Let op: uw browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie

Engagement in de palmoliesector.
ImageDuurzaam, Inspiratie

Engagement in de palmoliesector.

ImageLeestijd 3 minuten

Eet u wel eens pindakaas, pizza, chocola of margarine? En heeft u schoonmaakmiddelen, cosmetica en misschien wel babyvoeding in huis? Dan is de kans groot dat u – net als de rest van de wereld - regelmatig palmolie gebruikt. Een van de belangrijkste redenen dat het in zoveel producten zit, is de prijs. Maar dit goedkope goedje heeft ook schaduwzijdes.

De uitdagingen van palmolie

Voor de productie van palmolie worden grote stukken tropisch regenwoud gekapt in landen zoals Indonesië en Maleisië. En dat niet alleen: er zijn ook zorgen over de arbeidsverhoudingen en landconflicten op de palmolieplantages en het afval dat in rivieren wordt geloosd. Het eerste wat je nu misschien denkt is: stoppen met die handel. Maar is dat echt de beste oplossing?

Waarom toch niet stoppen?

Stel we zouden in de wereld alle palmolie vervangen door andere olie, dan is er voor dezelfde hoeveelheid productie veel meer landbouwgrond nodig. En dat betekent dat er veel meer tropisch regenwoud gekapt moet worden. Bovendien is voor de teelt van palmolie relatief weinig water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Maar wat moeten we dan wel doen?

Engagement sleutel tot verduurzaming

Zwitserleven en onze vermogensbeheerder ACTIAM geloven dat palmolie een toekomst heeft, maar alleen als de productie ervan verduurzaamd. Hiervoor is het van levensbelang dat we in gesprek gaan en samenwerken met palmolieproducenten. Want zo houden we invloed en kunnen we aandringen en sturen op verduurzaming van de sector.

Onze aanpak

In 2014 zijn we begonnen met engagementgesprekken in de palmoliesector. Deze gesprekken starten met het vastleggen van doelen die we met een bedrijf of land willen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een beleid om ontbossing tegen te gaan. En volledige transparantie van, en inzicht in, de supply-chain. Ook is ACTIAM actief in de adviescommissie van het internationale netwerk Principles for Responsible Investment  (PRI)] voor de werkgroep palmolie. Vanuit deze werkgroep gaat ACTIAM samen met andere beleggers engagementgesprekken aan. De focus ligt hier vooral op invloedrijke bedrijven die voor een gedragsverandering in de palmoliesector kunnen zorgen.

Wat we tot nu toe bereikt hebben

Mede dankzij engagement heeft Wilmar International, een van de invloedrijkste handelaren in palmolie, een zogeheten NDPE-beleid ingevoerd. Dit betekent dat ze voor de palmolie die ze verhandelen geen regenwoud en veengrond meer verwoesten en er geen mensenrechten worden geschonden. Ook gebruikt Wilmar International satellietbeelden met een hoge resolutie om eventuele ontbossing door leveranciers in kaart te brengen. De keten van Golden Agri-Resources, een andere grote speler in de palmoliesector, is onder andere door engagement 100% traceerbaar, van plantage tot verwerking.

De toekomst

We hebben al behoorlijk wat stappen gezet in de verduurzaming van de palmoliesector. Maar er is nog steeds werk aan de winkel. Zo kunnen teeltmethoden duurzamer, er kan minder kunstmest gebruikt worden en de arbeidsomstandigheden kunnen beter. Daarom blijven we toezicht houden op de voortgang en onze invloed gebruiken om de palmolie verder te verduurzamen.

Bijdragen aan een duurzame wereld

Zwitserleven vindt dat de financiële sector een leidende rol moet nemen in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. Samen met ACTIAM, onze vermogensbeheerder, werken we aan een betere wereld. Dit doen we door kritisch te zijn over de bedrijven en landen waar in we investeren. We selecteren ze op basis van duurzame criteria en gaan het gesprek met ze aan. Daarbij kijken we kritisch naar hun beleid en wat er beter kan. Met als doel structurele gedragsverandering voor een duurzame wereld. Regelmatig delen we waar we op dit gebied mee bezig zijn. 


Dit artikel is gepubliceerd op 13 januari 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

Meer inzicht in duurzame beleggingen.

Meer inzicht in duurzame beleggingen.

Zwitserleven volgt de Europese regels voor informatieverstrekking over duurzaamheid in de financiële sector (SFDR). Bekijk wat dit betekent voor de informatie over onze producten en ons duurzame beleggingsbeleid.

Leestijd 5 minuten

Puur voor later.

Puur voor later.

Voor ons is Het Zwitserleven Gevoel onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. Daar dragen wij graag aan bij. Lees meer over ons beleggingsbeleid en wat we tot nu toe bereikt hebben.

Leestijd 2 minuten

Zwitserleven plant 2.000 bomen in Noord-Brabant.

Zwitserleven plant 2.000 bomen in Noord-Brabant.

Zwitserleven heeft een eigen bos aangeplant met het geld dat beschikbaar is gekomen door de vervallen heel kleine pensioenen. Het Groene Woud in Brabant is vanaf vandaag 2.000 bomen rijker en heeft nu een eigen ‘Zwitserleven-bos’.

Leestijd 2 minuten

Zwitserleven verdubbelt donaties aan Trees for All

Zwitserleven verdubbelt donaties aan Trees for All

Van de totale opbrengst worden nieuwe bomen aangeplant door Trees for All. Doe mee en doneer, en maak zo ook kans op een Zwitserleven goodiebag.

Leestijd 3 minuten