Een stabiele relatie met Zwitserleven.

Een stabiele relatie met Zwitserleven.

Hans Wiedemeijer is financieel directeur van Brother Nederland, de landelijke verkooporganisatie van de bekende multinational. Even stabiel als Brother is de relatie met Zwitserleven. Die is al 40 jaar goed.

De Zwitserleven-ervaring van Hans Wiedemeijer

“Anders dan veel mensen denken, is Brother een Japans bedrijf. Het is in 1908 opgericht door de twee broers Marayoshi en Yitsuichy Yasui, vandaar de naam. Zij zijn ooit begonnen met trapnaaimachines voor de productie van strooien hoeden. Van daaruit hebben ze een wereldwijd concern opgebouwd met diverse productiebedrijven en verkoopkantoren. Het bedrijf is nu 44 jaar actief in Nederland. Zelf ben ik er bijna 22 jaar werkzaam. Dat lijkt lang, maar voor Brother is het niet uitzonderlijk. Werknemers zijn op dit moment gemiddeld 18 jaar in dienst. De vorige algemeen directeur ging na 38 jaar met pensioen.”

“Wat Zwitserleven en Brother gemeen hebben, is dat het allebei stabiele bedrijven zijn, met een nadruk op service.”

“Ook onze relatie met Zwitserleven is er een van de lange adem. Onlangs stonden ze hier ’s morgens vroeg koffie met gebak uit te delen. Om te vieren dat we al 40 jaar klant bij hen zijn. Een sympathieke actie en een echte verrassing. Niemand van het personeel was ervan op de hoogte. Het laat ook wel zien dat de relatie goed is.”

“Toen ik hier kwam werken, verkochten we onder andere naaimachines, breimachines, schrijfmachines, magnetrons en printers. Vandaag de dag produceert Brother onder meer laserprinters, multi-function-centers en beletteringsystemen. We richten ons vooral op het mkb en particulieren. We onderscheiden ons door een eigen technische dienst en helpdesk. Dit wordt door onze klanten enorm gewaardeerd.”

“In de tijd dat ik bij Brother werk, is er veel veranderd. Zo heeft Zwitserleven een aantal jaren geleden My Workplace geïntroduceerd. Hiermee kunnen bijvoorbeeld personeelswijzigingen op een eenvoudige manier worden doorgegeven. Brother implementeerde in dezelfde periode SAP in de organisatie. Een flinke klus. Maar door een goede voorbereiding en de inzet van alle personeelsleden ging de implementatie zonder problemen.”

Bekend met Zwitserleven

“Toen ik financieel directeur werd, heb ik mij verder verdiept in pensioenen om op niveau mee te kunnen praten met Zwitserleven. Het blijft nu eenmaal ingewikkelde materie. En hoewel het maar een klein onderdeel is van mijn dagelijkse werk, is het wel een belangrijk onderdeel.”

“Ik ken de mensen bij Zwitserleven vrij aardig en heb een goede band met mijn contactpersoon. Ik kan altijd bellen als er iets is of als ik een vraag heb. Voor ons is het ook een voordeel dat ze hier vlakbij zitten. Dat maakt het eenvoudig om even wat op te halen of af te geven.”

“Een paar jaar terug moesten we kiezen of we bij Zwitserleven bleven of overstapten naar een bedrijfstakpensioenfonds. Dat was een behoorlijk intensief proces, waarbij wij veel advies hebben gehad van onze tussenpersoon en de contactpersonen bij Zwitserleven. Wij hebben toen besloten om bij Zwitserleven te blijven. Wel hebben wij samen met Zwitserleven ons pensioencontract aangepast.”

“We werken hier met high speed accounting. Dat wil zeggen dat ik elke maand vijf dagen heb om financiële overzichten te maken. Het is dus essentieel dat ik snel kan beschikken over zaken als de pensioengegevens. Zwitserleven stelt daarin nooit teleur. Zo heb ik gisteren nog enkele cijfers opgevraagd. Vandaag kreeg ik al een volledig antwoord.”