Zelfs de beste weten het niet

Eind 2017 hoorde ik verschillende beleggers roepen dat het tijd werd voor een flinke correctie. Je moet altijd oppassen met wat je wenst, het zou wel eens kunnen uitkomen. En aldus geschiedde. Wat blijkt nu, beleggers hebben na de februari correctie massaal aandelen verkocht. Zo word je natuurlijk nooit rijk met beleggen. Als je wilt verkopen moet je dat voor de correctie doen, niet er na. Fundamenteel blijf ik Amerikaanse aandelen nog steeds overgewaardeerd vinden. Stijgende koers/winst verhoudingen plus oplopende rente is een gevaarlijke combinatie. Maar overwaarderingen kunnen langer doorlopen dan je lief is. Denkt u maar even aan de Irrational Exuberance uitspraak van Alan Greenspan in december 1996. De koersen bleven toen nog 4 jaar lang stijgen. Pas in 2002 was de waardering van de S&P 500 weer terug op het 1996 niveau. Dus uiteindelijk kreeg Greenspan gelijk. Maar de professionele belegger die zijn advies had opgevolgd was intussen al drie keer ontslagen.

In mijn presentaties vertel ik beleggers dat ze zich niets moeten aantrekken van al die korte termijn fluctuaties en dat ze gewoon moeten door beleggen. Maar beleggers zijn ook maar mensen, mensen met angst en hebzucht. Zelf heb ik daar ook last van. Ik weet uit ervaring dat je aandelen moet kopen als koersen lager zijn en deed dat dan ook. Maar toch bemerkte ik bij me zelf een onrustig gevoel. Vreemd eigenlijk. Ik heb immers al zoveel correcties voorbij zien komen? Ik weet toch dat de wereldaandelenindex in de afgelopen 50 jaar slechts 5 keer een daling van meer dan 20% heeft laten zien. Waar maak ik me dan zorgen over?

Ik kwam laatst een vrouw in de supermarkt tegen. Ze sprak me aan want ze had een presentatie van me bijgewoond in 1998 waarin ik adviseerde om gewoon iedere maand aandelen te kopen. Dat heeft ze voor haar zoon gedaan. Die heeft afgelopen jaar de complete portefeuille verkocht om een huis te kopen. Ik vond dat een van de mooiste complimenten die ik heb gehad. Of de komende 20 jaar net zo mooi zullen worden, dat betwijfel ik, maar de boodschap is luid en duidelijk. Trek je niets aan van die korte termijn bewegingen.

Een geruststellende gedachte is dat de perfecte beleggingsgoeroe nog geboren moet worden. Ray Dalio, CEO van 's werelds grootste en succesvolste hedge fund (U$ 160 miljard) zei in januari in Davos nog "If you're holding cash, you're going to feel pretty stupid". Nog geen twee weken later kwam de correctie. In reactie daarop zei hij dat de beurs wel erg veel had ingeprijsd. Hieruit blijkt dat zelfs s'werelds beste beleggers geen perfecte market timing heeft. Of zoals een mooie citaat van Bernard Baruch luidt "Only liars manage to always be out during bad times and in during good times."

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.