Kan Zwitserleven uw pensioeninkomen verlagen?
ImagePensioen

Kan Zwitserleven uw pensioeninkomen verlagen?

ImageLeestijd 2 minuten

In de media is veel aandacht voor het korten (verlagen) van pensioenen. Zo meldde de NOS dat ongeveer 2 miljoen Nederlanders mogelijk minder pensioeninkomen krijgen dan waarop zij rekenen. Dit raakt alleen mensen met een pensioenregeling bij een pensioenfonds. Geldt dit ook voor het Zwitserleven pensioeninkomen? Nee, een pensioenverzekeraar verlaagt pensioeninkomens niet. Hoe werkt dat nu precies?

Pensioen bij een pensioenfonds

Wat u in de media hoort, gaat over verlaging van pensioenen door de te lage dekkingsgraad van een pensioenfonds. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen en de uitkeringsverplichtingen van een pensioenfonds. De uitkeringsverplichting is het geld dat nodig is om de pensioeninkomens te betalen.

Pensioenfondsen hebben nu last van de lage rentestand, een stijgende levensverwachting en tegenvallende beleggingsresultaten. Deze factoren beïnvloeden de hoogte van de dekkingsgraad. Bij een te lage dekkingsgraad moet het pensioenfonds maatregelen treffen. Het verlagen van de pensioenen kan een maatregel zijn.

Hoe zeker is uw pensioeninkomen bij Zwitserleven?

Alleen in uiterste nood, bij een dreigend faillissement, kunnen we een gegarandeerd pensioeninkomen verlagen.

Zwitserleven kent verschillende pensioenregelingen. Regelingen waarbij het pensioeninkomen meteen gegarandeerd is. En regelingen waarbij we voor u beleggen. Bij deze regeling varieert de hoogte van uw pensioenkapitaal natuurlijk door wisselende koersen van de beleggingen. Op de pensioendatum koopt u met het pensioenkapitaal een pensioeninkomen. Het pensioeninkomen is dan vanaf de pensioendatum gegarandeerd. Op uw Uniform Pensioen Overzicht en op MijnZwitserleven ziet u welke regeling u heeft. Ook ziet u daar wat uw verwachte pensioeninkomen is.


Dit artikel is gepubliceerd op 17 oktober 2019

Misschien vindt u dit ook interessant:

Doorbeleggen na pensioenleeftijd nu ook mogelijk met Zwitserleven Variabel Pensioen.

Zwitserleven introduceert het Zwitserleven Variabel Pensioen. Hiermee kunnen klanten ook na hun pensionering doorbeleggen met een deel van het opgebouwde pensioenkapitaal. De klant kan daarbij zelf exact bepalen hoe groot dat deel mag zijn.

Leestijd 3 minuten

Haal meer uit uw pensioenkapitaal.

Gaat u binnenkort met pensioen? Dan is het belangrijk om na te denken over alle mogelijkheden en uw wensen. Lees hier meer over het shop­recht dat u mogelijk heeft.

Leestijd 2 minuten

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor u?

Wat houdt het nieuwe pensioenstelsel in? En wat betekent dit voor uw pensioen­regeling bij Zwitserleven? We zetten de punten op hoofdlijnen voor u op een rij.

Leestijd 6 minuten

Haal meer uit uw spaargeld.

Wilt u geld apart houden voor later? Lees hier welke aandachtspunten belangrijk zijn om meer uit uw spaargeld te halen.

Leestijd 5 minuten