pensioenproducten Exclusief Pensioen, Nu Pensioen en Netto­pensioen.

Leestijd 2 minuten

Pensioenpolis (Direct Ingaand Pensioen) nu digitaal 

Pensioenpolis (Direct Ingaand Pensioen) nu digitaal

Leestijd 2 minuten