Beleggingsvorm HorizonBeleggen.

HorizonBeleggen is een standaard manier van beleggen. Dat beleggen doen wij voor u. Hierdoor heeft u geen omkijken naar uw beleggingen.

Beleggen in een lifecycle

In HorizonBeleggen beleggen we op basis van een lifecycle. Een lifecycle is een bepaalde mix van beleggingen. Bij de mix stemmen we de beleggingen af op uw leeftijd en zorgen we ervoor dat u steeds iets minder risicovol belegt hoe dichter u bij uw pensioendatum komt. Dit betekent dat we de verdeling van fondsen veranderen zodat het beleggingsrisico afneemt.

Op basis van uw leeftijd en de resterende jaren tot uw pensioendatum beleggen wij in een mix van aandelen, vastgoedaandelen en, bedrijfs- en staatsobligaties. Ieder jaar kijken we of met de beleggingen nog een goed resultaat wordt gehaald. Als het nodig is passen wij de mix van uw beleggingen aan. Daar hoeft u niets voor te doen. Bij beleggen via het lifecyclemodel benut u de kans op een goed resultaat van de beleggingen. Het beleggingsrisico wordt steeds kleiner hoe dichter u bij uw pensioendatum komt. Uw pensioendatum is de horizon voor uw beleggingen.

Voor onze pensioenregelingen houden we rekening met duurzaamheidsrisico’s in onze investeringsbeslissingen. We vertellen u graag meer over ons duurzame beleggingsbeleid voor uw pensioenregeling.

Meer informatie over ons duurzaam beleggingsbeleid 

Hoe werkt HorizonBeleggen?

Hoe werkt HorizonBeleggen?

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

Samenstelling van de beleggingen

Als uw pensioendatum nog ver weg is, is het belangrijk om de kans op een goed resultaat van de beleggingen te benutten. In deze fase van de lifecycle beleggen wij daarom voor u in een mix die voor een groot deel uit aandelen bestaat. Hoe dichter u bij uw pensioendatum komt, hoe minder risicovol we beleggen. Vlak voor uw pensioendatum bestaat de beleggingsmix grotendeels uit obligaties. Hiervoor gebruiken we het Zwitserleven Medium Duration Fonds, Zwitserleven Long Duration Fonds en het Zwitserleven Ultra Long Duration Fonds.

Grafiek samenstelling beleggingen

Laatste fase van uw pensioen­opbouw

De laatste fase van uw pensioenopbouw vraagt misschien om een extra toelichting. Met beleggen bouwt u een pensioenkapitaal op. Hiermee koopt u op uw pensioendatum een pensioeninkomen. De hoogte van het kapitaal bepaalt niet alleen de hoogte van uw pensioeninkomen. Ook de hoogte van het pensioentarief op dat moment is van belang. Als wij zeggen dat uw beleggingsmix minder risicovol wordt, dan kijken wij daarbij vooral naar de hoogte van het pensioeninkomen dat u krijgt en niet naar de hoogte van het opgebouwde kapitaal. Wij houden dus ook rekening met het pensioentarief.

Wanneer kiezen voor HorizonBeleggen? 

Er zitten voordelen en nadelen aan HorizonBeleggen. Of het bij u past, hangt dan ook af van wat u belangrijk vindt. En welke mogelijkheden u heeft binnen uw pensioenregeling. Bekijk daarom eerst in MijnZwitserleven voor welke beleggingsvormen u kan kiezen. In het overzicht hieronder ziet u in welke situaties u kan denken aan HorizonBeleggen. 

Voordelen

 • U heeft geen omkijken naar uw beleggingen. Wij bepalen voor u de samenstelling van de beleggingen.

 • Hoe dichter u bij uw pensioendatum komt, hoe minder risicovol wij beleggen.

 • U hoeft geen beleggerprofiel te bepalen.

 • U bent vrij om tussentijds uw beleggingsvorm aan te passen naar ProfielBeleggen of VrijBeleggen, als dat kan binnen uw pensioenregeling.

Nadelen

 • We beleggen voor u volgens een ‘standaard’ beleggingsbeleid. We houden geen rekening met hoeveel risico u zelf wil en kan dragen.

 • De mix van de beleggingen is mogelijk niet het meest passend bij uw persoonlijke situatie en wensen. De opbouw van uw pensioen is hierdoor mogelijk niet optimaal.

 • Het is niet mogelijk om zelf te bepalen hoeveel procent van uw mix van beleggingen u wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen. Dit wordt wel mogelijk als u overstapt naar ProfielBeleggen.

 • Het is niet mogelijk om te kiezen voor ZekerheidZwitch, waarmee u al voor uw pensioendatum een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen koopt. Dit wordt wel mogelijk als u overstapt naar ProfielBeleggen.

Past mogelijk bij u als u:

 • Geen omkijken naar uw beleggingen wil hebben en wil dat Zwitserleven de mix van uw beleggingen bepaalt.

 • Weet dat u de mix van beleggingen niet volledig wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen.

 • Weet dat u geen gebruik wil maken van de mogelijkheid om gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen te kopen voor uw pensioendatum (met ZekerheidZwitch).

Past mogelijk niet of minder bij u als u:

 • Rekening wil houden met hoeveel risico u zelf wil en kan dragen. En de mix van de beleggingen wil afstemmen op uw persoonlijke situatie en wensen.

 • Zelf wil bepalen voor hoeveel procent u de mix van beleggingen wil voorbereiden op een variabel pensioeninkomen. Dat is binnen HorizonBeleggen niet mogelijk. Dit wordt wel mogelijk als u overstapt naar ProfielBeleggen, als dat binnen uw pensioenregeling mogelijk is.

 • Weet dat u een gegarandeerd ouderdoms- en partnerpensioen wil kopen, al voor uw pensioendatum (met ZekerheidZwitch).

Advies nodig bij uw keuzes?

Wij helpen u graag bij uw pensioenkeuzes. Die keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Onze begeleiding gaat alleen over uw pensioenregeling bij Zwitserleven. Maar of een keuze goed voor u is, hangt natuurlijk af van uw hele persoonlijke situatie. Nu en in de toekomst.
Heeft u er al eens aan gedacht een adviseur te vragen? Die kan u overzicht geven over al uw geldzaken. En u zo helpen de best passende keuzes te maken.