Prijs krijgen is voorbode van rampspoed.

De Nederlandfondsen van ACTIAM hebben een mooie positie in Arcadis. De koers is de laatste maanden echter flink bij de AEX achter gebleven. Dat komt onder andere door winstwaarschuwingen bij een aantal concurrenten, teleurstellingen in Brazilië en de USA en angsten van beleggers over het oplopende werkkapitaal. Oplopend werkkapitaal en ingenieursbureaus zijn inderdaad een angstaanjagende combinatie waar mijn haren van overeind gaan staan, voor zover dat mogelijk is. Ik heb daar op de aandeelhoudersvergadering naar gevraagd. De verklaring was dat met de integratie van de recente overnames daar niet alle aandacht voor was. Die aandacht is terug en de ratio’s zullen in de komende kwartalen herstellen. Ik heb dus vertrouwen in Arcadis. Totdat een broker mij wees op het feit dat Reinier de Vree (de CFO van Arcadis) de titel CFO of the year heeft ontvangen. De schrik sloeg mij om het hart. Dit soort prijzen zijn een voorbode van aankomende rampspoed. Die krijg je vaak op het hoogtepunt van je kunnen. Daarna wordt het alleen maar slechter. Denk maar eens aan de Koning Willem II prijs. Bedrijven als Boskalis (1982), Fokker (1990), DAF (1988), Gist Brocades (1984), Nijverdal ten Cate (1992), Ahold (1994) en Fugro (2008). Als u in deze bedrijven had belegd ten tijde van de prijsuitreiking was u waarschijnlijk net zo slecht af geweest als deze bedrijven zelf. Zelfs bij bedrijven die lang daarna een goed resultaat lieten zien zoals ASML (2006), Heineken (2000), AKZO (1998) en Randstad (1996) was de performance matig tot dramatisch. Ja, zelfs bij ASML duurde het een aantal jaren voordat het deze vloek kon afschudden.

Ook de CFO of the year prijs lijkt rampspoed af te werpen. Ik roep even Michael Meurs van Ahold, die de prijs in 2002 kreeg, in herinnering. Het grote Ahold schandaal kwam begin 2003 naar buiten. Of wat te denken van Boudewijn Gerner, de voormalig CFO van Imtech, die de prijs in 2011 kreeg. In anderhalf jaar tijd, sloeg de vloek in alle kracht toe. En het enge is dat de bijbehorende persberichten van Imtech en van Arcadis bijna een kopie van elkaar zijn. Beide CFO’s worden geroemd om hun briljante overname strategie. En bij beide werden de bijbehorende briljante financieringsvormen genoemd.

Bijgeloof is dodelijk in de beleggingswereld. Bijgeloof is een verband zoeken tussen twee factoren wat er niet is. Of er een verband is bij de CFO of the year prijs en de bedrijfsdrama’s daarna? Misschien. Maar toevallig sprak ik Reinier de Vree deze week nog even. Hij is zich bewust van de vloek. En daarbij is er ook nog de video-boodschap van oud-CEO Harry Noy, die hem daar nog fijntjes op wees (terug te vinden op Youtube). Deze waarschuwingen zouden voldoende moeten zijn om de bezwering op te heffen. We gaan het zien.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.