Engagement in de palmoliesector.
ImageDuurzaam, Inspiratie

Engagement in de palmoliesector.

ImageLeestijd 3 minuten

Eet u wel eens pindakaas, pizza, chocola of margarine? En heeft u schoonmaakmiddelen, cosmetica en misschien wel babyvoeding in huis? Dan is de kans groot dat u – net als de rest van de wereld - regelmatig palmolie gebruikt. Een van de belangrijkste redenen dat het in zoveel producten zit, is de prijs. Maar dit goedkope goedje heeft ook schaduwzijdes.

De uitdagingen van palmolie

Voor de productie van palmolie worden grote stukken tropisch regenwoud gekapt in landen zoals Indonesië en Maleisië. En dat niet alleen: er zijn ook zorgen over de arbeidsverhoudingen en landconflicten op de palmolieplantages en het afval dat in rivieren wordt geloosd. Het eerste wat je nu misschien denkt is: stoppen met die handel. Maar is dat echt de beste oplossing?

Waarom toch niet stoppen?

Stel we zouden in de wereld alle palmolie vervangen door andere olie, dan is er voor dezelfde hoeveelheid productie veel meer landbouwgrond nodig. En dat betekent dat er veel meer tropisch regenwoud gekapt moet worden. Bovendien is voor de teelt van palmolie relatief weinig water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Maar wat moeten we dan wel doen?

Engagement sleutel tot verduurzaming

Zwitserleven en onze vermogensbeheerder ACTIAM geloven dat palmolie een toekomst heeft, maar alleen als de productie ervan verduurzaamd. Hiervoor is het van levensbelang dat we in gesprek gaan en samenwerken met palmolieproducenten. Want zo houden we invloed en kunnen we aandringen en sturen op verduurzaming van de sector.

Onze aanpak

In 2014 zijn we begonnen met engagementgesprekken in de palmoliesector. Deze gesprekken starten met het vastleggen van doelen die we met een bedrijf of land willen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een beleid om ontbossing tegen te gaan. En volledige transparantie van, en inzicht in, de supply-chain. Ook is ACTIAM actief in de adviescommissie van het internationale netwerk Principles for Responsible Investment  (PRI)] voor de werkgroep palmolie. Vanuit deze werkgroep gaat ACTIAM samen met andere beleggers engagementgesprekken aan. De focus ligt hier vooral op invloedrijke bedrijven die voor een gedragsverandering in de palmoliesector kunnen zorgen.

Wat we tot nu toe bereikt hebben

Mede dankzij engagement heeft Wilmar International, een van de invloedrijkste handelaren in palmolie, een zogeheten NDPE-beleid ingevoerd. Dit betekent dat ze voor de palmolie die ze verhandelen geen regenwoud en veengrond meer verwoesten en er geen mensenrechten worden geschonden. Ook gebruikt Wilmar International satellietbeelden met een hoge resolutie om eventuele ontbossing door leveranciers in kaart te brengen. De keten van Golden Agri-Resources, een andere grote speler in de palmoliesector, is onder andere door engagement 100% traceerbaar, van plantage tot verwerking.

De toekomst

We hebben al behoorlijk wat stappen gezet in de verduurzaming van de palmoliesector. Maar er is nog steeds werk aan de winkel. Zo kunnen teeltmethoden duurzamer, er kan minder kunstmest gebruikt worden en de arbeidsomstandigheden kunnen beter. Daarom blijven we toezicht houden op de voortgang en onze invloed gebruiken om de palmolie verder te verduurzamen.

Bijdragen aan een duurzame wereld

Zwitserleven vindt dat de financiële sector een leidende rol moet nemen in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. Samen met ACTIAM, onze vermogensbeheerder, werken we aan een betere wereld. Dit doen we door kritisch te zijn over de bedrijven en landen waar in we investeren. We selecteren ze op basis van duurzame criteria en gaan het gesprek met ze aan. Daarbij kijken we kritisch naar hun beleid en wat er beter kan. Met als doel structurele gedragsverandering voor een duurzame wereld. Regelmatig delen we waar we op dit gebied mee bezig zijn. 


Dit artikel is gepubliceerd op 13 januari 2020

Misschien vindt u dit ook interessant:

Uitstel wijziging voor­waarden en prospectus ASN Beleggings­fondsen.

Uitstel wijziging voor­waarden en prospectus ASN Beleggings­fondsen.

ASN Beleggings­instellingen Beheer B.V. heeft besloten om de voorgenomen wijziging ASN Beleggings­fondsen uit te stellen.

Leestijd 2 minuten

Zwitserleven gaat 2000 bomen aanplanten.

Zwitserleven gaat 2000 bomen aanplanten.

Zwitserleven gaat bossen aanplanten met het geld van kleine pensioenen. Doordat hele kleine pensioenen komen te vervallen komt er € 15.000,- beschikbaar dat Zwitserleven wil gebruiken voor het aanplanten van bomen.

Leestijd 2 minuten

Het begin van nieuwe natuur.

Het begin van nieuwe natuur.

Vurig, ruig, mooi. Een plek van woeste schoonheid. Wetenschapsjournalist Dr. Ir. Hans Wolkers over zijn reis door IJsland.

Leestijd 2 minuten

Bijenkolonies in de tuin van Zwitserleven.

Bijenkolonies in de tuin van Zwitserleven.

Bijen zijn de belangrijkste insecten als het gaat om de bestuiving – en dus de bevruchting en voortplanting – van allerlei planten en bloemen.

Leestijd 2 minuten