Eindelijk Brexit risico premie.

De opgelaaide Brexit angsten zijn een wonderlijk fenomeen. Ik denk dat in de helft van mijn inkomende mails het woord Brexit staat. In eerdere columns wees ik er op dat dit een factor gaat worden, maar de heftigheid overvalt me toch. Wat de uiteindelijke effecten gaan worden weet niemand. Veel pro-Bremain politici wijzen op een economisch Armageddon. Veel Brexiteers denken dat ze er alleen maar op vooruit gaan. Ze vergeten daarbij even dat als ze voor de Noorse optie kiezen ze ook gewoon moeten meebetalen, maar niets te meer te vertellen hebben. Persoonlijk hoop ik dat ze er bij blijven, maar mocht het niet zo zijn, dan zou ik geen medelijden tonen in de toekomstige handelsbesprekingen. En natuurlijk kunnen Britse financiële instellingen dan niet meer zomaar hun diensten op continentaal Europa aanbieden. Momenteel verdienen ze daar GBP 19 miljard per jaar aan. Dat is 381 euro per Brit. Dit in vergelijking tot de kleine 100 euro die ze per Brit aan Brussel betalen. Maar goed de Britten zullen donderdag vooral met hun onderbuik stemmen, niet met hun hoofd. Brussel heeft met haar hoogstaande bureaucratie daar jarenlang voeding aan gegeven. Een uitermate doeltreffende anti-Europa campagne.

De uitslag is uitermate onzeker. Begin juni gingen de wedkantoren uit van een Brexit kans van slechts 20%. Nu is dat nog maar 39%. Door deze onzekerheid eisen beleggers een flinke risico premie. En deze is dan ook met de snelheid van het licht in de aandelenkoersen verdisconteerd. Bij de AEX valt de schade per saldo nog wel mee (dit jaar -2% inclusief dividend), maar de STOXX 50 bijvoorbeeld staat bijna op het laagste punt in de afgelopen 2 jaar.

De onzekerheid is ook goed terug te zien in de cash posities die beleggingsfondsen aanhouden. Volgens een onderzoek van Merril Lynch zijn deze sinds 9/11 niet zo hoog geweest.

De vlucht naar veiligheid heeft er ook voor gezorgd dat de rente op bunds nu echt onder de nul zit. De ECB had natuurlijk al het meeste voorwerk gedaan. 10 jaar lang je geld aan de Duitse staat geven en ook nog moeten bijbetalen, dit gaat zeker de geschiedenisboekjes halen. Dalende aandelen en dalende rentepercentages zorgen wel voor een opmerkelijke stijging in de risicopremie op aandelen. Sinds het oplaaien van de Brexit angsten is deze premie van nog geen 7% naar 8,3% gestegen. Let wel in oktober 2008 en ten tijde van de eurocrisis was het maar liefst 12%.

Over een week weten we of deze Brexit risicopremie terecht was of toch nog veel te weinig. Er komt in ieder geval een uitkomst. Bij een Bremain lijkt het mij duidelijk. De discount zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij een Brexit zal er nog lang onzekerheid blijven over hoe dit nu ingevuld gaat worden.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.