Voorspelling met garantie.

Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat. U zult deze dooddoener waarschijnlijk meer horen bij alle 2016 voorspellingen. Eén voorspelling is echter makkelijk. U gaat in 2016 tranen in uw ogen krijgen bij het zien van het afschrift van uw spaarrekening. De gemiddelde spaarrente ligt nu nog zo rond de 1%. Dat percentage zal flink gaan dalen. De geesten worden er rijp voor gemaakt. Klaas Knot vertelde al eerder in een interview dat de Nederlandse spaarrente exceptioneel hoog is. Recentelijk kreeg ik dat ook al van meneer Hamers, de CEO van ING te horen. Nu praat deze natuurlijk voor eigen parochie. Maar begin december heeft KBC, een van de grootste banken in België, recentelijk de spaarrente verlaagd naar 0,15%. Dat is dus per jaar, niet per maand. En dat terwijl de Belgische rente nauwelijks afwijkt van die in Nederland. Op 2-jarige staatsobligaties is die rente nu in beide landen – 0,30%.

De spaarrente gaat dus dalen. De vraag is nu wat gaat dat betekenen. Ik kan me voorstellen dat het veel mensen richting andere beleggingsvormen duwt. Obligaties lijken mij geen alternatief. Nederlandse 2-jarige staatobligaties kosten u nu  dus 0,30% per jaar. Een belegging met gegarandeerd verlies lijkt me niet aantrekkelijk. En daar schaaft de belastingdienst voor veel Nederlanders nog eens 1,20% extra vanaf. Ja, deze financiële repressie gaat u financieel pijn doen.

Dan dus toch maar naar aandelen of onroerend goed? Bezint eer gij begint. Zoals zo vaak gezegd, bedenk van te voren of u de koersfluctuaties van deze beleggingen emotioneel aankunt. Denkt u nog even terug aan 24 augustus toen de koersen binnen een dag 10% kelderden. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. In een recent onderzoek van Robeco gaf 18% van de ondervraagden aan bij een verdere rentedaling te gaan beleggen. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de pool met spaargeld zich in beweging zet.

Of gaan Nederlanders juist meer sparen om het gemis aan rente te compenseren? Zoiets hebben we ook al eens in Japan gezien. Hoe lager de spaarrente, hoe meer Japanners gingen sparen. Ook in Nederland zien we een stijging van de spaarquote. Momenteel staat deze op het hoogste punt sinds 1998. Maar dat komt volgens mij door de veranderende tijdsgeest. Lenen is uit, sparen is in.

Een laatste optie is natuurlijk gewoon geld uitgaven. Of zoals Paul Ernst ooit zei Der Arme soll sparsam sein, der Reiche soll ausgeben. Ik mag dat hopelijk tegen u als FD lezer wel zeggen. In 2016 houdt de gemiddelde Nederlander in ieder geval netto flink meer over. De belastingverlagingen gecombineerd met de lagere stookkosten door het warme weer en de gedaalde olieprijs geven zorgen voor meer netto inkomen. Als dan ook nog eens geen spaarrente meer krijgt, dan moet dat goed zijn voor de consumentenuitgaven. Jammer dat het voor veel retailers te laat is.

Meer informatie

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.