Please note: your browser is out of date. Read more

We’re sorry. This page is not yet available in English. If you have any questions please contact us or see an adviser.

Alsof het 2000 is.

ImageReadtime 2 minutes

10-01-2020

Technologiebeurs Nasdaq heeft deze week een nieuw hoogterecord neergezet. Dat herinnert me aan 2000. Bij veel beleggers staat dat jaar in het geheugen gegrift als het hoogtepunt van de aandelenbubbel. Net als nu stonden ook toen de kranen van de centrale banken wijd open. Er was immers ook toen een groot probleem: de millenniumbug. En om te voorkomen dat grote computerstoringen een negatief effect op de economie zouden hebben, zorgden centrale bankiers voor een ruime geldhoeveelheid.

Dit ruime monetaire beleid gecombineerd met de nieuwe internettechnologie — visionairs vertelden dat internet de wereld zou veroveren — leidden tot een hype rond internetaandelen. In de VS had het gemiddelde technologiebedrijf een waardering van maar liefst 48 maal de verwachte winst. Ook nu zijn de technologieaandelen favoriet. In de VS stegen ze afgelopen jaar met maar liefst 49%, in vergelijking met 29% voor de S&P 500.

En ook 2000 was net als 2020 een verkiezingsjaar. Het jaar voor de verkiezingen levert meestal het hoogste rendement op, het verkiezingsjaar zelf zit qua rendement wat onder het gemiddelde. In de jaren voor de verkiezingen wordt er een ruim fiscaal beleid gevoerd zodat de economie er tijdens de verkiezingen goed voorstaat. Dat helpt in de verkiezingsstrijd. Dat is ook nu weer het geval. Het Amerikaanse begrotingstekort van 2019 zal waarschijnlijk dit jaar richting de $1100 miljard gaan. Voor Trumps presidentschap was dat nog niet de helft.

Als er zoveel overeenkomsten zijn, is het wellicht tijd om aandelen te verkopen. Dat kan, maar ik zou eerst nog even goed naar de grafiek van 2000 kijken. Pas in september 2000 bereikten de koersen hun hoogtepunt. Dat was de bewuste maand dat de AEX boven de 700 kwam. De grote daling zette pas in 2001 in. Toen bleek goed hoeveel lucht de internethype in de koersen had geblazen. En het echte dieptepunt kwam pas in 2003. De AEX — die rijk gevuld was met ICT-aandelen zoals UPC, Versatel en KPN Qwest zat — stond toen 65% lager.

En gelukkig zijn er ook verschillen. De hype in technologieaandelen is bij lange na niet zo groot als toen. Er is wel wat overmatig enthousiasme onder beleggers, misschien wel wat te veel, maar de gekte zoals destijds te zien viel, is er nu niet. Ook nu zijn de waarderingen van technologieaandelen hoog, maar niet zo extreem als toen. De koers-winstverhouding van technologieaandelen staat op 22 maal de verwachte winst. Dat is hoog, maar niet de extremen zoals we in 2000 zagen.

Aan de andere kant is het soms beter om iets te vroeg van het feest weg te gaan. Dan is de kater daarna ook niet zo groot.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


This article is published on 10 January 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

Cohabiting and partner's pension.

Cohabiting and partner's pension.

You're going to move in together. Aside from rearranging and moving it is also wise to take a moment to think about you and your partner's pension. In this article you will read what you need to pay attention to and what you can do.

Readtime 3 minutes

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividendrendement zoveel hoger was dan men op zijn spaarrekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividendrendement nog hoger.

Readtime 3 minutes

Geen wc-papier, geen beurs?

Geen wc-papier, geen beurs?

Ik heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel.

Readtime 3 minutes

Oliedomme ruzie.

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Readtime 3 minutes

'Puur' voor later.

'Puur' voor later.

Ellen ten Damme gaat op zoek naar het Zwitserleven Gevoel én de echte Zwitserse kaasfondue.

Readtime 2 minutes

Dweilen met de geldkraan open.

Dweilen met de geldkraan open.

Er is veel gesproken en geschreven over de recente stijging van de Fed balans. Of zoals sommige het noemen de QE die geen QE genoemd mag worden.

Readtime 3 minutes

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?