Andere pensioenpotjes.

Andere pensioenpotjes.

Als zelfstandig ondernemer kunt u ook een oudedagsreserve (FOR) opbouwen, een lijfrenteverzekering of banksparen. Voor DGA’s staat de mogelijkheid van ‘eigen beheer’ open.

FOR versus eigen beheer
De FOR is geen pensioenregeling; met de FOR zet u een speciale post op de balans van je onderneming. De fiscus geeft uitstel van belastingbetaling over dit bedrag. U kunt de reservering alleen doen als uw bedrijf winst maakt. Deze regeling geldt alleen voor zelfstandig ondernemers. Door dit belastingvoordeel kunt u voor uw zaak beschikken over geld dat u anders aan de Belastingdienst had moeten afdragen. Als u stopt met uw bedrijf of met pensioen gaat, moet u de FOR gebruiken om een lijfrente te kopen.

Voor de DGA (Directeur/Groot Aandeelhouder) bestaat een andere regeling. Als u tenminste 10% van de aandelen bezit kunt u pensioen opbouwen door een reserve op te nemen op de balans van het bedrijf. De pensioenreservering mag ten laste van de winst worden gebracht.

Beide regelingen zijn best ingewikkeld, dus laat u vooraf goed adviseren door een fiscalist.

Lijfrenteverzekering
Hiermee kunt u een eigen pensioen opbouwen, dat vanaf de pensioenleeftijd een gegarandeerde uitkering geeft. Een lijfrenteverzekering is ook een mogelijkheid om bijvoorbeeld uw ontslagvergoeding als werknemer te gebruiken als aanvulling op uw WW-uitkering of als overbrugging tot aan het pensioen.
 
 U ontslagvergoeding wordt belastingvrij bij een verzekeraar gestort, die het tegen rente wegzet en periodiek gaat uitkeren, direct of op een door u gewenst moment.

Het voordeel van een lijfrentever­zekering is de zekerheid; u kunt vooraf een gegarandeerde opbrengst afspreken en je bent dus niet afhankelijk van de renteopbrengst op het geld. De kosten kunnen een nadeel zijn. Vergelijk een lijfrenteverzekering altijd met banksparen.

Banksparen
Een manier om belastingvrij kapitaal op te bouwen als aanvulling op uw pensioen, is het zogenaamde banksparen. Net als bij gewoon sparen zet u geld op een spaarrekening. De verschillen zijn dat u vooraf bepaalt hoe lang en waarvoor u spaart en dat u geen vermogensbelasting betaalt. U kunt kiezen uit de spaar- en de beleggingsvariant. Bij die eerste betaalt u bijna geen kosten, bij de beleggingsvariant tussen de 1% en 17%. 

U kunt alleen banksparen voor extra pensioen als er sprake is van een pensioengat. Dit geldt ook voor lijfrente. Het bedrag op uw rekening kun je aftrekken. Gaar u met pensioen, dan komt het bedrag vrij en zet u het om in een lijfrente die periodiek uitkeert. Over die uitkeringen betaalt u wel belasting.