Scheiden doet lijden.

Begin 2015 stond Brexit al in de lijst met grote. Langzaam begint dit onderwerp van pagina 16 naar de voorpagina op de krant te kruipen. Zeker nu Cameron zijn eisen heeft neergelegd. Het doet me denken aan een quote van Groucho Marx "Please accept my resignation. I don't want to belong to any club that will accept people like me as a member".

Persoonlijk vind ik de Europese Unie UK style (zakelijker, duidelijke afspraken) beter dan het politieke gekonkel tussen Frankrijk en Duitsland. Maar wat ik vind doet niet ter zake. Wat betekent een eventueel vertrek van de UK uit de Europese unie? In een scheiding zijn er altijd twee die verliezen. Voor de Europese Unie valt er een grote netto bijdrager af. De UK is goed voor 5,8% van de totale EU uitgaven. Maar de schade voor de UK zal in relatieve zin groter zijn. Een onderzoek van Open Europe gaf aan dat het de  Britse economie eur 77 miljard gaat kosten. Maar gezien de naam van de onderzoeker zal de uitkomst van het onderzoek wellicht gekleurd zijn. De precieze schade is volgens mij niet te berekenen. We weten immers niet hoe de relatie tussen de EU en de UK er na de scheiding uit zal zien. Maar qua handelsverdragen, importheffingen, vrij goederen en personenverkeer en geldstromen zal het waarschijnlijk slechter worden dan de huidige situatie. Hoe dan ook het bedrijfsleven gaat er flink last van hebben. Ik kan me voorstellen dat belastingverdragen opnieuw onderhandeld moeten worden. Ook de functie van de City als financieel centrum van Europa zal onder druk komen te staan. Mocht u nog een appartementje in Londen hebben, ik zou deze snel inruilen voor een in Parijs of Frankfurt. Standard & Poor’s heeft de lange termijn vooruitzichten voor de UK al gedowngrade vanwege het Brexit risico.

Nederland zal een van de landen zijn, die het meeste last van Brexit zal hebben. Wij hebben relatief veel handel met de UK. En wat te denken van alle Brits-Nederlandse internationals, zoals Royal Dutch Shell, Unilever en Reed-Elsevier?

Nee, Brexit gaat flinke negatieve gevolgen hebben voor beide kanten van de Noordzee. En dat gaat ook de Europese aandelenmarkten raken. Hoe en hoeveel dat is een grote onbekende. Maar dat er een flinke schade zal zijn dat lijkt een zekerheid. Dat zit nu nog niet in de koersen ingeprijst, maar hoe serieuzer en actueler het risico op een Brexit gaat worden, hoe groter het effect op de beurzen zal zijn. Er zijn nu nog weinig beleggers die hier rekening meer houden. Maar iedereen weet dat er weinig mensen blij worden van een scheiding. Dat zal bij deze scheiding niet anders zijn. En naast de UK zal vooral ook Nederland kind van de rekening zijn. 

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.