Let op: uw browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie

Fiscale ruimte benutten via PensioenAanvullen.
ImageDienstverlening

Fiscale ruimte benutten via PensioenAanvullen.

ImageLeestijd 3 minuten
Nu het einde van het jaar nadert is het voor iedereen die extra inkomen voor later wil, verstandig om na te denken over PensioenAanvullen. In december hebben deelnemers de laatste kans om via PensioenAanvullen hun ongebruikte fiscale ruimte van dit jaar te benutten.

Extra inleg eenvoudig berekenen in MijnZwitserleven
Heeft een deelnemer nog niet alle fiscale ruimte van dit jaar gebruikt? Dan is het mogelijk om een extra bedrag in te leggen tot maximaal aan deze fiscale ruimte.  Een deelnemer kan in MijnZwitserleven snel berekenen hoeveel ruimte hij nog heeft om extra in te leggen.Kenmerken PensioenAanvullen

  • PensioenAanvullen biedt extra inkomen voor later.
  • Omdat het bedrag dat de deelnemer extra inlegt van het bruto loon wordt ingehouden betaalt hij over dit bedrag geen loonbelasting. Dat levert een mooie besparing op. De deelnemer betaalt pas belasting als hij later met pensioen gaat en van Zwitserleven een pensioeninkomen ontvangt.
  • Vanaf AOW-datum is bovendien het belastingtarief in de eerste belastingschijf lager waardoor de deelnemer mogelijk minder belasting betaalt.
  • Bij uitdiensttreding stopt PensioenAanvullen. De deelnemer kan dan niet meer zelf pensioen aanvullen bij Zwitserleven.
  • Bij overlijden voor de pensioendatum zijn er twee mogelijkheden:
    • Heeft de deelnemer een pensioenregeling bij Zwitserleven PPI? Dan wordt de beleggingswaarde gebruikt om het partnerpensioen en/ of wezenpensioen te verhogen of om partner- en wezenpensioen te kopen voor de nabestaanden.
    • Heeft de deelnemer een pensioenregeling bij Zwitserleven? Dan vervalt de beleggingswaarde. Ook de waarde die de deelnemer heeft bereikt door de aanvullende inleg.

Niet gebruikte ruimte eerdere jaren
Een deelnemer kan de niet gebruikte ruimte uit eerdere jaren alleen via ‘inhaal’ of ‘inkoop’ van pensioen benutten, op basis van de Handreiking inhaal of inkoop van de Belastingdienst. Via PensioenAanvullen is dit niet mogelijk. Als een deelnemer de ruimte via inhaal of inkoop wil benutten, dan wordt de berekening van de ruimte altijd door een adviseur gemaakt.


Dit artikel is gepubliceerd op 30 november 2021

Misschien vindt u dit ook interessant:

Nieuw: de Zwitserleven offertetool

Nieuw: de Zwitserleven offertetool

Met trots introduceren we binnenkort de nieuwe Zwitserleven offertetool in pensioennavigator. Eén offertetool voor nieuwe offertes.

Leestijd 2 minuten

ASN stopt met ASN Duurzaam Mixfonds

ASN stopt met ASN Duurzaam Mix­fonds

Per 14 september 2021 stopt ASN Impact Investors met het ASN Duurzaam Mix­fonds. Dit fonds belegt 55% in het ASN Duurzaam Obligatie­fonds en 45% in het ASN Duurzaam Aandelen­fonds. Deze beide fondsen blijven bestaan.

Leestijd 2 minuten

Uitstel wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding

Uitstel wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding

De beoogde ingangsdatum van de wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 is opnieuw uitgesteld. Door de val van het kabinet is er nog geen overleg over het wetsvoorstel geweest.

Leestijd 2 minuten

Zwitserleven online salarisadministratiekoppeling

Zwitserleven online salarisadministratiekoppeling

Het aanmelden van een nieuwe werknemer voor de pensioen­regeling of het doorgeven van een loonsverhoging kan tijdrovend zijn. Bovendien wordt dit in alle werkdrukte soms vergeten. We maken het uw klanten graag gemakkelijker!

Leestijd 2 minuten

Werknemers actief betrekken bij hun pensioen

Werknemers actief betrekken bij hun pensioen

Veel werknemers hebben een extra zetje nodig om actief met hun pensioen bezig te zijn. Daarom heeft Zwitserleven twee activatieprogramma’s gelanceerd.

Leestijd 2 minuten

De verlengingen gaan binnenkort weer van start.

De verlengingen gaan binnenkort weer van start.

Vanaf augustus zetten we de verlengingenvoorstellen voor u klaar. Op onze website vindt u alle informatie rondom de verlengingen.

Leestijd 3 minuten