nieuwZ.

Gaat Zwitserleven mijn pensioen ook korten?

Zwitserleven. 04 februari 2016

De grote pensioenfondsen waarschuwden vorige week dat het korten van pensioenen in de lucht hangt. Speelt dit ook bij  pensioenverzekeraars?

Nee. Zwitserleven is een pensioenverzekeraar. Korten speelt bij pensioenfondsen. Zwitserleven kan haar pensioenuitkeringen nooit korten.

Verschil tussen een pensioenfonds en een pensioenverzekeraar. 

Voor pensioenfondsen gelden andere eisen. Wat u in de media hoort over pensioenfondsen gaat over de te lage dekkingsgraad. Pensioenfondsen moeten in staat zijn voldoende geld in kas te hebben om 105% van alle uitkeringsverplichtingen te voldoen. Met uitkeringsverplichting wordt bedoeld het geld dat nodig is om alle uitkeringen aan deelnemers en oud-deelnemers aan de pensioenregeling te kunnen betalen. Pensioenfondsen hebben nu last van lage rentestand, stijgende levensverwachting en tegenvallende beleggingsresultaten.

Voor pensioenverzekeraars geldt niet een dekkingsgraad maar eisen ten aanzien van solvabiliteitspercentages. De voorziening is bij een verzekeraar aanzienlijk hoger dan voor pensioenfondsen geldt. Verzekeraars hebben ook te maken met de lage rentestand en de stijgende levensverwachting, maar uw pensioen kan hierdoor niet door Zwitserleven gekort worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuwZ!

Meld u nu aan en ontvang nieuwe berichten direct in uw mailbox.

Reacties

Uw reactie

Oude reacties.

onno luimers - 622 dagen geleden

misleidend voor uw pensioenverzekerden. Technisch klopt het verhaal maar u verzuimt te vermelden dat het risico geheel bij de verzekerde ligt. Dit betekent dat de verwachte pensioenen wel degelijk veel lager uit kunnen vallen als het door u voor de verzekerde belegde vermogen niet goed rendeert., alleen heeft zwitserleven hier geen last van

Vincent van Hees - 622 dagen geleden

De vraag is wat je onder verwacht pensioen verstaat. Zwitserleven hanteert de term 'Voorbeeldkapitaal' in de jaarlijkse brief m.b.t. winstbijschrijving. Als verzekerde heb je uitsluitend recht op de toegekende winstbijschrijving en niet op het Voorbeeldkapitaal. En aangezien Zwitserleven de laatste jaren geen winstbijschrijvingen heeft gedaan, wordt de kans dat het voorbeeldkapitaal op de einddatum gehaald wordt steeds kleiner. Dus reken je niet rijk en stem je financiële planning af op de toegekende winstbijschrijving. Overigens is de berekening van de winstbijschrijving erg schimmig. Het zou Zwitserleven sieren om deze berekening transparant te maken en te delen met de deelnemers.

Bron - 622 dagen geleden

Inderdaad Onno , puur marketing verhaaltje. Iedereen die een beetje weet hoe het werkt krijgt met dit soort verhalen alleen maar minder vertrouwen in Zwitserleven.

p.j.m. van der loo - 622 dagen geleden

bovenstaande reacties zijn onjuist.

Zwitserleven kort nimmer. Zij hebben het over de gepensioneerde niet over de toekomstige gepensioneerden.
Goed lezen dus

Han Verniers - 622 dagen geleden

Tja, het is maar hoe je het bekijkt... Toekomstige gepensioneerden krijgen geen transparantie als het gaat om de opbrengsten (of moet ik zeggen 'tegenvallers') en als je eenmaal aan je pension toe bent gekomen krijg je door de lage rente zo weinig uitgekeerd, dat er niets meer te korten valt! En wie vaart er straks wel bij als de rentes weer omhoog gaan... juist Zwitserleven! Eén pot nat!

T. Bos - 622 dagen geleden

En wie schrijft nu een verhaal wat juist is?

Han Verniers - 622 dagen geleden

...het zijn de feiten uit mijn eigen verhaal, een verhaal van een net gepensioneerde...

Jacob Bergsma - 622 dagen geleden

Beste mensen, lezen is een vak, er wordt gesproken over pensioenuitkeringen, die kunnen inderdaad niet door een pensioenverzekeraar worden gekort......

l.g.buitenkamp - 622 dagen geleden

ik wel verbaast te kijken van deze verhalen, ben nu twee jaar gepensioneerd vanaf mijn 65ste en ik klaag echt niet hoor

Redactie nieuwZ - 622 dagen geleden

Beste lezers van nieuwZ,

Dank voor uw reacties op het artikel. Als wij het hebben over het korten van pensioenen dat bedoelen we de pensioenuitkeringen. Een aantal lezers gaf dit al aan. Als het gaat over de opbouw van het pensioen, dan speelt het soort regeling een rol. Uw werkgever bepaalt het soort regeling en Zwitserleven verzorgt de uitvoering van de regeling. Er bestaan regelingen met een gegarandeerde uitkering, maar ook regelingen op basis van beleggingen. Van deze laatste soort kunnen wij van tevoren niet precies zeggen hoeveel pensioen u later ontvangt. Onder andere door de invloed van de rente. Dit hebben we uitgelegd in een animatie: https://www.zwitserleven.nl/pensioen/heeft_de_hoogte_van_de_rente_invloed_op_pensioen  We noemen in de animatie de rentes van 2,4% (2013) en 2,8% (2014). De overheid stelt jaarlijks de rente vast die gebruikt wordt voor uw pensioenoverzicht. De rente voor 2015 is vastgesteld op 2,2%.

Met vriendelijke groet,

Redactie nieuwZ

John Wijling - 622 dagen geleden

Beste mensen, allemaal prachtige verhalen maar als je een zogenaamde eindregeling hebt en die is 25 jaar gelden gebaseerd op een rekenrente van 4% terwijl nu gesproken wordt over circa 2% dan kun je op je vingers natellen dat je ongeveer de helft krijgt van wat je toen voorgehouden is !!
Groeten John Wijling

Redactie nieuwZ - 622 dagen geleden

Beste heer Wijling,

Bedankt voor uw reactie. In mijn antwoord ga ik er even van uit dat u met eindregeling een eindloonregeling bedoelt.

Met een eindloonregeling bouwt u een gegarandeerde pensioenuitkering op. De hoogte van het pensioen is dan afhankelijk van het opbouwpercentage en niet van de rekenrente. Het opbouwpercentage kan via wetgeving of door uw werkgever in de loop der tijd zijn gewijzigd. De rekenrente die u noemt heeft geen invloed op de hoogte van de pensioenuitkering, wél op de premie die uw werkgever betaalt voor de pensioenverzekering.

Met vriendelijke groet,

Redactie nieuwZ

John Wijling - 622 dagen geleden

Wellicht is de kreet " eindloonregeling" niet juist, ik spaar naar een gegarandeerd eindkapitaal.
Dat kapitaal heb ik ongeveer bereikt (de winstdeling is lager uitgevallen) alleen de maandelijkse bruto pensioenuitkering zal circa de helft bedragen van wat eertijds was voorspeld door die lage rekenrente.
Heb nu de uitkering uitgesteld en hoop dat er in de loop van het jaar een oplossing gevonden wordt voor die mensen die in 2015 65 jaar zijn geworden en de dupe zijn van die lage rekenrente.
Groet John Wijling
Groet John Wijling

Redactie Nieuwz - 621 dagen geleden

Beste heer Wijling,

Bedankt voor de toelichting wat betreft het soort pensioenregeling. U heeft gelijk dat in het geval van een lage rentestand de hoogte van de aan te kopen pensioenuitkering tegen kan vallen.

De oplossing die hier momenteel voor geboden wordt is de pensioenknip. Meer hierover kunt u lezen op https://www.zwitserleven.nl/pensioen/pensioenknip

Met vriendelijke groet,

Redactie Nieuwz

Bart Smeding - 621 dagen geleden

Geachte,

In oktober 2016 bereik ik de leeftijd van 65 jaar en zal Zwitserleven het pensioen beginnen uit te keren.
Mijn AOW leeftijd is 65 jaar en 9 mnd.
Welke stappen moet ik nemen als ik
1. Mijn Zwitserleven pensioen wil laten uitkeren op leeftijd 65 jaar en 8 maanden?
2. Een pensioenknip wil laten toepassen?

Alvast mijn dank voor uw reactie?

Mvrgr
B.Smeding

Webcare team Zwitserleven - 621 dagen geleden

Beste heer Smeding, bedankt voor uw reactie. Ik heb u een e-mail gestuurd. Hartelijke groet, Pieter Schut

Recente nieuwZ artikelen.