Pessimisme in the City

Ieder jaar gaan we met ons team van vermogensbeheerder ACTIAM naar Londen om inspiratie op te doen in de City. Voor een nerd een genot. In twee dagen wordt ons asset allocation team overladen met informatie. We spreken zo'n twintig strategen, economen en analisten bij vijf verschillende banken. Aan het eind van deze jaarlijkse trip tolt je hoofd van alle informatie.

Het is natuurlijk aardig om eerst te kijken of ze het vorig jaar een beetje goed hebben voorspeld. Een beetje is wel het goede woord. Ze waren vorig jaar wat aan de sombere kant over de vooruitzichten voor Amerikaanse aandelen, en wel erg positief over Europese aandelen. Dat is duidelijk niet uitgekomen. De S&P 500 is een van de best presterende aandelenindices van de wereld geweest in het afgelopen jaar. Men voorspelde ook dat de Brexit een puinhoop zou worden. Daar hebben ze wel gelijk in gekregen.

Een van de opvallendste dingen tijdens onze reis was dat we een Britse leidinggevende bezig zagen met een ontslagronde voor alle personeelsleden die zaken doen met de klanten in de Europese Unie. Bij een eventuele harde Brexit kunnen ze hun werk niet meer doen en om die reden worden ze op dat moment per direct ontslagen. Ze mogen in zo'n situatie wel overstappen naar filialen in Parijs of Frankfurt.

'Alleen voor opkomende markten was hier en daar nog een hoopvol geluid te horen'

Voor 2019 overheerst duidelijk het pessimisme bij de mensen die we spraken in de City. Of het onderwerp nu Brexit, de wereldwijde economie, bedrijfsobligaties of aandelen was. De paar optimisten die er nog waren hadden vooral de verwachting dat beleggers nog net zouden kunnen profiteren van de opbrengsten in het laatste deel van de cyclus. Maar dan was het ook over. Of zoals een van de optimisten het verwoordde: 'Armageddon is coming out there, but it is still too early.' Let wel, dit was een van de optimisten.

Alleen over opkomende markten was hier en daar nog een hoopvol geluid te horen. De meeste beleggers dachten dat deze markten nu wel goedkoop genoeg waren geworden. Over het koersverloop van de Amerikaanse dollar was er duidelijk consensus. De Fed zal in de loop van 2019 stoppen met zijn renteverhogingen. Dat valt ongeveer gelijk met de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB).

De dollar kan misschien tijdelijk nog wat verder stijgen, maar eind 2019 is de Amerikaanse munt beslist een stuk zwakker dan de euro geworden, was de opvatting. De meesten voorzagen dan ook geen problemen met de hoge Italiaanse staatsschuld op de korte termijn. Wel op de lange, want die schuldenlast is niet op te lossen.

Terug in het vliegtuig dacht ik aan de tegeltjeswijsheid 'soms is een pessimist alleen maar een optimist met extra informatie.' Hoe toepasselijk.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.