Brexit: money talks.

Begin november schreef ik over de mogelijke gevolgen van een eventuele Brexit. Sindsdien is er al veel over gezegd en geschreven. De koers van het Britse pond is met maar liefst 9% gedaald. Bijzonder is dat de Bank of England al een noodplan heeft opgesteld om een mogelijke bankrun te voorkomen, mochten de Britten op 23 juni voor een Brexit kiezen. De voorstanders van een Brexit gingen op hun achterste benen staan, want dit werd als een stemadvies opgevat. Het interessante aan dit onderwerp is dat het erg belangrijk voor alle beleggers is, maar de Britse kiezers bepalen de uitkomst. Als je interviews met de man en vrouw op de straat leest, is er reden tot zorg. Dat blijkt ook wel uit de diverse polls. Er lijkt een lichte voorkeur voor Brexit.
Ik zal niet diep ingaan op de gevolgen van een Brexit. Omdat dat 1. al genoeg wordt gedaan. En deze column moet natuurlijk wel toegevoegde waarde hebben. En 2. niemand weet hoe het Brexit scenario er uit zal zien. In het zwartste scenario (voor de UK) zullen alle handelsverdragen opnieuw moeten worden onderhandeld. De rest van de Europese Unie zal hierbij geen cadeautjes weggeven. Het kan in een vechtscheiding ontaarden. Bovendien is het in het belang van de rest van de EU dat er een afschrikwekkend voorbeeld wordt neergezet, mochten andere landen een eventueel vertrek uit de EU overwegen.

Op zich hebben de Engelsen niets te klagen. Hun financiële bijdrage is een kleine 100 euro per persoon. Voor Nederlanders is dat bijna viermaal zo hoog. Die financiële bijdrage is een schijntje vergeleken bij de voordelen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Engelse import in Duitsland. Het percentage halveerde toen de UK buiten de EU stond. Pas toen men in 1973 deelnam kon het weer herstellen naar het oude niveau. Die voordelen gaan ze allemaal weer inleveren.

Tot 23 juni zal het de gemoederen bezighouden. Er is één factor waar ik me aan vasthoud. Een analist van Societe General mailde een grafiek over de noteringen van de UK bookmakers. Die geven een Brexit kans van slechts 30% aan. Iets dergelijks zagen we bij de polls over Scottish Independence. Uit de polls bleek toen dat het een close call zou worden. Maar de bookmakers bleven consequent op een overwinning van het “blijf” kamp wijzen. Wat uiteindelijk ook de uitkomst werd. De verklaring ligt volgens mij aan het feit dat als Maurice de Hond belt, je graag je ongenoegen kwijt wil. Maar als mensen daadwerkelijk stemmen, ze ook over hun portemonnee nadenken. Money talks. Dat is in dit geval een geruststelling. Maar the proof of the pudding is in the eating. En de eating gebeurt pas op 23 juni.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.