Getouwtrek om de AEX.

De AEX is in de afgelopen anderhalve maand bijna niet uit de nauwe bandbreedte van 480 - 490 gekomen. De dagelijkse bewegingen zo beperkt, dat is in de afgelopen 20 jaar pas 4 maal eerder voorgekomen. Ook de S&P 500 index heeft al 37 dagen niet meer dan 1% beweging laten zien. Sinds 1970 is dat nog nooit voorgekomen. Het impliceert een serene rust. Maar die is er niet. Onderliggend is het een heksenketel. Het lijkt meer op een touwtrekwedstrijd tussen positieve en negatieve factoren.

Aan de positieve kant staat de economie. Het gaat uitstekend en de verwachtingen zijn nog beter, hier en in de rest van Europa. Jammer voor de huidige regering dat de oude politieke wetmatigheid 'it’s the economy stupid' niet meer opgaat, anders hadden ze de verkiezingen makkelijk gewonnen. De thermometer van de zogenaamde economic surprise geeft een economische hoogzomer aan. Ook de verwachtingen van de bedrijfsinkopers zijn dan ook erg positief. Als we de historische correlatie gebruiken, komen we op een economische groei van een dikke 2% uit. Leuk, dat het goed gaat met de economie, maar beleggers hebben alleen wat aan winstgroei. En ook daar ziet het er goed uit. We zitten nog midden in het cijferseizoen, maar het ziet er goed uit. 59% van de gepubliceerde winsten valt mee. Gemiddeld zijn de winsten met 7% gegroeid. De opwaartse winstbijstellingen in Europa zijn sinds 2010 niet meer zo hoog geweest. Genoeg reden om de vlag voor aandelen uit te hangen. 

Maar aan de andere kant van het touw nemen de risico’s ook flink toe. Als eerste nemen de kansen op een rentestijging toe. In de US wordt QE langzaam maar zeker afgebouwd. Maar ook de ECB zal met de stijgende kerninflatie in de Eurozone de druk om de QE af te bouwen op en gegeven moment niet meer kunnen weerstaan. Daarnaast worden de verkiezingen een steeds grotere risicofactor. Vooral de soap rond de Franse verkiezingen is zorgwekkend. Rechts Frans hoop in bange dagen, meneer Fillon, lijkt door het recente schandaal afgeserveerd. De risicopremie op Franse obligaties is flink opgelopen. Normaal geven Franse obligaties 0,30% meer rente dan de Duitse, nu is deze premie al 0,70%. En het zou ook zo maar eens verkeerd kunnen aflopen. Wat als we straks mevrouw LePen als Franse president hebben. Ze wil een referendum over de euro. Of als Italië een euroreferendum gaat houden? Nee, 2017 is en blijft het gevaarlijkste jaar voor het voortbestaan van de euro. Er is veel gemopper over de euro, maar zoals altijd, je gaat hem pas missen als je het niet meer hebt. En dat is een van mijn grootste angsten.

Het getouwtrek om de AEX duurt nog wel voort. Maar op een dag gaat een van de twee kanten winnen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.