Beleggingsvorm HorizonBeleggen.

Met de beleggingsvorm HorizonBeleggen heeft u geen omkijken naar uw beleggingen. Wij beleggen voor u via een lifecycle.

Beleggen in een lifecycle

Een lifecycle is een bepaalde mix van beleggingen. Bij de samenstelling van uw beleggingen zorgen we ervoor dat het beleggingsrisico wordt afgebouwd naarmate uw pensioendatum dichterbij komt. Dit betekent dat we de mix van fondsen veranderen zodat het beleggingsrisico afneemt.

U hoeft niets te doen

Op basis van uw leeftijd en de resterende jaren tot uw pensioendatum beleggen wij in een mix van aandelen, vastgoedaandelen, bedrijfs- en staatsobligaties. Uw mix van beleggingen wordt automatisch jaarlijks aangepast. Zelf hoeft u hiervoor niets te doen.

Bij het lifecyclemodel benut u de kans op een goed rendement, terwijl het beleggingsrisico steeds kleiner wordt. Uw pensioendatum is de horizon voor uw beleggingen.
Voor onze pensioenregelingen integreren we duurzaamheidsrisico’s in onze investeringsbeslissingen.

Meer informatie over ons duurzaam beleggingsbeleid 

Hoe werkt HorizonBeleggen?

Hoe werkt HorizonBeleggen?

Helaas kunnen wij deze video niet weergeven omdat we geen toestemming hebben. Voor deze video moet u akkoord gaan met "Alle cookies".

Verbeterde lifecycles per november 2022

In november passen we de lifecycle in HorizonBeleggen aan. Dit doen we om de kwaliteit en de prestatie van de lifecycles te waarborgen. Uit onderzoek is gebleken dat we het verwacht rendement en de duurzaamheid van de lifecycles kunnen verbeteren.

De veranderingen op een rij:

  • Uitbreiding van de lifecycle met microfinanciering, hypotheken en Ultra Long Duration Fonds
  • Afbouw beleggingsrisico HorizonBeleggen

Lees meer over de verbeteringen en wat dit voor u betekent

Dit gaat er veranderen aan de risicoafbouw

In de beleggingsvorm HorizonBeleggen beleggen we voor u in de lifecycle met profiel Neutraal. Na de aanpassing van de lifecycle starten we 12 jaar voor uw pensioendatum met het afbouwen van het beleggingsrisico. Dit was 15 jaar voor uw pensioendatum.

Samenstelling van de beleggingen

Als uw pensioendatum nog ver weg is, is het belangrijk om de kans op een goed rendement te benutten. In deze fase van de lifecycle beleggen wij daarom voor u in een mix die voor een groot deel uit aandelen bestaat.

Naarmate uw pensioendatum nadert, zorgen wij ervoor dat uw beleggingsmix minder risicovol wordt. Vlak voor uw pensioendatum bestaat de beleggingsmix grotendeels uit obligaties. Hiervoor gebruiken we het Zwitserleven Medium Duration Fonds en het Zwitserleven Long Duration Fonds. Deze fondsen geven meer zekerheid over de hoogte van uw pensioen.

Grafiek samenstelling beleggingen

Laatste fase van uw pensioen­opbouw

De laatste fase van uw pensioenopbouw vraagt misschien om een extra toelichting. Met beleggen bouwt u een pensioenkapitaal op. Hiermee koopt u op uw pensioendatum een pensioeninkomen. De hoogte van het kapitaal bepaalt niet alleen de hoogte van uw pensioeninkomen. Ook de hoogte van het pensioen tarief op dat moment is van belang. Als wij zeggen dat uw beleggingsmix minder risicovol wordt dan kijken wij daarbij vooral naar de hoogte van de pensioenuitkering die u krijgt en niet naar de hoogte van het opgebouwde kapitaal. Wij houden dus ook rekening met het pensioen tarief.