Boos over pensioendiefstal.

Woensdag zat ik ’s-ochtends vroeg rustig in de auto vanzelfsprekend naar BNR te luisteren. Het programma ging over pensioenen en de onbetaalbaarheid daarvan. BNR stuurde ook wat soundbites de lucht in van politici. De SP, PVV en 50 plus kwamen aan bod. Het verhaal was duidelijk, er zit zoveel geld in de pensioenpotten dat het ondenkbaar is dat de pensioenen worden verlaagd. Alleen maar vanwege rekenregeltjes van de DNB. De pensioenfondsen maken immers meer dan genoeg rendement.

Mijn bloed begon te koken. Ofwel deze politici zijn zo dom dat ze het niet willen begrijpen of ze liegen hun kiezers bewust voor om stemmen te verzamelen. Een mening hebben is een ding, maar de feiten negeren is onvergefelijk. Feit is nu eenmaal dat de rente laag is. Laag is nog een eufemisme. Wereldwijd zijn er voor U$ 10 biljoen aan obligaties met een negatieve rente. 70% van alle Europese obligaties heeft een negatieve rente. Deze week was de rente op de Duitse Bund op een all time low. De rente op deze 10 jaars leningen kwam op een broodmagere 0,035% uit. Daar ga je het echt niet mee redden. De populisten wijzen dan op de hoge historische rendementen. Hebben ze nooit een advertentie gezien met de bekende woorden dat rendementen uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst? Sterker nog een flink gedeelte van die winsten komt door de koerswinsten op obligaties. En daar geldt eerder een hoog rendement in het verleden is een garantie op een laag rendement in de toekomst. Vroeger was 4% de bodem, nu een utopie.

En als je meer uitkeert dan er in de pot aanwezig is, steel je van de jongeren die ook eigenaar van deze pensioenpotten zijn, maar nog geen uitkering krijgen. Maar populisten hebben nu eenmaal het standpunt, na ons de zondvloed. Zo lang zij maar in de Tweede Kamer komen, maakt niet uit wat de economische schade is.

Natuurlijk snap ik dat het pijn doet, als je inkomen moet inleveren. Zeker als je dacht dat het pensioen gegarandeerd was. Dat dachten we een aantal decennia geleden allemaal. Maar bij de huidige rente is dat een sprookje. Toen ik mijn kinderen vertelde dat Sinterklaas niet bestond, was het ook voor hen een schok. Maar ook zij zijn er over heen gekomen. De ogen sluiten voor het probleem en hopen dat het overgaat is zeker niet de oplossing

U ziet, ik ben boos. Boos dat een groep populisten het pensioengeld wil stelen van de jongeren en geven aan de ouderen in ruil voor hun stem. Ik laat me graag overtuigen van het tegendeel als deze grote gratis geld uitdelers wel een risicoloze belegging kunnen aangeven die een dusdanig fatsoenlijk rendement geeft, dat de pensioenpotten genoeg gevuld zijn. Ik hoor het graag. Ik heb hem nog niet gevonden.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.