Nederland heeft het beste pensioenstelsel van de wereld.
ImageOver Zwitserleven

Nederland heeft het beste pensioenstelsel van de wereld.

ImageLeestijd 2 minuten

We mogen er graag over klagen, maar dat is niet helemaal terecht. Het Nederlandse pensioenstelsel is namelijk beoordeeld als het beste van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute. Toch gaat de manier waarop ons pensioen is geregeld in Nederland veranderen.

Nederland scoort goed op alle onderdelen

De onderzoekers hebben wereldwijd 47 pensioenstelsels onderzocht die gezamenlijk 64% van de wereldbevolking bedienen. Ze zijn beoordeeld op 3 onderdelen:

  • Toereikendheid: is het pensioen voldoende om van rond te komen?
  • Duurzaamheid: is er voldoende geld om het pensioen nu, maar ook in de toekomst uit te betalen aan gepensioneerden?
  • Integriteit: hoe eerlijk en transparant is het pensioenstelsel?

Nederland behoort structureel tot de best scorende landen en staat in 2023 opnieuw aan kop. Volgens de onderzoekers is de hoogte van de pensioenen in orde. Net als het toezicht en de beleggingen die de fondsen doen. Nederland wordt nauw gevolgd door IJsland en Denemarken. De onderzoekers geven alle drie deze landen de A-status. Dat betekent dat we een eersteklas pensioenstelsel hebben. Daar mag Nederland trots op zijn.

De Nederlandse regels voor pensioen gaan veranderen

Wij zijn trots op het Nederlandse pensioenstelsel. Maar we zien ook dat verandering nodig is. De afgelopen jaren is er namelijk veel veranderd in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat de manier waarop ons pensioen in Nederland is geregeld, meebeweegt met deze verandering. Voor werknemers die deelnemen aan een pensioenregeling wordt de manier waarop ons pensioen geregeld is transparanter en persoonlijker. In plaats van een collectieve pensioenpot komen er voor het grootste gedeelte individuele potjes. Zo komt er meer keuzevrijheid als je met pensioen gaat en kun je je eigen financiële toekomst vormgeven. Daar is Zwitserleven groot voorstander van.

Onze inzet voor een onbezorgde toekomst

Al meer dan 120 jaar is een onbezorgde toekomst waar wij ons elke dag weer opnieuw voor inzetten. En dat blijft zo. U kunt op ons rekenen, nu en later. We bieden eenvoudige en toegankelijke producten en diensten aan, waardoor u het geruste gevoel ervaart dat u alles goed heeft geregeld. En we kijken naar nieuwe mogelijkheden en vormen van pensioen die passen bij elke generatie. 

De nieuwe pensioenwet maakt het mogelijk om pensioen persoonlijker en transparanter te maken. Zwitserleven staat voor transparante pensioenproducten, die rekening houden met je persoonlijke wensen, waarbij je gericht je financiële toekomst vormgeeft. Laat dat nou precies zijn waar het nieuwe pensioenakkoord op aanstuurt.


Dit artikel is gepubliceerd op 17 november 2023

Misschien vindt u dit ook interessant:

Zwitserleven en Athora Netherlands nieuwe partner Koninklijk Concertgebouworkest

Zwitserleven is per 1 januari 2024 partner geworden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Leestijd 2 minuten

Jaarcijfers Athora Netherlands 2023

Athora Netherlands, het moederbedrijf van Zwitserleven, heeft haar financiële resultaten over 2023 gepubliceerd.

Leestijd 2 minuten

Lancering van het nieuwe Zwitserleven gevoel.

In de merkcampagne ‘Een gevoel dat we delen’ staan niet alleen pensioengenieters centraal. Ook de personen die meegenieten van het Zwitserleven gevoel.

Leestijd 4 minuten

Zwitserleven zet met nieuw management volgende stap richting pensioenspecialist.

Athora Netherlands verwelkomt Jan Willem Hoitsma en Geneviève Ho Sam Sooi binnen het managementteam van de commerciële tak, het MT Commerce.

Leestijd 2 minuten