BRIC wordt TICK

Eens was BRIC hot. BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Het waren de vier belangrijkste emerging markets landen. Met dit ezelbruggetje was dat makkelijk te onthouden. De term BRIC werd geïntroduceerd door de toenmalige voorzitter van Goldman Sachs Asset Management, Jim O'Neill. Maar als wij bij ACTIAM naar emerging markets kijken, kijken we niet meer naar BRIC. BRIC is een achterhaald begrip. Immers zowel Brazilië als Rusland zijn uit de top 4 gevallen. De grootste vier landen zijn nu China, Korea (Zuid-Korea dan), Taiwan en India. Bij Korea en Taiwan denk ik overigens niet aan emerging markets, maar vooral aan Developed Markets. Maar goed, de gedachten van MSCI zijn ondoorgrondelijk. BRIC kan dus maar beter door TICK worden vervangen. Deze TICK landen hebben gezamenlijk een weging van maar liefst 60% in de emerging markets index. China is daarin bij verre het grootst. Het land is goed voor maar liefst 27% van de totale index. En dat is dan nog exclusief HongKong (ook nog eens 3,5%). En de weging van China gaat nog groter worden. Per 1 juni stijgt de weging van China nog eens met 2,5% en per 1 september nog eens met een zelfde percentage.

Vaak hoor ik van beleggers dat ze emerging markets aandelen willen kopen vanwege de hoge economische groei. En daar stopt hun gedachtegang. Maar als belegger moet je echter blijven nadenken en onderzoeken. De vraag moet zijn, groei is leuk, maar wat hou je er als aandeelhouder ook wat aan over? In de strijd tussen kapitaal en arbeid, heeft de factor arbeid in de emerging markets duidelijk gewonnen. De lonen zijn veel harder gestegen dan de inflatie. En dus bleven de winsten achter, ondanks de hoge economische groei. Bovendien is het in de emerging markets vaak slecht gesteld met de corporate governance. Je denkt als Westerse aandeelhouders soms wel dat je eigendomsrechten bezit, maar in de praktijk worden die vaak geschonden. All shareholders are equal, but some shareholders are more equal than others, vrij vertaald uit Animal Farm van George Orwell.

Maar wat koopt u nou als u emerging markets aandelen koopt? Vooral technologie, internet en financials. In de top 10 staan Tencent, Alibaba, Naspers en Baidu. Allemaal internetbedrijven. Daarnaast is de weging semiconductors en andere technologie bedrijven vrij hoog. Verder wordt de top opgevuld met banken en verzekeraars. Logisch dat de MSCI emerging markets index nauwelijks reageert op het wapengekletter van Trump's dreiging met een handelsoorlog. De genoemde bedrijven en sectoren worden er niet door geraakt. Dat was vroeger wel anders. U weet dus nu wat u koopt als u groei in deze markten zoekt. En u weet ook dat TICK de nieuwe BRIC is. Maar zo langzamerhand hoeft u eigenlijk alleen nog maar de C te onthouden.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.