Succes voor ondernemers.

Succes voor ondernemers.

Hoe zorgt u dat uw eigen bedrijf een succesvolle onderneming wordt? Door de markt en de samenleving te bestuderen en met een innovatief product te komen dat daarop is afgestemd. Hier wat tips en trucs.

Natuurlijk moet u voor uzelf het een en ander goed regelen op financieel gebied als u een eigen bedrijf start. Maar alles valt en staat toch bij het succes van je onderneming. In deze onzekere tijden maakt u meer kans als uw product of dienst met kop en schouders boven de rest uitsteekt. U maakt dan ook meer kans om het startkapitaal rond te krijgen. Bovendien zijn er subsidies voor innovatieve ondernemers en producten. Denk dus na over de veranderingen in de markt en in de samenleving en stem uw onderneming er op af. Ontwikkel nieuwe producten of diensten die inspelen op de veranderende markt.

Een andere ontwikkeling die u in de gaten moet houden, is maatschappelijk verantwoord ondernemen (afgekort MVO). Hierbij gaat het zowel om goede bedrijfsresultaten als om het verbeteren van de sociale omstandigheden en het milieu. Het mes snijdt aan twee kanten: het geeft u een goed gevoel als u met uw onderneming niet alleen geld verdient, maar ook bijdraagt aan een betere wereld. Daarnaast is er ook steeds meer vraag van klanten naar duurzame en maatschappelijk verantwoorde producten en diensten. Om een overheidsopdracht te krijgen, moet u ook laten zien hoe duurzaam u bent.

Organisaties die duurzame ondernemers steunen, zijn bijvoorbeeld Enviu, innovators in sustainability en Compazz. Zij helpen u met het businessplan en weten de weg naar financiers. Voor algemene informatie kunt u terecht bij MVO Nederland.