Als iedereen voorzichtig is.

Het is weer september. Deze beursmaand heeft een reputatie hoog te houden als het gaat over slechte beursmaanden. Gemiddeld dalen de koersen van Nederlandse aandelen met 2,0% terwijl in de overige maanden de koersen met 1,2% stijgen (gemeten sinds 1969). U krijgt geen garantie op een koersdaling, maar met 61% kans op een verlies in september, bij slechts 38% in de overige maanden, zien de statistieken er simpelweg niet goed uit. Bovendien liggen er hier en daar politieke risico’s aan de horizon zoals het Italiaanse referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En er bestaat een serieuze kans dat de FED eindelijk eens de rente gaat verhogen. Bij de huidige hoge waarderingen is dat een serieus risico voor aandelen. Verder valt op dat Amerikaanse insiders, de CEO’s van beursgenoteerde bedrijven, aandelen verkopen. Ondanks al deze risico’s staan angstbarometers, zoals de VIX juist op hun dieptepunt. Ideale omstandigheden om wat voorzichtiger voor aandelen te worden. En dat zijn veel beleggers dan ook. Volgens een analyse van StateStreet van de transacties van Amerikaanse institutionele beleggers, is men vooral aan het verkopen. In augustus daalde State Street’s index fors, van 98 punten naar 90. In juni noteerde deze index nog 106. Een score van 100 geeft een neutrale risicobereidheid aan. Daarnaast zijn volgens research bureau Alpha Research ook veel fondshuizen zich erg bewust van de risico’s van aandelen en hebben de meeste huizen hun weging in aandelen recentelijk verlaagd. Ook wij bij ACTIAM hebben dat gedaan. Maar als iedereen zo duidelijk naar de onderkant van de markt kijkt, is het toch eens tijd om extra na te denken. Waar zouden al die experts het fout kunnen hebben? Of zoals beleggers icoon Sam Zell ooit eens zei: When everyone is going right, look left.

Een van de redenen om toch de roze bril op te houden, zijn de winsten en de economie. Deze week kwamen de verwachtingen van de inkoopmanagers weer naar buiten. Deze inkopers verwachten een redelijke economische groei. Dat is een goed teken. In de UK lijken de inkopers zelfs al hun Brexit angsten te hebben afgeschud. Maar voor beleggers zijn de winsten nog belangrijk dan de economie. En daar zijn er opvallend genoeg zijn er voor het eerst sinds de lente van 2015 in Europa meer opwaartse dan neerwaartse winstbijstellingen. Dat is bijzonder. Als eerste omdat het niet zo vaak gebeurt. Analisten zijn van nature bijzonder optimistisch gestemd en stellen hun taxaties in de loop van het jaar neerwaarts bij. Gemiddeld met maar liefst 17%. Dus dit signaal is erg opvallend en erg positief. Toch vind ik het lijstje met minpunten te groot om erg enthousiast te zijn. Ik zou liever het even aankijken en over een maandje eens terugkomen als september weer voorbij is en kijken of de prijzen lager zijn en / of de risico’s zijn overgewaaid.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.