Wtp offreren.

Stap voor stap naar meer gemak

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel betekent voor een werkgever vooral veel keuzes maken. Ontdek hoe snel u uw klant meer inzicht kunt geven met een Wtp offerte via de Zwitserleven Offertetool. Heeft u nog geen toegang tot de Zwitserleven Offertetool dan vindt u op deze pagina daar meer informatie over.

Hoe maak ik een Wtp offerte in de Zwitserleven Offertetool?

U kunt een Wtp offerte maken door een dossier aan te maken met een ingangsdatum vanaf 1 januari 2024. Kies onder producten voor de opties Zwitserleven Nu Pensioen of Zwitserleven Exclusief Pensioen. Wilt u een offerte maken voor een ‘niet Wtp-regeling’? Kies dan voor de optie pre Wtp.

Het is nu mogelijk om via de Zwitserleven Offertetool een complete Wtp offerte te maken met tarieftabellen van 2024.  Hieronder vindt u de productkaarten:

Wat heeft de klant hieraan?

We bieden u in combinatie met de Zwitserleven Beheertool een totaalpakket zodat u de werkgever zo goed mogelijk kan helpen bij het voorbereiden naar een nieuwe pensioenregeling.

Met de Zwitserleven Beheertool maakt u voor uw klanten inzichtelijk wat de gevolgen zijn van het nieuwe pensioenstelsel. Met de inzichten uit de beheertool kunt u Wtp offertes maken in de Zwitserleven Offertetool. Die uitkomst laat zien wat dit voor uw klant betekent.

Meer informatie over de Zwitserleven Beheertool

PensioenZekerheid in de Zwitserleven Offertetool

Bij Zwitserleven Nu Pensioen en Exclusief Pensioen in de WTP variant is er geen ZekerheidZwitch, maar PensioenZekerheid. Hiermee heeft de deelnemer de mogelijkheid om vanaf 15 jaar voor AOW-datum een deel van het pensioenkapitaal of premie om te zetten in vast pensioen.

Goed om te weten:

 • Als u de offerte maakt dan staat de PensioenZekerheid altijd op Ja en is deze niet aanpasbaar. Een Zwitserleven medewerker kan de PensioenZekerheid wel uitzetten.
 • Bij verlengingen van een Zwitserleven Exclusief Pensioen pre-WTP contract naar een Zwitserleven Exclusief Pensioen of Zwitserleven Nu Pensioen WTP offerte, wordt de contractkeuze voor de ZekerheidZwitch gebruikt om de keuze voor PensioenZekerheid te vullen. Zwitserleven Nu Pensioen tariefgarantie werkt ook op deze manier.

Voorbereiden op een vast of variabel pensioen

Werknemers bouwen met hun pensioenregeling inkomen op voor later. Doen ze dat via een beschikbare premieregeling? Dan krijgen werknemers vanaf het moment dat het pensioen ingaat een vast of variabel pensioen. We kunnen voor de pensioendatum al rekening houden met hun voorlopige keuze. En zorgen voor een passende mix van beleggingen.

Bij HorizonBeleggen legt de werkgever in de pensioenregeling vast wat het uitgangspunt is: voorbereiden op een vast pensioen of voorbereiden op een variabel pensioen. Deze optie is nieuw in de offertetool. De werknemer mag hier wel van afwijken. Bij ProfielBeleggen kan de werknemer zelf kiezen voor voorbereiden op een variabel pensioen en zelf invloed hebben op de mix van de beleggingen.

Lees meer over voorbereiden op een variabel pensioen

Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met uw contactpersoon bij Zwitserleven.

Veelgestelde vragen voor u op een rij

Hoe gaan we om met deelnemers met een pensioengevend loon onder de franchisegrens?

In de leeftijdscategorie 18-21 jaar is de kans dat werknemers het minimumloon verdienen groot. Dat betekent dat ze dan minder dan de franchise verdienen en er geen pensioenopbouw is. Maar, het nabestaandenpensioen onder de Wtp is een percentage van het pensioengevend loon en is niet meer gekoppeld aan de pensioengrondslag.

Vanaf 1 januari 2024 zijn er twee mogelijkheden:

 • De pensioenregeling voldoet aan de Wtp: alle deelnemers vanaf 18 jaar krijgen een nabestaandenpensioen als percentage van het pensioengevend loon. In genoemde situatie bouwt iemand dus nog geen ouderdomspensioen op, maar is al wel PP/WzP verzekerd.
 • De pensioenregeling voldoet nog niet aan Wtp. Voor het nabestaandenpensioen is de pensioengrondslag bepalend. Dit is in lijn met de huidige situatie. Er verandert dus niets (behalve verlaging van de minimumleeftijd).

Kan een werkgever onderscheid maken in groepen deelnemers voor de overgang naar Wtp?

Een werkgever kan een nieuwe Wtp-proof regeling starten voor nieuwe deelnemers (pensioenregeling geldt voor alle nieuwe deelnemers vanaf een bepaalde datum). Let op: door verlaging van de maximum toetredingsleeftijd is er extra aandacht nodig voor de nieuwe regeling met ingang van 1 januari 2024. De nieuwe regeling geldt dan ook voor deelnemers die al in dienst waren, maar door de verlaging op dat moment toetreden tot de pensioenregeling. De deelnemer-definities in de pensioenreglementen zullen hierop aan moeten sluiten.

De werkgever kan dan besluiten de regeling voor bestaande deelnemers pas op een later moment om te zetten. Dit kan tot uiterlijk 1 januari 2028. De pensioenregeling voor nieuwe deelnemers is dan altijd een flatrate (leeftijdsonafhankelijke premie). Daarbij gelden enkele aandachtspunten:

 • Juridisch is er een risico: als de werkgever op een later moment ook voor bestaande deelnemers overgaat op een gelijkblijvende premie, is er mogelijk sprake van een compensatieregeling. Een compensatieregeling in de pensioenregeling geldt ook voor nieuwe deelnemers. Nieuwe deelnemers zijn dan al enige tijd opgenomen in een andere pensioenregeling;
 • Met deze constructie ontstaan er twee overeenkomsten en twee pensioenreglementen, mogelijk met verschillende contractduren en verschillende voorwaarden. Dit vergt meer beheer en zorgt voor extra kosten voor de werkgever, zoals advieskosten.


Bekijk meer vragen en antwoorden

Aan de slag met de Zwitserleven Offertetool

Aan de slag met de Zwitserleven Offertetool

Heeft u nog geen toegang tot Pensioennavigator of de Zwitserleven Offertetool? Ontdek hoe u in een paar stappen Wtp offertes maakt voor uw klanten.

Keuzebegeleiding

Op onze website hebben we keuzebegeleiding voor deelnemers ingericht. Vanuit brieven verwijzen we hiernaar met een QR code en vanuit onze portalen met een link. De belangrijkste verzamelpagina’s zijn:

Op deze pagina’s staan de onderwerpen met informatie over de keuze die de klant kan maken. Hierbij staan de voor- en nadelen van de keuze en welke keuze in een bepaalde situatie past bij de klant. Op alle pagina’s over keuzes staat hetzelfde tekstblok over onze rol en de rol van de adviseur.

Expertsessie: Samen naar 2024

Expertsessie: Samen naar 2024

Op 11 september organiseerden we de online expertsessie Samen naar 2024. We spraken met verschillende experts bij Zwitserleven over verlengingenbeleid en de Wet toekomst pensioenen. Wat is ons beleid en wat u van ons kunt verwachten. Ook gingen we dieper in op een aantal specifieke Wtp vragen. U kunt deze expertsessie terugkijken.

Bekijk de Expertsessies

Waarom Zwitserleven

 • We kunnen alles offreren: Wtp en niet Wtp offertes
 • U heeft een vast contactpersoon
 • We zorgen voor een soepele implementatie
 • We bieden een sneller en verbeterd UBO registratieproces
 • Toetredingsleeftijd 18 in offertes

Nog meer redenen