Schaakspel op een pizzadoos

Schaakspel op een pizzadoos

Enige tijd geleden heb ik met wat experts gediscussieerd over de achterliggende reden van de vreemde verkoop van aandelen Takeaway.com door grootaandeelhouder Delivery Hero. Wie geeft nu een order op om tegen maximaal €73 aandelen te verkopen en met een maximum van 10% van het dagvolume? En dat ook nog eens bekend te maken?

Als je de aandelen tegen de maximale prijs wil verkopen, dan laat je de broker in stilte op zoek gaan naar een grote koper. We kwamen tot de conclusie dat dit een vooropgezet plan moest zijn om de koers van Takeaway te drukken. Hoogstwaarschijnlijk om het bod van Takeaway op Just Eat onaantrekkelijker te maken.

En wie had baat bij een dergelijke actie? We kwamen al snel uit bij de grootaandeelhouder van Delivery Hero: tech- en investeringsbedrijf Prosus. Deze aan het Damrak genoteerde afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse Naspers bracht deze week een vijandig bod uit op Just Eat.

Nu was dit natuurlijk allemaal speculatie. Zou Takeaway van tevoren dit scenario al hebben ingecalculeerd? Ik denk het niet, maar toen bekend werd hoe Delivery Hero zijn aandelen verkocht, waarschijnlijk wel. Voorlopig bezit Delivery Hero nog 8,2 miljoen aandelen om de koers van Takeaway verder onder druk te zetten. Die aandelen had Delivery Hero gekregen als betaling voor de verkoop van hun Duitse dochter, waarmee Takeaway marktleider in Duitsland werd.

Vroeger speelden handelaren nog wel eens samen. Als ze wisten dat er een dergelijke verkoper was, kochten ze met een aantal partijen deze aandelen op. Als de verkoper dan klaar was, kon de koers omhoog en verkochten de handelaren weer voorzichtig hun aandelen met een mooie winst. Tegenwoordig kan men niet zo veel positie meer op eigen boek nemen. Bovendien heeft Delivery Hero nog 8,2 miljoen aandelen. Voor €73 per stuk is dat €600 mln. Dat is een beetje te veel om mee te speculeren.

Persoonlijk kan ik wel van dit schaakspel genieten. Zou Delivery zijn pion, de Duitse dochter, hebben geofferd om zo Takeaway binnen te halen? Dat zal wel niet. Ik vind het echter wel jammer voor Takeaway. Dit was een unieke kans om wereldleider in bezorgmaaltijden te worden.

Een verhoging van het bod van Takeaway op Just Eat zit er niet in. Takeaway zat al redelijk tegen het randje van het eigen financiële kunnen aan. Maar wie weet trekt het management van het bedrijf nog een konijn uit de hoge hoed. Of zou Takeaway zijn koning neerleggen?

Een schrale troost is dat Prosus via zijn hoofdkantoor in Hoofddorp ook een 'Nederlands' bedrijf is. Hebben 'we' toch nog een Nederlandse wereldleider. Voor enige koerswinst zullen aandeelhouders Takeaway even moeten wachten tot Delivery Hero de nog resterende aandelen heeft verkocht. Maar dat gaat waarschijnlijk pas gebeuren nadat Prosus Just Eat heeft overgenomen.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.