Krijgt de nieuwe pensioenwet groen licht?
ImagePensioenakkoord

Krijgt de nieuwe pensioenwet groen licht?

ImageLeestijd 3 minuten

Werkgevers bereiden zich voor op de transitie

Over een paar weken neemt de Wtp zijn laatste horde: op 22 en 23 mei staat het debat in de Eerste Kamer gepland over het nieuwe pensioenstelsel. Op 30 mei volgt de verwachte stemming, vlak voordat de nieuwe Eerste Kamer aantreedt.

Wat betekent dit voor u als werkgever? We hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet op onze site Alles over het nieuwe pensioenakkoord. U leest daar onder meer over:

  • de nieuwe contractvormen
  • de leeftijdsonafhankelijke premie
  • doorbeleggen na de pensioendatum
  • het nabestaandenpensioen
  • en het bedrag ineens

Wtp-proof offertes

Zwitserleven heeft intussen zijn eigen tijdlijnen en uitdagingen. Topprioriteit is vanaf juli 2023 klaar te zijn om Wtp-proof te kunnen offreren. Op 1-1-2024 gaan we Wtp-proof administreren en op 1-1-2027 moet de volledige transitie zijn afgerond.

Handige tools voor uw adviseur

Het is essentieel om goed in beeld te brengen wat de financiële gevolgen van het pensioenakkoord zijn - voor de werkgever en voor de deelnemers. Daarom hebben we de Zwitserleven Beheertool ontwikkeld. Hiermee kunnen adviseurs de verschillen in kaart brengen tussen uw oude en uw nieuwe pensioenregeling. Met dat inzicht kan een adviseur vervolgens indicatieve Wtp-berekeningen maken in de Zwitserleven Offertetool. Hij kan dus al met concrete bedragen aanslag.

Zo helpen we uw adviseur om ù te helpen. Maar wacht niet te lang en ga tijdig met uw adviseur in gesprek. Zodat we uw pensioenregeling samen soepel kunnen omzetten naar een Wtp-proof regeling.

Communicatieplan

Voor de Wtp passen we veel van onze communicatie aan, vooral natuurlijk die voor de deelnemers. En voor alle pensioenkeuzes die zij moeten maken. In onze communicatieplannen geven wij de deelnemer een transparant overzicht van zijn regeling vóór de Wtp en met de Wtp. Zodat iedereen inzicht heeft in de verschillende kenmerken en de verschillende uitkomsten voor zijn pensioen.

Toetredingsleeftijd wordt 18 jaar

In het wetsvoorstel gaat de maximum toetredingsleeftijd omlaag naar 18 jaar. Dat geldt dan vanaf 1 januari 2024 voor alle pensioenregelingen. Wat betekent dit voor een werkgever die nu een toetredingsleeftijd van bijv. 21 jaar hanteert?

  • Al zijn medewerkers van 18 jaar en ouder treden op 1 januari 2024 toe tot de pensioenregeling.
  • Ook medewerkers die na 1 januari 2024 in dienst treden, komen in de pensioenregeling zodra zij 18 jaar zijn.
  • Is er sprake van een beschikbare premieregeling? Dan zal de premiestaffel worden uitgebreid voor de leeftijden vanaf 18 jaar.

Als de Eerste Kamer de Wtp goedkeurt en de exacte inhoud en ingangsdatum bekend zijn, informeren we u over de vervolgstappen in onze aanpak.

Tip: een handige site met veel informatie over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is ‘Werken aan ons pensioen’.

Zwitserleven PensioenEvent 2023

Save the date: 25 mei in Amersfoort. Een uitgelezen moment, vlak voor de definitieve stemming over de wet. Ons PensioenEvent zit weer vol met sprekers, onderwerpen en ontmoetingen, ditmaal rond de stelselovergang. Keynote speaker is Lisa Brϋggen van Netspar en hoogleraar financiële dienstverlening. Zij neemt ons mee in pensioencommunicatie en zoomt daarbij in op de vraag hoe we keuzebegeleiding het beste handen en voeten kunnen geven.

Tijdens de subsessies komen nog meer onderwerpen aan bod, zoals:

  • Keuzebegeleiding: een gouden kans voor advies?
  • MijnZwitserleven: Wat veel werkgevers (nog) niet weten over het gemak van MijnZwitserleven voor deelnemers en voor henzelf.

Kom meer te weten over het programma en meld u aan voor het PensioenEvent. Wij zien u graag! 


Dit artikel is gepubliceerd op 08 mei 2023

Misschien vindt u dit ook interessant:

Instemmen bij invaren?

Berry van Sonsbeek neemt je mee in de uitdagingen rondom de nieuwe pensioenwet bij pensioen­fondsen.

Leestijd 2 minuten

Zo nemen wij deelnemers mee in de komende transitie

De nieuwe Pensioenwet brengt nogal wat veranderingen met zich mee, zo nemen wij deelnemers mee in de komende transitie.

Leestijd 1 minuten

Maak een eenvoudige kassabon

In dit opinieartikel vertelt Berry van Sonsbeek meer over de noodzaak voor begrijpelijke communicatie over pensioenen.

Leestijd 2 minuten

Flat rate-premie­regeling voor nieuwe deelnemers

In dit opinieartikel vertelt Berry van Sonsbeek meer over de flat rate-premie­regeling voor nieuwe deelnemers.

Leestijd 2 minuten