Reizen maakt mij een beter mens.

ImageLeestijd 3 minuten

Reizen is een onmisbaar onderdeel van mijn leven. Sterker nog, reizen maakt mijn leven net dat beetje beter dan het al is als ik gewoon thuis in Nederland ben. Zeker in deze tijd ben ik me daar extra van bewust. Hoe mooi en fijn ons eigen kikkerlandje ook is – daar ben ik de afgelopen maanden ook opnieuw achter gekomen -, wanneer ik op reis ben voelt alles anders. Alsof je de wereld en het leven weer op een heel andere manier bekijkt.

Inmiddels staan er meer dan veertig landen op mijn teller. Van de Verenigde Staten tot aan Australië en van IJsland tot aan Zanzibar. Als er een ding is dat al die landen me hebben geleerd, is dat elk plekje bijzonder is op z’n eigen manier. Soms komt dat door de schoonheid van de natuur. Andere keren door de bevolking, het eten of de cultuur. Of een combinatie van. Elke bestemming leert je iets nieuws.

Reizen maakt mij een beter mens.-first-banner

Waarom ik reizen na al die jaren en landen nog steeds niet zat ben en eigenlijk telkens weer een nieuwe reislust in me aanwakkert? Omdat het me een beter mens maakt. Door andere culturen te ontdekken ben ik veel ruimdenkender geworden. Door zoveel andere mensen te ontmoeten ben ik socialer geworden. Door simpelweg ergens anders rond te lopen, kijk ik veel meer om me heen in plaats van op m’n telefoon. Ik lééf veel meer. Even weg uit de dagelijkse sleur, je normale kring van mensen en je eigen omgeving. Tegelijkertijd waardeer je je thuis weer net dat beetje meer wanneer je ziet hoe het ook anders kan. Ik neem op reis niets voor lief en bent veel meer op ontdekkingstocht. En dat is precies de reden waarom mijn wishlist met ‘nog te bezoeken bestemmingen’ waarschijnlijk nooit korter zal worden.

Reisfeitjes over Chantal Schram.

Reisfeitjes over Chantal Schram.

  • Oprichtster van reisblog Reisdoc.nl
  • Heeft ruim veertig landen bezocht.
  • Is vrijwel elk jaar meerdere maanden in het buitenland te vinden.

Dat gevoel van ontdekken en ontwikkelen is voor mij de reden waarom ik zo van reizen hou. Dat kan door heel ver weg te gaan voor een lange periode, maar een weekendje weg naar een andere provincie in eigen land zorgt voor precies datzelfde effect. Als je maar even weg bent van thuis, ziet de wereld er altijd net even anders uit.

Reisdoc: Chantal Schram

Chantal Schram

Chantal Schram

Chantal Schram is afgestudeerd als journalist en antropoloog. Ze is mede-eigenaar van PR-bureau Snappr. Chantal woont met haar vriend en zoon in Het Gooi.

Reisdoc.nl


Dit artikel is gepubliceerd op 18 januari 2021