Gotta catch 'em all.

Mijn jongste twee kinderen waren op waterscoutingkamp in Vinkeveen. Daar zaten ze op een eiland. Toen zij na een dag of vijf in het dorp kwamen, waren ze verbaasd dat ze mensen Pokémon zagen zoeken. Het geeft aan hoe snel de rage van Pokémon Go gaat. Inmiddels worden er op het eiland zelf ook al Pokémon gevonden. Even voor de goede orde. Wat is Pokemon Go? Het spel is augmented reality technologie, waarbij via een scherm digitale beelden over de echte wereld heen worden gelegd. Net als de succesvolle dino cards van Albert Heijn. Ik vind het bijzonder omdat de digitale en de echte wereld worden samengevoegd. Dit soort technologie gaat nog groot worden. Samen met de locatiebepaling via gps worden de Pokémon op de smartphones getoond. Daardoor lijkt het alsof de Pokémon echt op straat lopen. Het spel is in Nederland nog niet officieel uitgebracht. Het moet dus illegaal via een omweg worden gedownload, en dat gebeurt dus massaal.

Rages zijn gevaarlijk, voor beleggers in ieder geval. Zynga met het spel Farmville was ooit populair bij spelers en bij beleggers. Sinds de IPO is de rage langzaam vervaagd en daarmee ook de koers. Overigens is er ook het voorbeeld van Electronic Arts met spellen als Sims, Medal of Honor en FIFA. Ook dit aandeel was eens de hype voorbij en leek dezelfde kant als Zynga op te gaan. Maar recentelijk heeft dit aandeel een tweede leven gekregen en is de koers weer ver-7-voudigd. Als belegger moet je goed uitkijken hoe lang zo’n rage duurt. Het is speculeren op mini-bubbels. Dat kan lucratief zijn, zolang beleggers maar op tijd winst nemen. Maar het blijft speculeren en geen beleggen.

Geldt dat scenario ook voor Nintendo? Ik vraag me af of het spel zo populair blijft als de zomer voorbij is. Als de zon schijnt is het wel leuk om over straat naar die figuren te zoeken. Het succes heeft het bedrijf ook een beetje overvallen. Ik kan me voorstellen dat het bedrijf er echt geld mee gaat verdienen door extra diensten tegen betaling aan te bieden. De koers van Nintendo is in één week tijd met de helft gestegen. Leuk, maar besef wel dat Nintendo maar 1/3 van Pokémon company bezit.

Alphabet (de nieuwe naam van Google) heeft een 5% belang in de ontwikkelaar van Niantic. Ik denk dat hier de echte toegevoegde waarde zit. Immers de ontwikkelaar kan deze technologie gebruiken voor andere sectoren. Denkt u maar eens aan trainingen, uitleg in musea etc. Mijn fantasie schiet te kort. Zelfs de koers van Alphabet is door dit succes ietsje gestegen. Ietsje, want uiteindelijk is het effect van het enorme succes van een 5% belang op Alphabet’s beurswaarde van U$ 215 miljard toch ook beperkt.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.