Kunt u de oude regeling voortzetten?

Kunt u de oude regeling voortzetten?

Chris vraagt zich terecht af wat hij moet doen met zijn pensioen, want als beginnend ondernemer moet hij dat zo snel mogelijk regelen.

Kunt u de oude regeling voortzetten?
Als zelfstandig ondernemer neemt u niet deel aan een pensioenregeling, met uitzondering van sommige beroepsgroepen, die een eigen, gezamenlijke pensioenregeling hebben. Als u geen voorzieningen treft, ontvangt u alleen AOW. Misschien heeft u tegen die tijd uw schaapjes op het droge omdat u het eigen bedrijf heeft verkocht voor een goede prijs. Maar dat is niet iets waarmee u zonder meer rekening kunt houden, zeker niet in deze economisch onzekere tijden. Het loont de moeite zo snel mogelijk zorg te besteden aan uw pensioen.

U kunt als startende ondernemer besluiten om het pensioen dat u bij uw werkgever had, vrijwillig voort te zetten. Deze constructie is maximaal tot tien jaar mogelijk als u een eigen onderneming start. Alleen in de eerste drie jaar zijn de premies fiscaal aftrekbaar, de overige zeven jaar niet.

Er is een aantal voorwaarden verbonden aan vrijwillige voortzetting, zoals: de voortzetting moet direct aansluiten op het vaste dienstverband en de pensioen uitvoerder moet er aan mee willen werken.

Een andere: waardeoverdracht van je pensioen is niet mogelijk en u kunt het geld dat u heeft opgebouwd voor uw pensioen niet als inleg gebruiken voor een pensioenregeling die u voor uzelf afsluit. Tot slot: als zelfstandig ondernemer mag u het als werknemer opgebouwde pensioen niet voor uw eigen zaak gebruiken. U kunt dus bijvoorbeeld geen lening voor uw bedrijf sluiten met het opgebouwde pensioengeld als onderpand. Aan de andere kant kunnen schuldeisers lastig be­slag leggen op uw pensioen. Dus: u raakt uw pensioen niet kwijt als uw ondernemersavontuur mislukt.

De oude dag
De DGA (Directeur/Grootaandeelhouder) kan bij een pensioenverzekeraar een oudedags- pensioen opbouwen of een (bancaire) lijfrente afsluiten. Zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) kunnen alleen een (bancaire)lijfrente afsluiten.