Varoufakis als vlinder.

Meneer Varoufakis heeft weinig vrienden in Brussel en Frankfurt. Met hoog politiek spel probeerde hij de patstelling tussen Griekenland en de overige EU landen naar zijn hand te zetten. Gelukkig hielden de overige landen het front gesloten. Maar Varoufakis hield niet op en bleef tegen de schenen schoppen van de europartners. Ik hoef alleen maar de aangewakkerde Duitse oorlogsschuld in uw herinnering te roepen. Toen deze strategie niet leek te werken is Varoufakis aan de kant gezet. Sindsdien is het een stuk stiller op zijn Twitter account @yanisvaroufakis. Maar toen bleek toch dat de hand van Varoufakis verder reikte dan gedacht. Sinds hij aan de kant is gezet, achten de beleggers de kans op een Grexit een stuk kleiner. En dus is het nut van veilige Duitse staatsobligaties minder nodig. Men name Amerikaanse beleggers waren bang dat Grexit toch een Lehman moment voor Europa zou worden. En dus verkochten ze hun Duitse obligaties waardoor de koersen daalden en de rente steeg. De Duitse rente ging van 0,07% naar 0,28%. Dat is nog steeds niet veel. Alleen zorgt het er wel voor dat de beleggers in die vellige Duitse obligaties in no time 2% koersverlies leden. Dat is gelijk 10 jaar ontvangen rente in slechts een paar dagen tijd. En u weet gelijk weer hoe veilig veilig is. Een hogere rente maakt de euro weer interessanter. En dus steeg ook opeens de euro/dollar verhouding naar 1,11. Een niveau dat we in de afgelopen twee maanden niet meer hebben gezien. Op de aandelenbeurs zagen we dat daar door dollar gevoelige aandelen opeens bij de grootste dalers behoorden. Maandenlang konden deze beleggers in deze aandelen hun geluk niet op. Als we Wolters Wolters Kluwer of Ahold als voorbeeld nemen. Die maken 60% van hun winsten in de US. De greenback is in het eerste kwartaal 20% duurder geworden vergeleken met een jaar geleden. En dus maken deze bedrijven opeens 12% (60% x 20%) meer winst zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen. Daar hebben de koersen van deze aandelen dan ook flink op gereageerd. Maar nu de dollar opeens draait, behoren deze bedrijven tot de grootste verliezers. Zo is het opzij zetten van Varoufakis uiteindelijk de voornaamste reden waarom de koers van de dollar gevoelige bedrijven als Ahold en Wolters Kluwer in de afgelopen dagen het zo slecht deden.

Het is een mooi voorbeeld van de chaostheorie. U kent wellicht het voorbeeld van Edward Norton Lorenz over de vlinder in Brazilië die met zijn vleugels een storm kan veroorzaken in Noord-Amerika. Het is de klassieke illustratie van de chaostheorie. De theorie die zegt dat kleine oorzaken soms grote gevolgen kunnen hebben. In dit geval zou Varoufakis de vlinder zijn. Dat is weer een beetje moeilijk voor te stellen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.