Overgangsregeling bestaande DB-regelingen.
ImagePensioenakkoord, Producten

Overgangsregeling bestaande DB-regelingen.

ImageLeestijd 2 minuten

Tot 1 januari 2026 de tijd om keuze over DB-regeling te maken

Verwacht wordt dat de nieuwe pensioenwetgeving per 1 januari 2022 in zal gaan. In het nieuwe stelsel mogen bestaande Defined Benefit-regelingen (middelloon- en eindloonregelingen) niet worden voortgezet. Afgelopen dinsdag 9 december heeft Minister Koolmees tijdens de Kamervragen meer duidelijkheid gegeven over de deadline hierbij. Hij heeft volmondig bevestigd dat met het overgangsrecht het de bedoeling is dat werkgevers en werknemers tot uiterlijk 1 januari 2026 de tijd krijgen om een keuze te maken tussen voortzetting in de vorm van een progressieve premiestaffel dan wel de overstap naar een leeftijdsonafhankelijke premie. Ook bij rechtstreeks verzekerde uitkeringsovereenkomsten.

Dit betekent dat werkgevers tot uiterlijk 31 december 2025 de tijd hebben om DB-regelingen om te zetten naar een passende oplossing in het nieuwe stelsel. En dat deze regelingen in de huidige vorm nog door kunnen blijven lopen tot 1 januari 2026. Bestaande uitvoeringsovereenkomsten kunnen dan ook nog worden verlengd tot uiterlijk 1 januari 2026. Als de wet ingaat op 1 januari 2022, dan mogen er vanaf die datum geen nieuwe middelloon- en eindloonregelingen worden gestart.

Waarschijnlijk worden vrijdag 18 december de concepten wetsvoorstellen en de bijbehorende Memorie van toelichting in de vorm van consultatiedocumenten van het nieuwe pensioenstelsel gepubliceerd. Vanaf die dag kunnen marktpartijen feedback geven op de consultatiestukken. Deze feedback wordt vervolgens meegenomen in het verdere wetgevingstraject. Het is de bedoeling dat de consultatieteksten meer helderheid geven over hoe het nieuwe stelsel er in detail uit gaat zien. En hoe de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel gaat lopen.


Dit artikel is gepubliceerd op 15 december 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

Krijgt de nieuwe pensioenwet groen licht?

We praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen rond het nieuwe pensioenstelsel.

Leestijd 3 minuten

Een update over de Wet toekomst pensioenen.

We praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen rond het nieuwe pensioenstelsel.

Leestijd 2 minuten

Jaarlijks aanpassen rendements­correctie vanaf 1 januari 2024.

Op 1 januari 2022 heeft Zwitserleven PPI de contracten zonder Tariefgarantie voor het laatst aangepast. Op dat moment is ook de rendements­correctie weer opnieuw vastgesteld. Zwitserleven PPI had als uitgangspunt de rendements­correctie tenminste eens in de 3 jaar aan te passen. Dit gaan we veranderen. Vanaf 1 januari 2024 past Zwitserleven PPI ieder jaar de rendements­correctie aan aan de rente die op dat moment geldt.

Leestijd 3 minuten

Poolse Landdag: het nieuwe pensioenstelsel in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer wordt overladen met kritiek op het nieuwe pensioenstelsel. Maar waar was het geluid van de verzekeraars en PPI’s? Waarom werden zij niet gehoord? Op uitnodiging van de Senaat hebben diverse experts uit de pensioensector hun visie gedeeld op de invoering van het nieuwe stelsel.

Leestijd 3 minuten

En nu aan de slag met de Wet toekomst pensioenen!

De Wet toekomst pensioenen is door de Tweede Kamer aangenomen. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel ook goedkeurt (naar verwachting in januari of februari), zal die ingaan op 1 juli 2023. Alle pensioen­regelingen moeten per 1 januari 2027 voldoen aan de nieuwe Pensioenwet.

Leestijd 4 minuten

Het is bijna 1 januari 2023, helpt u de werkgever een beslissing te nemen?

Voor werkgevers van wie de uitvoerings­overeenkomst bij Zwitserleven eindigt op 31 december 2022, eindigen ook de verzekerde dekkingen. Dat betekent voor de deelnemers dat de risico's van overlijden en arbeids­ongeschiktheid niet meer (volledig) verzekerd zijn. Het is dus belangrijk dat de werkgever vóór 1 januari 2023 besluit of hij de uitvoerings­overeenkomst wel of niet wil verlengen. We helpen u hier graag bij.

Leestijd 2 minuten