Please note: your browser is out of date. Read more

We’re sorry. This page is not yet available in English. If you have any questions please contact us or see an adviser.

Geen wc-papier, geen beurs?
ImageColumn

Geen wc-papier, geen beurs?

ImageReadtime 3 minutes

k heb me verbaasd over de hamsterwoede. Wij Nederlanders stonden bekend om onze nuchterheid. Dat imago is nu dus vervlogen. Als je in de supermarkt komt en je ziet de lege schappen, dan geeft dat toch een unheimisch gevoel. Gelukkig staat er bij mij nog altijd een doos met reservevoedsel op zolder. Daar zat echter geen wc-papier in. Zolang je een stapeltje kranten hebt liggen lijkt mij dat geen primaire levensbehoefte. Maar waarom hamstert iedereen dat dan?

Een belangrijke verklaring is omdat iedereen het doet. U kent de term wel uit de beleggingswereld, fomo, fear of missing out. Als iedereen straks wc-papier gaat kopen, dan zit ik zonder. Daar zit enige logica in. Die fomo zagen we kort geleden nog in de aandelenmarkt. Het lijkt een eeuw geleden, maar in januari dit jaar schoot Tesla van $400 naar $900. Je zou toch maar zonder aandelen Tesla komen te zitten.

De laatste dagen gaan er ook steeds meer geluiden op dat de beurzen dicht moeten. Dat lijkt mij geen goed idee. Wat bereik je daarmee? Als de koersen dalen op onderliggend slecht economisch nieuws dan worden de bedrijven toch wel minder waard. Handel of geen handel. Dat zagen we in 1914 ook toen de S&P500 na vierenhalve maand sluiting gewoon verder daalden.

Ongetwijfeld zullen de winsten kelderen. Logisch, bij sommige bedrijven valt de omzet volledig weg en blijven de kosten doorlopen. De MSCI World index is niet voor niets 31% gedaald. Ik vraag me af of je met het sluiten paniek onder beleggers voorkomt. Ik snap wel dat de NYSE-vloer dichtgaat. Al die beurshandelaren die daar rondlopen, dat is een onnodige besmettingshaard. Bovendien is de toegevoegde waarde van de fysieke aanwezigheid op de beursvloer toch maar beperkt.

Maar als gedachte-experiment is een sluiting wel een goed idee. Stel dat de beurzen de komende vier maanden dichtgaan. Wat gaat u dan doen? Gaat u dan snel uw aandelen nog even verkopen? Want dat kan straks vier maanden niet meer. Er komt tenslotte een wereldwijde recessie aan. Of gaat u juist aandelen hamsteren? Want als over vier maanden de beurs weer opengaat, dan is het ergste weer voorbij en staan de koersen wellicht weer hoger.

Het dwingt u om na te denken over de langetermijnwaarde van de aandelen in de bedrijven die u koopt. En dan koopt u niet op basis van de vraag of andere mensen die aandelen morgen wel of niet gaan kopen. Want dan kunt u maar beter wc-papier in gaan slaan.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.


This article is published on 19 March 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

Cohabiting and partner's pension.

Cohabiting and partner's pension.

You're going to move in together. Aside from rearranging and moving it is also wise to take a moment to think about you and your partner's pension. In this article you will read what you need to pay attention to and what you can do.

Readtime 3 minutes

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Dividend, van schrapen naar schrappen.

Nog geen maand geleden werden aandelen aangeprezen omdat het dividendrendement zoveel hoger was dan men op zijn spaarrekening kreeg. Intussen zijn de koersen door de coronacrash een stuk lager en dus is het dividendrendement nog hoger.

Readtime 3 minutes

Oliedomme ruzie.

Oliedomme ruzie.

Alsof het Corona virus op zich zelf nog niet genoeg schade op de financiële markten had aangebracht, besloten de OPEC+ landen (OPEC + Rusland) afgelopen weekend een flink robbertje te vechten

Readtime 3 minutes

'Puur' voor later.

'Puur' voor later.

Ellen ten Damme gaat op zoek naar het Zwitserleven Gevoel én de echte Zwitserse kaasfondue.

Readtime 2 minutes

Dweilen met de geldkraan open.

Dweilen met de geldkraan open.

Er is veel gesproken en geschreven over de recente stijging van de Fed balans. Of zoals sommige het noemen de QE die geen QE genoemd mag worden.

Readtime 3 minutes

De top 1% pikt alles in.

De top 1% pikt alles in.

Een van de thema’s in de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen zal de grote inkomensongelijkheid zijn. Ook in het Amerikaanse bedrijfsleven is deze ongelijkheid aanwezig.

Readtime 3 minutes

Meer columns van Corné van Zeijl lezen?