El Nino effecten.

Afgelopen week was ik op wintersport. Toen ik bovenop een berg stond van 2.500 meter hoog en het daar nog steeds regende ondervond ik de effecten van El Nino aan den lijve. Het kan overigens natuurlijk ook het global warming effect zijn of gewoon toeval. Iedere wintersport denk ik er over om aandelen Compagnie des Alpes te kopen. Het lijkt me een heerlijk idee om in een skilift te zitten met het idee dat al die mensen om je heen geld voor jou als aandeelhouder verdienen. Maar als er één aandeel gevoelig is voor global warming, dan is het dit aandeel wel en dus blijf ik er van af. Want met dit tempo van wereldwijde temperatuurstijging heeft dit bedrijf over een jaar of 10 geen toekomst meer.

Toen ik terugkwam op kantoor verbaasde ik me over de opvallende stijging in de economische indicatoren voor de US. De S&P index naderde weer de 2000. De surprise index, die aangeeft of economische cijfers mee of tegenvallen, steeg flink. Ook de betrouwbare inkoopmanagersmanagers index van ISM liet een opvallende stijging naar 49,5 zien, terwijl een verdere daling was verwacht. Daardoor worden er opeens weer rentestijgingen door de FED ingeprijsd. Een maandje geleden dachten obligatiebeleggers dat er in 2016 niets meer zou komen. In december werden wij in de City door onder andere door JP Morgan als Merril Lynch voor de mogelijke positieve El Nino effecten op de economie gewaarschuwd. Zo kunnen bijvoorbeeld bouwactiviteiten makkelijker doorgaan bij een zachte winter. Deze winter was 1,1 tot 1,4 graden warmer dan een normale winter. De genoemde economische indicatoren zijn wel vooral gericht op het bedrijfsleven. Een zachte winter betekent ook dat consumenten de verwarming minder aan hoeven te zetten en dat heeft aan de andere kant een negatief effect op de economische groei. Vreemd eigenlijk, dat minder energie verstoken slecht is voor de economische groei.

U zou dit weerseffect ook in de werkgelegenheidscijfers van vanmiddag moeten terugzien. Maar besef wel dat deze positieve weerseffecten mooi zijn meegenomen, maar niets is veranderlijker dan het weer. Als later in het jaar El Nino weer is uitgewerkt kijken we naar de gewone economische ontwikkeling. En dat zou best weer eens kunnen tegenvallen. 

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.